George Soros konusu Facebook'u karıştırmaya devam ediyor

George Soros konusu Facebook'u karıştırmaya devam ediyor

Üç farklı kişi Soros'un teknoloji şirketlerine yönelik saldırılarının ardından Sheryl Sandberg'in Facebook iletişim ekibinden George Soros'un mali çıkarlarını araştırmalarını istediğini iddia etti. Bu durum Facebook'un ikinci sıradaki en önemli yöneticisinin Facebook'un Soros'a karşı başlattığı kampanyada parmağı olduğunu gösteriyor.

Aynı kaynaklar Facebook'un Operasyon Direktörü Sandberg'in Ocak ayında kıdemli bir yöneticiden bir e-postada bilgi almak istediğini ve bu e-postanın bir başka kıdemli iletişim ve ilke çalışanına forwardlandığını söyledi. Bu e-postanın Soros'un World Economic Forum'da gerçekleştirdiği sert konuşmanın ardından gönderilmesi ise dikkat çekiyor. Soros bu konuşmada Facebook ve Google'ın toplumu tehdit ettiğini söyleyerek bu şirketlerin kanunlara tabi tutulması gerektiğini vurgulamıştı.

Bu arada söylentilere göre Sandberg'in de bu etkinlikte bulunduğunu ancak Soros’un konuşmasına katılım göstermediğini belirtelim. Sandberg'in finansal çıkarlar konusunda bir araştırma istemesinin sebebi Soros'un teknoloji şirketlerini neden eleştirdiği ve bundan finansal olarak ne çıkar sağladığını bulmak olabilir. Üstelik o dönemde Facebook'un Rus propogandasında ve Myanmar gibi ülkelerdeki nefret söylemlerinde oynadığı rol nedeniyle sürekli mercek altında olduğunu da hatırlatalım.

Facebook'un sonrasında ise Cumhuriyetçi firma Definers Public Affairs tarafından düzenlenen kampanya benzeri karşıt bir araştırmaya yetki vermişti. Bu araştırma kapsamında Soros'un herkese açık bilgileri bir araya getirilmiş ve Amerikadaki Facebook karşıtı gruplara fon sağladığı bilgisi basın mensuplarıyla paylaşılmıştı.

Geçtiğimiz ay bir New York Times haberiyle ortaya çıkan bu detaylar sonucunda Sandberg, Soros'a karşı Yahudi Aleyhtarı saldırılar düzenlemek ile suçlanırken,  Facebook da Definers ile bağını kesti. Bu arada Sandberg'in e-postası konusunda basına konuşan kaynakların, özellikle kimliklerini gizli tutmak istediklerini de ekleyelim.

Facebook ise yaptığı açıklamada Sandberg'in araştırma isteğinde bulunduğu sırada  şirketin çoktan Soros'u araştırmaya başladığını belirtti:

Bay Soros önde gelen bir yatırımcıdır ve biz onun Facebook'la ilişkili yatırımlarına ve borsa hareketlerini inceledik. Bu araştırma Sheryl'in Bay Soros'un Facebook hisselerini satıp satmadığıyla ilgili e-postayı göndermeden önce başlamıştı.

Şirket aynı zamanda Sandberg'in kendi gözetiminde gerçekleşen tüm aktivitelerin sorumluluğunu üstlendiğini de belirtti. Yine de Sandberg, Definers'ın sonraki çalışmalarına konu olan Freedom from Facebook üzerine bağımsız olarak kişisel bir araştırma yürütmedi.

Aynı şekilde hatırlarsanız, Sandberg ilk açıklamasında Facebook'un Definers ile ilişkisini bilmediğini de iddia etmişti. Bu noktada George Soros ile ilişkilendirilen Freedom from Facebook sözcüsü Eddie Vale, Sandberg'in sürekli söylem değiştirdiğine dikkat çekerek Facebook'un bir an önce Freedom from Facebook 'u hedef alan e-posta ve araştırmaları ortaya çıkarması gerektiğini belirtti.

Bu arada Sandberg henüz Soros hakkındaki araştırma talebini yalanlamasa da Definers ile çalışmanın tüm sorumluluğunu iletişim ekibinden Elliot J. Schrage üstlendi. Schrage paylaşılan bir blog gönderisinde Definers ile yapılan çalışmaların kapsamını da aktardı. Bu noktada Schrage'ın Facebook'ta ayrıldığını da ekleyelim.

Üstelik Scharge'ın açıklaması da bu araştırmanın Soros'tan gelen saldırıların finansal motivasyonunu anlamak üzerine olduğunu iddia ediyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan New York Times haberinde Facebook'un 2016 Başkanlık Seçimlerindeki rolüyle ilgili eleştirileri gündemden düşürmek için PR şirketleri üzerinden okurları manipüle ettiği belirtilmişti.

Görünen o ki; Sandberg, yaptığı açıklamalarla sorumluluğunu üzerinden atarak Facebook'un George Soros'a yönelik araştırmayla ilişkilendirilmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Bu konuya yönelik sorular karşılığında ise şirket Definers ile yapılan iş birliğinin sonlandığını sık sık vurguluyor.

Bir süre önce politika cephesinde de kan kaybetmeye başlayan şirket, şimdiye kadar Senatoda Silikon Vadisi’nin sıkı destekçisi olan Demokratların desteğini kaybetti. Yayınlanan haberlerin ışığında demokratların Adalet Bakanlığından Facebook’un lobicilik faaliyetlerini araştırmasını talep ettiğini de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.