Mercedes-Benz Türk'ün düzenlediği Hack.İstanbul'da ilk 3'e giren projeler

Mercedes-Benz Türk'ün düzenlediği Hack.İstanbul'da ilk 3'e giren projeler

Mercedes-Benz Türk'ün düzenlediği "Discover the Future of Mobility" hackathonunda kazananlar belli oldu. İki gün boyunca Hack.İstanbul'da 13 takım, toplam 55 kişi geleceğin mobilite çözümlerine odaklandı.

Daimler’in gelecek stratejisine yönelik çalışmalar, bağlanılabilirlik, otonom sürüş, paylaşılan hizmetler ve elektrikli araçlar Hack.İstanbul'un temelini oluşturdu.Yarışmada ilk 3’e giren takımlara toplamda 37 bin 500 TL’lik para ödülüne ek olarak takım üyelerinin her birine Raspberry B Plus hediye edildi. Ayrıca, birinci olan takımın Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi ve Daimler A.G. Sindelfingen Fabrikası’na gitme şansını yakaladığını da belirtelim.

Hack.İstanbul'da ilk 3'e giren takımlara kısaca göz atalım.

Horozlar Takımı – ChargeMe Projesi (3.’lük) 10 bin TL Ödül

  • Bilgin Kılıç
  • Osman Nuri Katib
  • Serol Kırçıl
  • İbrahim Özbey
  • Bilal Koç

Proje detayı: Günümüzde elektrikli araçların menzili normal şartlarda 300-400 km arasında değişmekte, elektrikli olmayan araçlarla kıyaslandığında hala çok geride kaldığı ve kullanıcıların elektrikli araç alma konusunda motivasyonu daha düşük olduğu görülmekte. ChargeMe, elektrikli araçlardaki en büyük problemlerden biri olan bu batarya problemi için bir alternatif çözüm olarak; Mercedes SDK’ları ve açık kaynak araçları kullanılarak 24 saat içerisinde geliştirilmiştir. Altyapı, hareket veya durağan haldeki elektrikli araçların belirli bir mesafe içerisinde birbirilerinden kablosuz enerji transferini sağlayan bir yazılım sistemi. Oluşturulan yazılım sayesinde şarjı azalan hareket halindeki araç içerisinde kullanıcı araç panelinden şarj partneri bulup, belirli mesafeden şarj transferi sağlayabilmekte. Şarjı alan kişi, bu işlem için para öderken, şarjı veren kişi ise para ve oluşturulan puanlama sistemine uygun olarak, daha sonra Mercedes-Benz servis-bakım ve iş ortaklarında kullanılmak üzere puan kazanıyor.

P=NP Takımı - Smart-Lights (Accelerate) Projesi (2.’lik) 12 bin 500 TL Ödül

  • Demir Yılmaz
  • Ebru Diler
  • Enes Çankırı

Proje detayı: Accelerate, blok zinciri teknolojisi ile kavşakları borsaya çevirerek şehir içi karayolu ulaşımını hızlandırmakta. Kavşakları borsaya çevirmenin sonucunda acelesi olana daha hızlı ulaşım imkanı sağlarken, vakti bol olana ek gelir sağlamakta. Kullanıcılar uygulamalarında ayarladıkları normal, hızlı ve süper hızlı modlarından birini seçerek trafik ışıklarına ne kadar para aktarılabileceğini belirliyor ve geri kalan her şeyi yazılım hallediyor. Para harcayanlara moduna göre daha hızlı geçiş imkanı sağlarken, kırmızı ışıkta bekleyenler de cüzdanlarında bu paranın biriktiğini görebiliyor. Özetle; Accelerate kırmızı ışıklar beklerken boş vakit ile parayı çift yönlü değişmenize olanak sağlıyor.

JANUS Takımı – Platoon.Me Projesi (1.’lik) 15 bin TL Ödül + Almanya Fabrika ve Müze Ziyareti

  • Tuna Han Salih Meral
  • Melih Dal
  • Ufuk Serkan Yıldırım
  • Ahmet Zorer

Proje detayı: Platoon.Me, rotaları kesişen TIR'ların birbirlerini bulabilmelerine, bir konvoy oluşturup enerji tasarrufu yapabilmelerine imkan sağlıyor. Platooning yöntemi ile konvoya katılan TIR'ların, hava direncini azaltarak %16'ya kadar yakıt tasarrufu yapmaları mümkün. Ancak TIR sürücülerinin bunu yapabilmek için diğer sürücülerle ortak rotada gitmesi gerekiyor. Platoon.Me, yalnızca bir şirketin değil, uygulamayı kullanan bütün kullanıcıların rotalarını birbirine eşleyip, sürücülerin ve doğanın kazanmasını sağlıyor. Servisin kullanıcıları TIR üreticileri ve lojistik firmalarıdır. Uygulama, sürücülere konvoya katılmak için navigasyon sağlıyor. Ayrıca konvoya katıldıktan sonra da konvoy üyeleri arasında mesajlaşma, ortak mola talep etme gibi özellikler de barındırıyor.

Bu aradan, Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin, 2013 yılı sonunda global IT stratejisi kapsamında açılan Küresel IT Çözümleri Merkezi 5’inci yaşını kutladığını da hatırlatalım. Küresel IT Çözümleri Merkezi, Almanya’dan Japonya’ya kadar 40’tan fazla ülkeye hizmet veriyor ve yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlıyor.  Mercedes-Benz Türk bünyesinde hizmet veren Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi “Teknolojinin Yıldızı” olarak adlandırılam merkeze yapılan yatırım ise 4 milyon euronun üzerinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.