Webrazzi Developer 2018, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te düzenleniyor. Büyük veri, Türkiye’de yazılım üretmek ve yazılım ihracatı, blockchain, sunucusuz mimariler, çevik yazılım geliştirme, endüstriyel yazılım gibi konu başlıkları ve çok daha fazlası konferansımızda konuşulmaya devam ediyor.
Kuika'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve System Capital'ın Yöneticisi Süreyya Ciliv de yazılım odağında hızın bir rekabet avantajı olarak nasıl karşımıza çıktığını konferans katılımcılarıyla paylaştı. 10 yıl girişim dünyasında çalışan Süreyya Ciliv, ABD’de Microsoft’un genel merkezinde üst düzey yöneticilikten sonra Turkcell’in CEO’su olarak uzun yıllar görev yaptı. 2015'ten itibaren System Capital'da inovasyon odaklı şirketlere yatırım yapıyorlar. Şirketin Türkiye'de yaptığı ilk ve tek yatırım ise yazılım sürecini hızlandırmayı odağına alan low-code şirketi Kuika'ya oldu.
Süreyya Ciliv, hatırı sayılır iş deneyimlerinden sonra öğrendiği en önemli şeyin hız olduğunu konferans katılımcılarıyla paylaştı. Hızın tüm süreçte en önemli konu olduğunu, şirketlerin büyüdükçe hantallaşmaya başladığını söyleyen Ciliv, bu şirketlerin doğru karar vermeyi fazlasıyla ön planda tuttuğunu, bu yüzden hızı geri plana attıklarını söyledi. Fakat Ciliv'e göre kuvvetlinin karşısında hızlı hareket etmek, böylece şans sahibi olabilmek gerekiyor.
Hız ve ekip çalışması rekabet avantajı sağlıyor
Bir şirketin diğer şirketlere karşı başarılı olabilmesi için fark yaratması gerektiğini söyleyen Süreyya Ciliv, bunun hızla ve ekip çalışmasıyla sağlanacağını söyledi. Big data, makine öğrenimi, yapay zeka gibi kategorilerin ön plana çıktığı yeni iş dünyasında hızın belirleyici olduğunun altını çizen Ciliv, dijital dönüşümün yıllardır konuşulduğunu, fakat birçok firmanın bunu gerçek anlamda uygulayamadığını da sözlerine ekliyor. Eğer rekabetin en önemli avantajı hız mevcut olmazsa bu şirketlerin kazanan değil, kaybeden olacaklarını; duraklamadan sonra düşüş dönemine geçeceklerini belirtiyor.
Low-code'a yönelmek gerekiyor
Şirketler ne kadar büyürse, o kadar güzel projeler ortaya çıkıyor. Fakat organizasyon karmaşık bir hale geldiği için bu projeler hayata geçirilemiyor, havada kalıyorlar. Bu yüzden hem globalde hem de Türkiye'de iyi yazılım geliştiricilere ihtiyaç duyuluyor. Fakat Ciliv'in söylediklerine bakılırsa yazılım geliştirme iş dünyası için problem olmaya devam ediyor. Çünkü geliştirme sürecinin hızlanması ve akıllı bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. Organizasyon eksik kalınca da yazılım süreci ne kadar kısa sürerse sürsün yapılmak istenenler eksik kalıyor. Ciddi bir pazar büyümesine sahip olan low-code da bu noktada önem kazanıyor. Süreyya Ciliv, yazılım geliştiricilerin bu pazara yönelmesi gerektiğini söylüyor.
Kuika'yı low-code platformu olarak büyütmek istediklerini açıklayan Ciliv, şirketlerin isteklerinin hızla değiştiğini, Kuika'nın da bunu sağlamayı hedeflediğini sözlerine ekliyor. Birçok sektörün yazılım geliştirme odağında sıkıştığını ve bu sürecin sadece yazılımcıları ilgilendirmediğini söyleyen Ciliv, bu süreçte herkesin yetkili olduğunu da belirtiyor.
Yazılım dünyasında geleceğin yakalanması gerektiğini söyleyen Süreyya Ciliv, gerçek anlamda dijital dönüşümün de bu şekilde sağlanabileceğinin altını çiziyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap