Yakın zamanda New York Times'ta yayınlanan bir haber Facebook'un son üç yıldaki kriz yönetimi taktiğini gündeme taşıdı. Habere göre şirket, yüksek profildeki karşıtlıkları nahoş ve etikdışı PR taktikleriyle çözüyor.
50 farklı kaynaktan sağlanan bilgiler Facebook'un bu kapsamda birden fazla girişimde bulunduğunu iddia ediyor. Bu faaliyelerden biraz bahsedelim. İddialara göre Facebook aktivist protestocuların itibarını sarsmak için muhalefet Cumhuriyetçi bir araştırma firmasını işe aldı. Bu kapsamda protestocuları liberal milyarder George Soros ile ilişkilendirildi.
İddialar arasında şirketin Yahudi medeni haklarını savunan bir gruba eleştirileri ve protestocuları Yahudi Aleytarı olduğunu belirterek şikayet etmeleri için iş ilişkilerini kullanarak lobicilik yaptığı yer alıyor.
Yine iddalara göre şirket, Facebook karşıtı konuşmalarını değiştirmek için rakiplerine karşı suçlayıcı haberler üretilmesi için muhabirlerle çalıştı. Aynı şekilde şirketin Rusya'nın seçimlere müdahale etmesiyle ve şirketin bu konuda harekete geçmesindeki yavaşlıkla ilgili özellikle daha az detay içeren gönderiler paylaşılması da iddialar arasında yer alıyor.
Bu kapsamda yer verilen bir başka iddia da Apple'ın CEO'su Tim Cook'un Facebook'un veriler konusundaki yaklaşımını eleştirmesi üzerine şirketin kıdemli çalışanlarını Android'e geçiş yapmaya teşvik etmesi.
Bu iddialar, hiç de iç açıcı değil. Ancak Facebook bu iddialara karşılık, haberde bir çok hatalı bilgiye yer verildiğini ifade ediyor. Aynı şekilde özellikle Sheryl Sandberg ve Mark Zuckerberg'i hedef alan bu iddialara karşı, Sandberg yaptığı bir Facebook paylaşımı ile iddiaları yalanladı.
I want to address some of the claims that have been made in the last 24 hours.
On a number of issues – including...
Gepostet von Sheryl Sandberg am Donnerstag, 15. November 2018
Açık konuşmak gerekirse Facebook, son bir kaç yıldır ciddi problemlerle baş etmeye çalışıyor. Yine de yaşadığı bu sorunların kaynağının, şirketin ürettiği platforma yaklaşımı olduğunu söylemek mümkün. Cambridge Analytica skandalı ile okları üzerine çeken şirket, kullanıcı verilerini amacı dışında kullanması ve gizliliğe önem vermemesi yönünden ciddi eleştirilere hedef oldu. Aynı şekilde platformunda moderasyon problemleri yaşayan şirket, ABD seçimlerinin Rusya tarafından manipüle edilmesinde de rol oynadı. Platformunda yer alan asılsız haberler ve nefret söylemleri nedeniyle üçüncü dünya ülkelerinde ciddi problemler yaşanmasına neden oldu. Son olarak şirket 50 milyon kullanıcının etkilendiği bir güvenlik ihlaliyle gündeme geldi.
Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, Silikon Vadisinin devlerinden Facebook'un kullanıcılarını güvende tutmakta zorlandığını görüyoruz. Tam da bu noktada şirketin sorunları çözmekten çok, kullanıcıları ve basını manipüle ettiğine dair haberler Facebook'un daha fazla sorun yarattığını gösteriyor. Yine de Facebook'un zor zamanlarda iyi haberler yayması, basit bir şirket pazarlama ve kriz yönetimi olabileceği gibi haberlerde yer alan manüplasyon çalışmalarının bir parçası da olabilir.
Bu skandallar ve haberlerin sonucunda okların yönetim kadrosundaki Mark Zuckerberg'in yanı sıra Sheryl Sandberg'e çevrildiğini söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap