Google, mobil öncelikli indekslemenin sayfa aramalarının yarısını oluşturduğunu söyledi

Google dizin ve sonuçların, kullanıcıların çoğuna, yani mobil arama yapan kullanıcılara hitap etmesini istiyor. Bunun için de web’in mobil sürümünü, birincil arama motoru dizini olarak kullanıyor.
Google, mobil öncelikli indekslemenin sayfa aramalarının yarısını oluşturduğunu söyledi

Web'i masaüstü kullanıcısı bakış açısıyla tarayan Google, günümüzde mobil cihazların kullanımının masaüstünü geçmesiyle birlikte bir değişiklik yaptı. Bu değişikliğe göre Google yetkilileri dizin ve sonuçların, kullanıcıların çoğuna, yani mobil arama yapan kullanıcılara hitap etmesini istiyor. Bunun için de web’in mobil sürümünü, birincil arama motoru dizini olarak kullanıyor. Google, bunun sonucu olarak mobil öncelikli indekslemenin toplam sayfa aramalarının yarısını oluşturduğunu açıkladı.

Şirket, ilk olarak 2016 yılında mobil endeksleme çabalarını ayrıntılı bir şekilde anlatmış ve arama endeksinin nasıl işlediğine ilişkin etkileri açıklamıştı. Google buna göre, bir web sitesinin içeriğinin mobil versiyonunu kullanarak sayfalarını dizine eklemenin yanı sıra, yapılandırılmış verilerini anlamanın ve snippet'leri Google'ın arama sonuçlarındaki siteden göstermesi gerektirdiğini de söyledi.

Senkronizasyon sorunu ortadan kalkıyor

Aslında değişikliğin arkasındaki mantık basit. Çoğu kullanıcı, bugün Google'daki aramalarını bir masaüstü bilgisayar kullanarak değil, bir mobil cihaz yardımıyla gerçekleştiriyor. Ancak Google’ın web için sıralama sistemleri, zamanında masaüstü aramaları için oluşturulmuştu. Genelde kullanıcının ilgisini belirlemek için sayfanın içeriğinin masaüstü sürümüne bakılıyordu. Bunun da masaüstü sitesi ve mobil site senkronize olmadığında sorunlara neden olduğunu söylemek mümkün. 2017 yılında bazı web sitelerini mobil dizine eklemeye başlayan Google, günümüz itibarıyla bu konuda masaüstü ve mobil dengesini sağlamış bulunuyor.

Google'ın mobil öncelikli indekslemeyi tüm web siteleri odağında kullanabilmesi için web sitelerinin de buna uygun hale getirilmiş olması gerekiyor. Şirket, bu uygunluğu desteklemeyen web siteleri ile ilgili ne yapacağını ise henüz açıklamıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.