
Teknoloji şirketi Apple'ın, ürünleri ve satış çözümleri üzerindeki yenilikçi yaklaşımı tarihi boyunca kuşkusuz tutundurma çalışmalarına da yansıdı.
Marketing Trends'in hazırladığı beyaz kağıt ise buna ışık tutuyor.
Bu galeride Apple'ın pazarlama ilkelerine bir kez daha şahit oluyoruz. Farklı boyutlarda inceleyip, farklı yönleri ile yorumlayabileceğiniz bu reklam filmlerini Marketing Trends'in objektifinden sizlere yansıtıyoruz.

1977 — “Basitlik”
Apple II'ye bir geçiş olan bu reklamda, kişisel bilgisayarlara net bir vurgu yapılarak cihazın özellikleri tanıtılıyor.
Bir 'kişisel bilgisayara sahip olma' fikri o zamanlar çok yeni olduğu için birçok insan evde bilgisayar kullanımı düşüncesine hakim değildi.
Yeni bir şeyleri tanıtıyorsanız, bunu basit tutun.

1978 — “Bestselling”
“Nisan 1977'de Apple II'yi geliştirdiğimizden bu yana, bilgisayarımızı daha fazla kişi, diğer tüm kişisel bilgisayarlardan daha çok seçti.”
Şirket, ürünü satın alanlara yönelik sosyal bir kanıt gösteriyor.

1979 — “Adam”
“Adam ismindeki insanlar, Apple bilgisayarlarla ne yaparlar?” Bu cümleyi bir yarışma sorusu olarak soran Apple, en iyi yazara Havai’ye gitme sözü verdi. Herkesin şu soruyu yanıtlayan bir makale sunabileceği bir kampanyaydı: “En yakın cennete gelebilirdik. “
Her zaman geri bildirim isteyin ve garip yarışmalar başlatmaktan korkmayın.

1980 — “Ben Franklin”
“Apple sahibi olan akıllı bir adam.”
Reklam, Benjamin Franklin'in Apple II'de bir uçurtma tasarladığını gösteriyor.
Tarihten saygın bir ulusal ya da tarihsel figür varsa, bu kişiyi ürününüze bağlayabilirsiniz.

1981- “Homemaker”
Dönemine göre radikal olarak tanımlanan bu reklamda Apple, milyonlarca ev hanımını bir işte çalışabileceklerine yönelik destekliyor. (Hayatlarındaki diğer kişiler bu konuda destekleyici olmasalar bile.)
Niyetleriniz iyi ise, ürününüzün veya hizmetinizin insanlara yeni fırsatlar sunmasına yardımcı olması adına gündemdeki konularla uğraşmaktan çekinmeyin.

1982 — “Most Personal Computer”
Bu reklam, dünyanın dört bir yanındaki Apple kullanıcılarının bilgisayarları karşısında oldukları bir klipten oluşuyor. Apple, insan çeşitliliğini ve farklı fikirleri teşvik etmede orijinal öncülerden biriydi.

1983 — “Alone”
Apple, Lisa'yı ofis için “ilk kişisel bilgisayarı” tanıttı. Bir ürün veya hizmetle ilk hareket eden siz olmanız durumunda, bunu herkese gösterin.

1984 — “1984”
Oldukça etkileyici bir reklam kampanyası ile karşımıza çıkan Apple, adeta tek bir taşla üç kuş birden vuruyor.
İlk kez Super Bowl'da yayınlanan reklam'da Machintosh tanıtılıyor. Yönetmenliğini Ridley Scott'ın yaptığı reklam filmi
George Orwell'in 1984 isimli eserinden ilham alınarak çekiliyor.
Dönemin yönetim kurulu reklama karşı gelse de, reklam oynandıktan 100 gün içinde 72 bin bilgisayar satılıyor.
Reklamda, 1984'ün 1984 eseri gibi olmayacağı gösteriliyor.

