Bahçeşehir Koleji‘nin katkılarıyla, Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirdiğimiz Future Talks 2018 etkinliği hızla devam ediyor. Teknoloji ve dijitalin dönüşüm, oyun sektörü, influencer marketing, e-spor ve paranın dijital dönüşümü gibi birçok konuyu değerli konuklarıyla ele almaya devam ediyoruz. Webrazzi'nin Yönetici Editörü Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünü üstlendiği "YouTube'dan Sonra?" isimli panelde, YouTuber'lar Abdü Yılmaz, Merve Özkaynak, Alper Rende ve Ruhi Çenet ile BAU Next'in Direktörü Mehtap Algül konuşmacılarımız oldu.
Makyaj videolarıyla ünlenen Merve Özkaynak, 4 yıldır YouTube'da olduğunu, kanalı açma fikrinin "kendini gerçekleştirmek" hedefiyle ortaya çıktığını söylüyor. Geçmişte beyaz yakalı olduğunu ve iki girişimini batırdığından bahseden Merve Özkaynak, hayalinde bu noktaya gelmenin olmadığını ve sadece keyif aldığı şeyleri paylaştığını söyledi. Birçok YouTuber'ın 4 senede geldiği noktaya 1 yılda geldiğini belirtti.
Ruhi Çenet, geçmişte yalnız olduğu için yazılım mühendisi olmak istediğini söyledi. 17 yaşında Hindistan'a gidip orada yazılım eğitimi aldı ve 5 yıl kaldı. Üniversitenin üçüncü yılında YouTube kanalını açtı, kendi gitar videolarını ekledi. Aynı dönemde web sitesinde dikkat çekici makaleler yayınladı. Video içeriğin yaygınlaştığını fark edince de bu içerikleri video ile birleştirdi.
Ohadiyorum kanalından tanıdığımız Alper Rende, 6 ay önce kendi kanalını açtı ve 1 milyon takipçiye ulaştı. Vine videolarıyla video içeriğe başlayan Rende, 2 yıl boyunca oyunculuk eğitimi aldı ve birçok reklam filminde oynadu. YouTube'un özgün bir yer olduğunu görünce de içeriklere buradan devam etmeye karar verdi.
Abdü Yılmaz'ın YouTube kanalı ise 5 ayda Türkiye'de en çok büyüyen kanal oldu, 1 yılda 2 milyon takipçiye ulaştı. Türkçe içeriklerinin bile 20 farklı ülkede trendlere girdiğini söyleyen Yılmaz'ın bir yıl önce hiçbir sosyal medya hesabı bulunmuyordu. Milli sporcu olan Abdü Yılmaz, bu bilgilerini YouTube aracılığıyla herkesle paylaşmak istediğini açıkladı. Video çekerken eğitim almanın öneminden de bahsetti.
Fenomenlere eğitim bursu veren BAU Next'in Direktörü Mehtap Algül ise yeni jenerasyonu yakalama konusunda markalarla fenomenleri bir araya getirdiklerinden bahsetti.
İçerikler nasıl olmalı?
Alper Rende içerik üretirken agresif olmamak gerektiğini ve yakında YouTuber'lar arasında "iyilik kapışması"nı başlatacağını açıkladı. Abdü Yılmaz ise YouTuber olmak isteyenlerin az uyumaya hazır olması gerektiğini söyledi. İşin sadece video çekmekle kalmadığının, bütün sürecin takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Merve Özkaynak ise marka işbirliklerinden bahsetti ve kişilerin kendilerini markalara ispatlamasının zor olduğunu söyledi. Ruhi Çenet de kişilerin kendi karakterlerini insanlara yansıtmaları gerektiğini söyledi. Çenet ayrıca hata yapmanın önemli olduğunu, fenomen ve kullanıcı arasında bağ kurmanın bir yolunun da yapılan hatalar olduğunu belirtti.
YouTuber olmak isteyenlere tavsiyeler
Mehtap Algül, YouTuber olmak isteyenlerin eğitimlerine kesinlikle devam etmeleri gerektiğini söyledi. Kişilerin başarı elde etmek için özgün olmaları gerektiğinin de altını çizen Algül, çok emek harcanması ve çok yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Alper Rende ise kişilerin zorlu bir süreçten geçeceğini, bu yüzden stres yönetiminin önemli olduğunu savundu. Abdü Yılmaz da Mehtap Algül gibi özgünlüğe değindi ve kişilerin kendi kulvarlarını bulması gerektiğini söyledi. Merve Özkaynak ise YouTuber'ların bir marka olduklarını unutmamaları gerektiğini ve iş yapacakları markaların kendilerini domine etmelerine izin vermemeleri gerektiğini söyledi.