YouTube ücretsiz, sadece reklam destekli filmler ekledi

YouTube ücretsiz, sadece reklam destekli filmler ekledi

YouTube geçtiğimiz aydan bu yana sessiz sedasız bir şekilde sitesine 100'den fazla reklam destekli Holywood filmi ekledi. Bu filmler arasında “Rocky” ve “The Terminator" gibi klasiklerin yanı sıra "Zookeeper,” “Agent Cody Banks,” ve “Legally Blonde,” gibi aile filmleri de yer alıyor.

Daha önce YouTube Movies & Shows kanalında sadece kullanıcılara filmleri ve TV programlarını satın alma imkanı sunuyordu. Hatta bu sistemin Apple'ın iTunes ürünü üzerinden ya da Amazon Video'dan içerik satın alma veya kiralamaya benzer olduğunu da belirtelim.

Şu anda ise YouTube bu ücretsiz filmleri reklamlarla beraber kullanıcılara sunuyor. Yine de şirket bu ürün odağında reklam verenlerle yeni anlaşmalar yapmaya da açık. Bu anlaşmalara sponsorluklar ve özel gösterimler de dahil.

Aslına bakarsanız YouTube sahip olduğu 1.9 milyon aylık aktif kullanıcısıyla bu alanda ciddi bir avantaja sahip. Şirketin Google verilerini kullanarak reklam hedeflemeleri yapması ise reklam verenler gözünde diğer platformlar arasında öne çıkmasını sağlayabilir.

Bu arada YouTube'un bu yeni pazara adım atmasında Roku'nun pazara giriş yapmasının önemli bir etken olduğunu belirtelim. Netflix, YouTube ya da NowTV gibi yayıncılara TV üzerinden kolayca ulaşmanızı sağlayan Roku, geçtiğimiz yıl ücretsiz filmleri  Roku Channel adı altında piyasaya sürmüştü.

Roku, bu yıl ise bu kanalda sunduğu hem içerik türü ve yayıncıları genişletti. Böylece Roku Channel üzerinden ABC News'dan canlı yayınların yanı sıra Cheddar, Newsmax, Newsy, People TV, Yahoo veThe Young Turks'teki haberleri de görüntüleyebiliyorsunuz. Hatta kanala yakın zamanda eğlence ve canlı spor yayınlarının eklendiğini de belirtelim.

Bunun yanı sıra Roku, YouTube'un piyasadaki tek rakibi değil. Walmart da Vudu üzerinden ücretsiz filmler sunuyor. Hatta şirket, yakın zamanda MGM ile ortaklık kurarak, MGM'nin orijinal içeriklerini kullanıcılarına sunmaya başladı. Bir başka rakip ise reklam destekli ve ücretsiz içerik sunan yayın hizmeti Tubi.

Bu rakiplere rağmen yukarıda da belirttiğimiz avantajlar YouTube'un hızlı bir yükseliş yaşamasını sağlayabilir. Ancak Amazon'un pazara giriş yapacağına dair söylentiler, YouTube'u zorlayabilecek bir rakibin pazara adım atacağını gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.