1985 — “Lemmings”
“1984” reklam filmi o kadar çok ses getiriyor ki, Apple tüketicinin üzerinde neyin işe yaradığını anladığını düşünüyor ve
“Lemmings”i çekiyor.
Bu sefer Ridley Scott’ın kardeşinin yönettiği reklam filmi büyük tepkilere neden oluyor.
Bir çok insan işten atılıyor ve Steve Jobs şirketi bir yıl sonra terk ediyor.
Reklamlarınızda biraz radikal olun, ancak insanlara hakaret etmeyin.

1986 — “The Power To Be Your Best”
Apple’ın ilk sloganlarından biri “The Power to be your best” idi.
Bu slogan, Apple ürünlerinin insanların hayatına nasıl yardımcı olabileceğini hatırlatan güçlü bi mesaj olarak kayıtlara geçiyor.

1987 — “Hard Sell”
1980'lerde IBM, iş bilgisayarlarına yönelik güçlü bir pazara sahipti. Apple pazar payı için savaşıyordu, bu yüzden “Hard Sell” adında bir kampanya başlattı.
Bilinmeyen bir şirketten bilgisayarlarını sadakatsiz bir alıcıya satmaya çalışan bir satıcıyı gösterir.
Alıcı, satıcıya sadece böyle bir risk alamadıklarını söyler ve kamera, reklamda satıcının rozetine zoom yapar. (Bu, IBM'dir) Reklam ise bir Macintosh logosu ile biter.
Satış yapmanız gerekiyorsa, satış ekiplerine yardımcı olacak bir kampanya (veya içerik) oluşturmanız gerekebilir.

1988 — “Pencil Test”
1985'te Steve Jobs, Apple'ı terk etti. Jobs, sonraki yıl Pixar'ı satın aldı. İlk satışlarından ve projelerinden biri ise Macintosh'ı da tanıtmak için Apple ile yapılan bir reklam filmi ve işbirliğiydi.
Bazen şirketten indirilenler, onu nasıl geliştirecekleri konusunda en iyi fikirlere sahip olabilirler.

1989 — “Hit the Road Mac”
Bu reklam, taşınabilir bilgisayarlar için yeni bir pazar oluşturmaya yönelikti.
Macintosh Taşınabilir, on altı kilo ve 6,500 $ maliyete tanıtıldı.
Satışlar iyi gitmese de, bir gün bilgisayarların taşınabilir olacağı fikrini ortaya koydu.
Yeni bir pazar oluşturmak istiyorsanız, çok erken olmanın önemine dikkat edin. Bunun için on yıllar öncesinden reklam vermeye başlamak zorunda kalabilirsiniz.

1990 — “Color”
Bu döneme kadar, renkli bilgisayarlar son derece pahalıydı. Ancak dönemi sonlandıran renkli ekranlı ve ekonomik fiyatlı bir Mac oldu.
Bu reklam, basit tutmayı ilke edinmiştir.

1991 — “Out of Reach”
Out of Reach' te Macintosh Classic II tanıtıldı. O zamanlar çoğu insan, bilgisayar fiyatlarının düştüğünü ya da işyerinde kullanabileceklerini bilmiyordu.
Kullanıcıları ürün veya hizmetinizi denemekten alıkoyan en geniş yanlış algıyı seçin. Yanlış algıyı silmek için bunu videoda kullanın ve ürününüzün veya hizmetinizin denenmesinin ne kadar kolay olabileceğini onlara gösterin.

1992 — “John and Greg”
Bu reklam, 30.000 feet'te bir uçakta PowerBooks kullanan iki iş adamını gösteriyordu.
Kaç tane "erken benimseyenler" ve "trend belirleyiciler" ürününüzün ne kadarını kullanıyor?
Hizmet, reklamlarınızın gösterebileceği en ilginç şey olabilir.

1993 — “What Is Newton?”
Yine Apple, taşınabilir bilgisayarlar için daha büyük bir pazar yaratmaya çalıştı ve Newton avuçiçi PDA'yı tanıttı. Reklam, sattığınız şeyi benzetmeler kullanarak açıklamanın önemini örneklemektedir. Örnek, “Newton bir kağıt parçası kadar basittir” “Newton haberdir”.

