Endeavor Türkiye’nin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen, hem İstanbul Valiliği ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklığında, hem de P&G Türkiye iş birliği ile geçirdiği ScaleUp Hızlandırma Programı'nın lansmanı, bugün Kolektif House'da gerçekleşti.
Lansmana Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Valiliği, İstanbul Kalkınma Ajansı üst düzey yöneticileri ev sahipliği yaptı.
Etkinlikte Serdar Kuzuloğlu'nun konuşması dikkat çekerken, Armut Kurucu ve CEO’su Başak Taşpınar Değim, Insider Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir ve Binnaz & Faladdin Kurucu Ortağı & CEO’su Sertaç Taşdelen de ScaleUp Girişimci Paneline katılarak büyüme maceralarını ve uluslararası arenada yaşadıkları deneyimleri aktardı.
ScaleUp Hızlandırma Programı Şubat 2019 itibariyle başlayacak ilk döneminde kapılarını 20 girişimciye açacak. Ürün-pazar uyumunu sağlamış ve hızlı büyüme aşamasına ulaşmış girişimlerin kabul edileceği ScaleUp Hızlandırma Programı, her biri 6 ay süren iki ayrı dönem olarak uygulanacak.
ScaleUp Hızlandırma Programı'na başvuran girişimlerin, aldığı destekle birlikte küreselleşme ve ölçekleyerek büyüme hedeflerini hayata geçirmesi planlanıyor. Program kapsamında girişimler 6 ay boyunca hem kurucu hem ekip üyelerine yönelik strateji atölyesine katılacak. Aynı şekilde kapalı forum toplantıları ile mentörlük desteği alacak olan girişimlerin, küresel pazarlara açılmak için ihtiyacı olan desteklere erişebileceğini de belirtelim. ScaleUp Hızlandırma Programı'nın Mart 2020'de ilk mezunlarını vermesi planlanıyor.
Etkinliğin ilk konuşmacısı olan Emre Kurttepeli, Endeavor'un küresel olarak ciddi bir ağa sahip olduğunu belirtti. Kurttepeli Scale up projesindeki en büyük amacın da, bu networkten faydalanarak, büyüme ve yurtdışına açılma konusundaki tecrübe ve sürecin aktarılmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Girişimler için tek bir ülkenin şartlarına bağlı olarak faaliyet göstermenin zorluğuna dikkat çeken Kurttepeli, yaşanan ekonomik gelişmeler sonucunda Türkiye'nin üretim üssü olarak kurgulanabileceğini de ifade etti. ABD'de yapay zeka doktora mezunu kişilerin yıllık 2,5 milyon dolar ile 4,5 milyon dolar arası bir gelir elde ettiğini belirten Kurttepeli, ülkedeki ucuz üretim avantajının diğer ülkelerdeki satış veya tasarım operasyonlarına destek oluşturabileceğine de dikkat çekti.
Etkinlikte Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Valiliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı üst düzey yöneticileri tarafından kurumlarının girişimcilere sunduğu fonlar, imkanlar, destekler ve hibeler de kısaca tanıtıldı.
P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Startup'tan Scale Up'a doğru saiklerle geçilmezse firmanın büyüyemeyebileceğini ifade ederek, P&G'nin de başlangıçta bir startup olduğunu hatırlattı.Turnaoğlu, konuşmasında şu anda 180 ülkede faaliyet gösteren P&G'nin start-uplara destek verme nedenlerini de açıkladı. Bu kapsamda yeniliğe önem veren P&G satrtuplara verdiği desteklerle yenilikçiliği sürdürmek, kurum içi girişimciliği desteklemek ve ekosistemle birlikte ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyor. Etkinlikte External Focus ekibini de tanıtan Turnaoğlu, aynı zamanda Kworks ile yürüttüğü çalışmaları aktarırken banarak uygulamasıyla ilgili detayları paylaştı.
İnternet Ekipler Amiri sıfatıyla tanınan teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu ise etkinlikte girişimcilik odağında bir sunum yaptı. Sunumunda geçmişten günümüze girişimcilik örneklerine yer veren Kuzuloğlu, başarı kavramını, vazgeçmemenin değerini ve kültür faktörünü ele aldı.
Bir panel ile sonlandırılan etkinlikte Armut Kurucu ve CEO’su Başak Taşpınar Değim, Insider Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir ve Binnaz & Faladdin Kurucu Ortağı & CEO’su Sertaç Taşdelen, Startup'tan ScaleUp'a geçme süreçlerini aktardı.
Lansmanla birlikte başvuru sürecini de başlatan Scale Up, başvuruları scaleup.endeavor.org.tr adresi üzerinden kabul ediyor. 15 Ocak'a kadar devam edecek olan başvuru sürecinin 1 buçuk ay boyunca devam edeceğini de belirtelim. Aday olacak şirketlerde aranan kriterler ise 1 yıldır faaliyette olma, ürün ve hizmetleri pazarda olma ve 250 bin TL ciro yapmış olma şeklinde öne çıkıyor. Aynı şekilde aday şirketlerin yüzde 500 ile yüzde 1000 civarı katlanarak büyüme göstermesinin de programa kabul edilmek için önemli bir kriter olduğunu söyleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap