Çin'deki bankaların desteklediği yapay zeka girişimi 4Paradigm 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Yapay zeka alanına giriş yapmak isteyen bankaların desteklediği Fourth Paradigm'in net değerlemesi 1 milyar dolara ulaştı.
Çin'deki bankaların desteklediği yapay zeka girişimi 4Paradigm 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Üç yıl önce Huawei Technologies şirketinin kıdemli çalışanları tarafından kurulan Fourth Paradigm, net değerlemesi 1 milyar doları bulan Çinli girişimler şirketlerinin arasında yerini aldı. Beijing merkezli girişim, kısa süre içinde yapay zeka alanına giriş yapmak isteyen devlet destekli bankaların gözdesi haline geldi.

4Paradigm ismiyle de tanınan şirket, yaptığı açıklamada 150 milyon dolardan fazla yatırım aldığını ve 1.2 milyar dolar değerlemeye ulaştığını belirtti.

Mali yönüyle olumlu bir tablo çizen girişimin yatırımcıları ve müşterileri arasında Çin’in en büyük 4 bankası da yer alıyor. Bu sayede bankalar, devlet destekli 37 trilyon dolarlık bankacılık sektörünü dijital çağa taşıyarak Alibaba Group ve Ant Financial ile rekabet etmeye hazırlanıyor.

Aslına bakarsanız Fourth Paradigm, genellikle tüketici uygulamaları ya da görsel tanıma geliştiren diğer Çinli yapay zeka şirketlerinin aksine daha sıradan bir alanda çalışıyor. Müşterilerine yazılım araçları sunan şirket, müşterilerinin yüksek eğitimli bir mühendise ihtiyaç duymadan verileri üzerinde karmaşık algoritmalar çalıştırabilmesini sağlıyor. Şirketin ana hizmeti ise bankalara dolandırıcılığı tespit eden, müşterileri tanımlayabilen ve diğer analizleri gerçekleştirebilen araçlar sunmak olarak konumlanıyor.

Girişimin kurucu ortağı ve CEO’su Dai Wenyuan ise şirketin yaptığı işi şu cümlelerle tanımlıyor:

Bizim yaptığımız şey, kendi modellerini oluşturmaları adına tüm farklı veri kaynaklarından topladıkları veri için bir platform oluşturmak.

Tanımayanlar için Şirketin Kurucularından kısaca bahsetmekte de fayda var. Kurucu ortaklardan Dai, Huawei’nin yapay zeka ekibine katılmadan önce Baidu’nun reklamcılık sistemlerini geliştiriyordu. Diğer kurucu ortak Yang Qiang ise Huawei’de Dai’ye yapay zeka geliştirmekte yardım ediyordu.

İkilinin başarılı girişimi, Çin’deki bankacılık sektörünün dijitalleşmeye yönelmesinden faydalanıyor. Aynı şekilde Alibaba'nın sahip olduğu Ant Financial ve  Tencent Holdings'in sektördeki yükselişi de Fourth Paradigm'in öne çıkmasını sağlıyor. Zira bu şirketler, ürettikleri mobil ödeme çözümleri ve çevrimiçi finansal hizmetleriyle geleneksel bankaların varlığını tehdit ediyor. Yeni teknolojiye uyum sağlamakta zorlanan ve yazılım için para ödemekten çekinen bankalar, biraz da pazardaki rekabet nedeniyle Fourth Paradigm'e şans verdi.

Son yatırım turunda yatırımcı listesine Bank of Communications ‘ı ekleyen girişim, Industrial & Commercial Bank of China Bank of China Ltd. ve China Construction Bank olmak üzere 3 diğer devlet bankasını da yılın ilk ayında yanına almayı başarmıştı. 

Yine de şirketin müşterilerinin bankalarla sınırlı olmadığını söyleyelim. Bir kaç yüz milyon Yuan gelir elde eden Fourth Paradigm, perakende, sağlık ve medya sektörlerine de hizmet veriyor. Hatta medya tarafında, yayıncıların kendi haber uygulamalarını kişiselleştirmesine de yardımcı oluyor. Bu arada şirketin henüz Çin’in ulusal sosyal kredi skoru sistemine el atmadığını da ekleyelim. 

600’den fazla çalışana sahip olan şirket, bir süre önce yazılımın yanı sıra donanım üretmeye başladı. Yazılım hizmetiyle beraber müşterilerine bu donanımı da sunacak olan Fourth Paradigm’in ürünü ne zaman piyasaya süreceği ise bilinmiyor. 

Tüm bu gelişmeler, Wirecard CEO’su Dündar Özdemir'in Webrazzi Fintech 2018'deki konuşmasını akla getiriyor. Dündar'ın da belirttiği gibi görünen o ki; Fintech doğudan yükseliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.