1994 — “Before After”
Bu reklamda bir raporun ve broşörün öncesi ve sonrası hali gösteriliyor. Öncesinde fotoğrafsız olan bu işler, sonrasında renkli fotoğraflarla ekli olarak gösteriliyor.
Apple’ın dijital fotoğraf makinesi; Apple Quick Take’in tanıtıldığı reklam filmi tüketicinin başarılı iş sonuçlarına ulaşabileceği gösteriliyor.

1995 — “Power Is”
Bu reklamda, Apple insanlığın yakından ilgilendiği bir soruyu ele alıyor:
Güç nedir?
Bu soruyu birçok farklı şekilde cevaplayan etkileyiciler arasında George Clinton, Hunter S. Thompson, Spike Lee, Oliver Stone, Marlee Matlin ve Dave Stewart yer alıyor. Bazı cevapları:
“Güç ...
şahsiyet
bir uzay gemisi
Motive etmek için iletişim yeteneği ”
Ders: Etkileyici pazarlama çalışmaları. İlk benimseyenlerin sahip olduğu bir makro soru bulun ve onlara konuşan etkileyicilerin buna cevap vermeye nasıl çalıştığını gösterin. Erken benimseyenlerin sahip olabileceği tüm soruları cevaplamak için sadece ürününüz hakkında değil, yaşam hakkında da elinizden gelenin en iyisini yapın.

1996 — “Mission Impossible”
Apple 'Mission Impossible' serisinin ilkinde, ürün yerleştirme için ödeme yaptı. Bu reklamda, Apple ürünlerinin gösterildiği ve kullanıldığı filmdeki tüm sahneler toplandı ve izleyici ile buluştu. Ürün yerleşimi yöntemi ile kitleniz ve markanız arasında güven oluşturup, bu güveni koruyabilirsiniz.

???1997 — “Here’s to the Crazy Ones”
Reklam, Steve Job'ın Apple'a geri döndüğü yıla ait. Öte yandan reklam, markanın IBM'e karşı açtığı savaşın çetinleştiği bir dönemi kapsıyor.
IBM'in o dönemler reklamlardaki sloganı “Düşün” dü. Apple bu slogana atıfta bulunarak “Farklı Düşün” kampanyasını duyurdu. Apple logosunun yanında büyük zihinler ve başarılı kişilerin fotoğrafları yer aldı.

1998 — “Un-PC”
IBM'e yönelik doğrudan bir saldırıdan (Think Different) yeni çıkan Apple, “Un-PC” yi tanıttı. Bu kampanya, ürünlerine bir numaradan (PC) neden farklı olduğunu açıklamaya devam etti.
Ürününüze veya hizmetinize bir numaralı alternatifi seçin. Ardından ürünün neden daha iyi bir alternatif olduğunu gösterin.

1999 — “Hal 2000”
Kamu bilincinde, Y2K (Yellowstone to Yukon ) en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bu yüzden Apple en berbat bilgisayarını 2001'de bir “Space Odyssey” filmi olan “Hal”den aldı. Reklamda, Hal Y2K korkularını körüklüyor ve her bilgisayarın küresel bir felakete yol açacağı gösteriliyordu.
Macintosh haricinde ... Potansiyel müşterilerinizin korktuğu gerçek bir konuyu seçin ve bununla eğlenerek ürününüzün bu korkuyu nasıl azaltabileceğini gösterin.
Birilerinin korku düzeyini düşürmeye yardımcı olursanız, size uzun bir süre için minnettar olabilirler.

2000 — “iMovie”
Jeff Goldblum'un rol aldığı bu reklamda, insanlara iMovie'den bahsedilirken, onlara iMac ve iMovie ile neler yapabileceklerini gösteriliyor.
Müşterilerinize, ürününüzle, bir sonraki seviyeye kadar sahip oldukları bir şeyi alabileceklerini hatırlatın.
Ham bir videodan, bitmiş ürüne bir dakika içinde ulaşabildiklerini gösterin.

