Google, Duck.com alan adını DuckDuckGo'ya bıraktı

Gizlilik konusuna verdiği önemle bilinen arama motoru DuckDuckGo, Google'ın sahibi olduğu Duck.com adresini devraldı.
Google, Duck.com alan adını DuckDuckGo'ya bıraktı

2008 yılında kurulan DuckDuckGo.com, bireylerin gizliliğine verdiği önemle beraber bugün arama devi Google'ın rakiplerinden birisi haline gelmeyi başardı. Özellikle gizliliğe verdiği önem ve anonimlik ilkesiyle bugünlere gelen DuckDuckGo, Google'ın sahip olduğu Duck.com adresinden muzdaripti.

DuckDuckGo'nun kurucusu Gabriel Weinberg geçtiğimiz yaz aylarında Twitter'da Google'ın bir yöneticisi ile tweet'leşmiş, Google'ın duck.com alan adına neden sahip olduğunu sormuştu. Konuyu araştıran Google yetkilisi, bu konuya yine Twitter üzerinden yanıt vererek gerçeği açıkladı.

Duck.com alan adı neden Google'ın?

Google'ın Duck.com alan adına sahip olmasının arkasında ilginç bir hikaye var. Peki bu premium sayılan bir domain'in Google'da ne işi var? Bu sorunun cevabı da Google'ın daha önce yaptığı bir satın almada yatıyor. Google, 2009 yılında On2 adlı bir video codec girişimini satın alıyor. On2'nin girişiminin daha önceki ismi ise Duck Corportion ve Duck.com alan adı onlara ait. Google bu girişimi satın alınca, alan adının da sahibi oluyor.

Google'ın Duck.com alan adını sahip olan bir girişimi satın alması, o dönemde yeni ortaya çıkan DuckDuckGo'yu kendine bir rakip olarak görmesi mi bilinmez ama bu da üretilebilecek komplo teorilerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte Google'ın bugüne kadar duck.com alan adını direkt olarak Google arama sayfasına yönledirmesi de DuckDuckGo'dan endişe duyduğu imajını veriyordu.

Geçtiğimiz yaz DuckDuckGo ile Google arasında yapılan görüşme neticesinde, Duck.com alan adı DuckDuckGo'ya yönlendirilmişti. Fakat bu da akıllarda soru işaretleri oluşturmaya yetti. Çünkü Google tarafından sahip olunan bir alan adı, hem de Google'ın rakibi olan DuckDuckGo adresine yönlendirilmişti. Açıkçası bu noktada DuckDuckGo kullanıcıları da huzursuz oldu. Gabriel Weinberg de, "Google bu alan adını bize satmayı değerlendirebilir mi?" diye sormuştu.

Gabriel Weinberg, Google'a teşekkür ederek Duck.com alan adının sahipliğinin tamamen DuckDuckGo'ya geçtiğini aktardı. Ancak Google'ın bu alan adını bağışladığı mı, yoksa satışını mı yaptığı ile ilgili kesin bir bilgi yok. Dolayısıyla duck.com alan adı için ne kadarlık bir para ödendiği de belirsiz durumda. Weinber'e göre duck.com alan adının kendilerine geçmesiyle birlikte DuckDuckGo'nun kullanımı ciddi oranda artacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.