Madrid yönetimi, e-scooter girişimleri Lime, WIND ve Voi'nin lisanslarını iptal etti

Madrid yönetimi, e-scooter girişimleri Lime, WIND ve Voi'nin lisanslarını iptal etti

E-scooter pazarında rekabet büyürken, dünya metropolleri de girişimlerin gözünde altın yumurtlayan kaz. Şehir içi ulaştırmanın değişimine katkıda bulunacak olan bu yenilik ne kadar hızlı yayılırsa yayılsın ortada iki büyük sorun var gibi görünüyor. İlki, toplulukların  bu teknolojilere henüz adapte olamaması, ikincisi ise bu değişimin hızına yetişemeyen bürokratik süreçler.

İspanya'nın başkenti Madrid'de e-scooter'lar üzerine atılan bir adımsa bu iki sorunun nihai sonucu. Geçtiğimiz günlerde İspanya'da yaşanan ölümlü e-scooter kazasının ardından Madrid yönetimi, araçların kullanımıni kaldırım ve yaya alanlarında yasaklandı. TechCrunch'ta yer alan bilgilere göre e-scooter girişimleri Lime, WIND ve Voi'ye şehir sokaklarından araçlarını çekmeleri için 72 saat verildi. Öte yandan Madrid'deki yetkililerin şehirdeki her üç operatörün de lisanslarını iptal ettiği belirtiliyor.

Ancak girişimler  pes etmemekte kararlılar. İsveç merkezli Voi, uygulamanın şehrin yeni yönergelerine tamamen uyduğundan emin olmak için Madrid'deki yetkililerle yakın bir şekilde çalışıyor.  Şirket, konuya yönelik  yaptığı açıklamasında "çevreye duyarlı, düşük etkili bir şekilde, şehir sakinlerinin ve ziyaretçilerin hızlı ve güvenli bir şekilde şehirde gezmelerine yardımcı olmak için, kısa bir süre içinde sürat motorlarımızı tekrar Madrid sokaklarına götürebileceğimizden eminiz."  sözlerine yer verdi.

Kent Konseyine göre, üç şirketin hiçbiri uygulamalarında müşterilerinin dolaşımda yer alacak alanları doğru bir şekilde belirlemedi.  Öte yandan Lime'ın belediyeden bildirilen bilgisayar sistemleriyle birlikte çalışabilirliğini sağlamak için gerekli süre içerisinde elektronik belgeleri teslim etmediği belirtiliyor. Sürdürülebilir Hareketlilik Yönetmeliği'nde de,  bu scooterların saatte 50 kilometre hızla ya da yaya yollarında seyahat edemeyecaği bilgisi yer alıyor.

Son olarak Madrid'de lisansları iptal edilse de, Lime, WIND  ve Voi'nin yönetmeliğin hükümlerine uygun olarak herhangi bir zamanda yeni bir yetkilendirme için yeniden başvurabileceklerini paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.