2001 — “Propellerheads — Take California.”
Bu reklam, "iPod, 1000 şarkı ile cebinizde" sloganı ile tanıtıldı.
Müzik eşliğinde dans eden bir kişiyi gösteren reklamda bir çok kişinin çok istediği ama asla cesaret edemediği bir şey gösteriliyor: Hiç kimse izlemiyormuş gibi dans edebilmek.
Ürününüz veya hizmetiniz, kullanıcıların ideal durumlarına ulaşmalarına yardımcı olabilirse, bunu göstermekten çekinmeyin.

2002 — “Big and Small Ideas”
Bu reklam, iki kişiyi kullanarak politik doğruluğun sınırlarını atlatıyor.
PowerBooks'taki farklılıkları sunan reklam, 12 inçlik PowerBook'u ve 17 inçlik PowerBook'u tanıttı.
Ürünlerinizdeki farklılıkları vurgulayan bir görüntü oluşturun. İnsanlar teklifleriniz arasında iki fark olmadığını düşünürse, onları aynı kategoriye koyarlar. Onları farklı olarak görürlerse, bu farklılıkları anlamaya ve teklifinizle ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışırlar.

2003 Jet — “Are You Gonna Be My Girl?”
iPod iyi satmaya başlamıştı. Apple, dans videosu reklamını alarak
iPod'u tanıttı ve herkes için daha uygun hale getirilmesi konusunda yardımcı oldu.
Şık siluetleri kullandılar ve onları gerçekten orijinal bir şarkı olan Jets’in “Are you gonca be my girl?' isimli şarkısı ile gösterdiler.
U2, Bob Dylan, The Black Eyed Peas, Mary J. Blige ve Coldplay'den farklı müziklerle farklı siluetleri eşleştirdiler.
Bir siluet ve birçok farklı müzik seçkisi kullanarak Apple, kullanıcıların bu reklama ayrı ayrı bağlanma şanslarını artırdı.

2004–“20th Anniversary”
Apple, 1984 reklamını yeniden kurgulayarak, yayınladı.
Fikirleriniz bittiğinde veya sıkı bir bütçeniz olduğunda, geçmişten bir reklamı yeniden konumlandırın.

”2005–“Gimmie that”
Siyah bir arka fonda çekilen reklam filmi, yeni iPod Nano'yu her açıdan göstererek meraklısı ile buluşturuyor.
Başka eller iPod Nano'yu yakalamaya çalışırken, “Gimmie that” film müziği çalıyor.
Ürününüzün ve hizmetinizin talep edildiğini gösterin.

2006 — “Get a Mac”
Bu reklamı “Mac” rolünü oynayan aktör Justin Long, ve “PC” adlı oyunu oynayan aktör John Hodgman tanıttı. Kampanyanın bir parçası olarak toplamda yaklaşık 66 video paylaşıldı. Bunların her biri, insanlara “Bir Mac Al” mesajını açıkça duyurdu. Pek çok şirket ve insan, sorunu dile getirip, Call-to-Action'ı kullanarak tüketicinin ürünü satın almasına teşvik ediyor. “Bir Mac Alın” sloganı bu stratejiden uzak durmuyor.
Ürününüz veya hizmetiniz gerçek bir gereksinimi çözüyorsa, insanların bunu almasını söylemekten çekinmeyin.

2007 — “Hello”
Bu reklam, ünlü Hollywood filmlerinden ve telefon görüşmelerini yanıtlayan aktörlerden otuz klip gösteriyor. Yeni iPhone'u göstererek sona eriyor.
Reklam nostaljiye dokunuyor ve ardından “Merhaba” diyerek yeni anıların nasıl elde edilebileceğini gösteren bir döngü açıyor. Her gün yaptığınız bir şeyi yapmanın yeni bir yolu olduğunu gösterir (telefona cevap verin).

2008 — “MacBook Air”
MacBook Air’in en şaşırtıcı özelliği kalitesi ve inceliğiydi. Bu reklamda, sahibinin, bir zarftan çıkarttığı MacBook Air'e vurgu yapılıyor.
Ürününüzün en dikkat çekici olan bir özelliğini seçin. Ardından, ne kadar dikkat çekici olduğunu göstermeye yardımcı olan doğru içerikle sunun.

