Dijital bir dünyaya "merhaba" diyen Z kuşağı cep telefonsuz ya da tabletsiz bir dünya düşleyemiyor. 80 ve 90'ların televizyon çocukları olan bugünün ebeveynlerinin ise kendisinden sonra gelen neslin bu teknolojik cihazlar ile arasında oluşan organik bağı tam olarak anlamaları mümkün değil.
Artan medya araçları nedeni ile bir dönem 'televizyon izlemenin çocuklar üzerinde oluşturduğu etkilerine' yönelik araştırmaların kapsam alanı da genişledi. Televizyon kadar cep telefonları ve tabletlerin de çocukların gelişimlerini etkilediği artık bir gerçek. Literatüre, ekran karşısında fazla vakit geçirmenin çocukların bilişsel, duygusal ve davranışsal gelişimine yönelik etkilerini masaya yatıran yeni bir araştırma daha ekleniyor.
ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institute of Health, NIH) tarafından başlatılan araştırma ekran karşısında vakit geçiren çocukların duygusal ve zihinsel gelişiminin nasıl değiştiğini göstermeye çalışıyor. "60 dakika" adını alan araştırmaya, yaşları 9 ila 10 arasında değişen 11 bin çocuk katılacak.
10 yıl botunca takip edilecek çocuklardan elde edilen erken sonuçlar ise oldukça ilginç. Bloomberg'de yer alan habere göre, şu ana dek yedi saatten fazla günlük ekran kullanımı olan 4,500 çocuğun beyin taraması yapıldı. Taramada fiziksel dünyanın bilgisini işleyen en dış katman olan beyin korteksinin erken dönemde inceldiği gözlemlendi.
NIH'te araştırmanın başındaki isim Gaya Dowling ise değerlendirilen testlerden bir sonuca varmak için henüz erken olduğunu düşünüyor. “Ekran zamanından kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyoruz. Bunun kötü bir şey olup olmadığını bilmiyoruz ”diyen Dowling bunun uzun vadede anlaşılabileceğini belirtiyor.
Son olarak araştırmaya 300 milyon dolar bütçe ayrıldığını paylaşalım.
Görsel kaynak: Pexels
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap