Adres tespitine farklı bir yaklaşım: What3Words

Adres tespitine farklı bir yaklaşım: What3Words

Mobil teknoloji gelişmeye devam ettikçe konum servisleri de bir o kadar iyileşmeye başladı. Birbirinden farklı konum servisi özellikle şehir merkezlerinde oldukça yüksek bir doğruluk oranıyla harita üzerinde ulaşmak istediğimiz yeri bulmamızı sağlıyor.

Whatsapp üzerinden adres gönderimi yaparken biliyorsunuz ki geniş bir çemberden daralmaya başlayarak konumunuz belirleniyor ve bu sırada bağlı olduğunuz WiFi ve GPS oldukça büyük bir önem taşıyor. Şehir içinde bir şekilde konumunuz tespit edilebiliyor fakat telefonunuza ve o anki sinyal kalitesine göre ciddi değişiklikler gösterebiliyor.

What3Words isimli İngiliz girişim bu problemi tamamen ortadan kaldırabilmek için oldukça farklı bir yöntem geliştirmiş. Dünyayı 3 metre karelik alanlara bölen bu girişim, her bir kareye 3 kelimeden oluşan bir isim vermiş ve artık konum göndermek istediğiniz zaman sadece bu 3 kelimeyi paylaşmanız yeterli olabiliyor.

Koordinatlar vererek konumu nokta atışı tespit etmek her zaman mümkün tabi fakat bu koordinatları bilmek, paylaşmak çok büyük bir sorun olabiliyor. Sadece 3 kelimeden oluşan bir adrese sahip olmak büyük bir avantaj sağlayabilir çünkü 3 m2 alan içerisinde bulunamamanız imkansız gibi bir şey. (:

Sağladığı API ile özellikle e-ticaret şirketleri için de büyük bir kolaylık sağlayabilecek olan bu girişim uzun ve karmaşık adres girişlerinden, yönlendirici tariflerden kurtulmamızı sağlayabilir. Hem kullanıcılar hem de kargo sistemleri bu altyapı ile çok daha rahat konum tespiti yapabilirler.

Bu uygulamanın kargo firmaları için faydası bir yana otonom araçlar ve drone teslimatlar için de önemi oldukça büyük. Bir drone ile yapacağınız teslimatı bu girişim sayesinde dünyanın herhangi bir noktasına neredeyse kusursuz teslim edebilirsiniz. Aynı zamanda otonom bir taksi de sizi tam istediğiniz noktadan alıp tam olarak istediğiniz noktaya bırakabilir. Böylece olası hataların önüne geçmiş olursunuz.

Adresi olmayan yerlerin bile bu servis sayesinde net bir adrese sahip olduğunu belirten what3words CCO'su Clare Jones, bugüne kadar Mercedes-Benz, Sony, Intel ve Deutsche Bank gibi şirketlerin kendilerine yatırım yaptıklarını belirtiyor.

Konum tespitine böylesine akıllıca bir yöntem geliştirdikleri için What3Words ekibini ayrıca kutluyorum. "İhtiyacımız olan her şey geliştirildi" diye düşünenler belki de var olan hizmetleri nasıl daha etkili ve iyi geliştirebileceklerini düşünmeye biraz daha fazla zaman ayırabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.