2009 — “There’s an App for that”
Bu reklam, ne olursa olsun, bu ürünün özellikleri potansiyel olarak çözebileceği fikrini ortaya koymaktadır. Çoğu zaman, kullanıcılar ürünlerine ilişkin yeterli kullanım durumunu göstermez. İnsanların ürününüzün özelliklerini kullanması için tüm farklı şeyleri düşünün ve bunların adreslendiğini gösterin. Sorunuz ne olursa olsun, bir cevabımız vardır fikrine odaklanılıyor.

2010 — “Apple iPad TV Commercial”
Mümkün olan her yerde, işinizin neler yapabileceğini gösterin, bunun hakkında konuşmayın. Bu reklam, iPad'in kullanılabilmesi için birçok farklı yol gösterirken arka planda çalan şarkı da dikkat çekici: Göster, söyleme.

2011 — “App Store”
App Store, yazılım dağıtımı konusunda devrim niteliğindeydi. Piyasada akıllı telefon patlaması yaşansa da, reklamda tüketicinin bir iPhone'a sahip olarak App Store'a eriştiklerini hatırlatıldı.
Teklifinizi benzersiz kılan özelliklerinizi insanlara hatırlatın.

2012 — “John Malkovich”
Bu reklamda Siri, Samuel L. Jackson, Zooey Deschanel ve John Malkovich gibi ünlüler kullanılarak tanıtılıyor. Reklam Siri'nin sınırlarını zorlasa da bu durum bazı izleyici kitlesi tarafından rahatsız edici bulunuyor.
Tanıtım filmlerinde abartmayın ya da aşırıya kaçmayın.

2013 — “Misunderstood”
Bu reklam Noel’de toplanan bir aile, aile üyelerinden çok telefonuna odaklanan genç bir çocuğu gösteriyor. Reklamın sonunda, ailesine, bir araya geldikleri zamanı kutlamak için iPhone ile yaptığı bir film gösteriliyor.
Ürününüzün veya hizmetinizin, muhteşem aile toplantıları gibi daha yüksek ideallere ulaşmanın bir parçası olabileceğini gösterin.

2014 — “You’re more powerful than you think”
“İnsanlar genellikle motivasyonun sürmediğini söylüyor. Aslında, kişisel temizlik de aynı şey - bu yüzden günlük olarak bunu öneriyoruz”.–Zig Ziglar
Sık sık duymamız gereken bazı hatırlatmalar vardır. Müşterilerinize istedikleri hatırlatıcıları verin.
Bu reklam, "Düşündüğünüzden daha güçlüsünüz" üzerine odaklanıyor.

2015 — “Apple Watch”
Potansiyel müşterilerinizin daha fazlasını yapmaları gerektiğini bildiği bir şey var. Bu durumda, egzersiz ve fitness. Reklam, Apple Watch kullanarak egzersiz yapan birçok farklı kişiyi göstermektedir. Şu anda, her birimiz yapmamız gerekenleri bildiğimiz bir savaşla karşı karşıyayız. Müşterilerinizin bu savaşa karşı nasıl mücadele edebildiğini gösterin.

2016 — “40 Years in 40 Seconds”
İçerik veya hikaye oluşturmanın güzelliği, etkileyici bir içerik birikimine sahip olmanızdır. Reklamda, 40 saniyede 40 yıl boyunca verilen sözlerin bir karışımı gösteriliyor.
Bir içerik birikiminiz olduğunda bunu, bir karışımla gösterin.

2017 — “APPOCALYPSE”
Reklamda, tüm uygulamalarımız olmadan hayatın nasıl olacağı gösteriliyor.
Ürününüzün veya hizmetinizin yokluğunda insanlara yaşamın nasıl olacağını gösterin.

2017–2018 — “The Rock x Siri Dominate the Day”
The Rock x Siri : Güne Hükmet” adlı reklam filminde bolca aksiyon var.
Teknoloji çağında bir çok kişi henüz sahip olduğu ürünün ya da aldığı servisin ne yapabildiği konusundaki sınırlarını görebilmiş değil.
Aşırı abartı bir reklam ile bunu gösterebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap