Şirketlerin servis planlama noktasında servis firmalarına olan bağımlılıklarını ortadan kaldırmak için yola çıkan Routewix, servis maliyetini düşürmek isteyen şirketler için güzergah yönetimi platformu olarak faaliyet gösteriyor.
Routewix, kullanıcılarının servis firmasının sunduğu planlama üzerinden fiyat alması yerine bu işi daha düşük maliyetlerle gerçekleştirmeyi hedefliyor. Girişim bu hedeften yola çıkarak güzergah planlamalarını kendi platformunda hazırlıyor, akabinde servis firmalarından teklif topluyor ve yüzde 5’den yüzde 20’a kadar değişen oranlarda servis maliyetlerini düşürebiliyor.
Routewix, bu görevinin yanı sıra sabit servisleri, vardiyaları ve fazla mesai çalışmalarını detaylı bir şekilde gözlemleyip analiz ederek servis yönetimini dijitalleştiriyor. Servis operasyonunu görselleştirerek yeni personelin rotasının belirlenmesi, adres değişikliklerinde yeni servislerin ortaya çıkması, fazla mesai çalışmalarında ihtiyaç duyulan servis sayısının belirlenmesi gibi konularda da kullanıcılarımızın iş yükünü azaltıyor.
1,5 yıl önce Yılmaz Keskin ve Dinçer Keskin tarafından kurulan Routewix, yaklaşık 2,5 yıllık bir süre içinde hayata geçirildi. Yazılımda kullandıkları akıllı toplu rotalama ve en kısa yol algoritmasını, sezgisel optimizasyon yöntemleri ve kümeleme teknikleri kullanarak girişimi tamamen kendilerinin geliştirdiğinin altını çizen Yılmaz Keskin ve Dinçer Keskin, harita verisi ve trafik durumu gibi konularda da Google’ın resmi servislerini kullandıklarını açıkladı.
Kısa sürede 6 bin personel için 500 güzergah
Türkiye'de Volt Lines ve Rotaban gibi rakipleri bulunan Routewix'te şu an için sisteme dahil edilen personel sayısı yaklaşık 6 bin iken, sistemde bulunan güzergah sayısı ise 500 olarak açıklanıyor. Ancak Volt Lines ile Routewix'in iş modeli oldukça farklı. Kısacası Routewix, satın alma, insan kaynakları ya da idari işler departmanının kullanımına açılıyor, sonrasında kullanıcılar kendi servis planlarını kendileri oluşturuyorlar. Kullanıcılar araç kapasitesi, maksimum yolculuk süresi ve maksimum yürüme mesafesi gibi parametrelere göre güzergahlar oluşturduktan sonra Routewix, kullanıcının yaptığı güzergahı düzenleyebiliyor veya kendi sistemi üzerinden manuel güzergah planları oluşturabiliyor.
Özetle girişim, servis planlamasını tamamen firmanın kontrolüne veriyor. Ayrıca izin, fazla mesai ve vardiya değişimlerine göre rotalar otomatik olarak günlük güncelleniyor ve şoför sabah ve akşam ayrı ayrı gideceği noktaları takip edebiliyor. Vardiya ve fazla mesai planlamaları da aynı şekilde şoförle paylaşılıyor. Rotaban'ın ise iş modeli ise Routewix'e daha yakın ancak girişim, Rotaban’dan kullanıcılara sunduğu özellikler bakımından ayrılıyor.
Routewix'te eklenen personel başına belirlenen aylık abonelik ile bir gelir modeli oluşturuluyor. Şu anda herhangi bir yatırım almamış olan girişimin 1 milyon TL'lik bir yatırım için görüşmeler yaptığını da belirtelim.
Girişim, Türkiye'deki teknoloji tabanlı başarılı girişimlerden biri olarak büyüme trendini uzun süre devam ettirmek istiyor. Routewix'in gelecek hedefleri arasında 2019 yılı sonuna kadar 50 binden fazla yolcuyu sisteme dahil etmek yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap