Hepsiburada CTO'su Gürkan Coşkuner: "Başarının sağlanması için ekiplerin doğru seçilmesi gerekiyor"

Türkiye'nin önemli e-ticaret sitelerinden Hepsiburada'nın CTO'su Gürkan Coşkuner, "Challenges of Developers in Product Teams - Transformation of Scale" adlı panel ile konferansta sahne aldı.
Hepsiburada CTO'su Gürkan Coşkuner:

Yazılım odağındaki konferansımız Webrazzi Developer 2018, hızla devam ediyor. Yazılım mimarilerinden blockchain'e, yazılım ihracatından çevik yazılım geliştirmeye birçok konunun ele alındığı konferansımızda, Türkiye'nin önemli e-ticaret sitelerinden Hepsiburada'nın CTO'su Gürkan Coşkuner de "Challenges of Developers in Product Teams - Transformation of Scale" adlı sunumu ile konferansta sahne aldı.

Gürkan Coşkuner, üretim ekiplerinde yazılımcıların yaşadığı zorlukları odağına alan konuşmasında özellikle ölçek konusundaki dönüşümlerden bahsetti. Gürkan Coşkuner, yazılımcıların bir şeyleri değiştirme gücünün olduğunu, fakat neyi değiştirmelerine de kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başladı. Coşkuner, yazılım tarafında yaşanan zorlukları ise dört ana başlıkta inceledi.

Bu süreçte ilk olarak karşımıza Engineering Practices, yani yazılım mühendisliği çalışmaları çıkıyor. En önemli konulardan birinin rekabet olduğunu söyleyen Gürkan Coşkuner, bu rekabetin çok hızlı değiştiğini ve hızlı olunması gerektiğini söylüyor. Eğer hızlı olunmazsa çalışmaların daha sonra ciddi bir sıkıntı yaratabileceğini de sözlerine ekliyor. Bu bağlamda sürekli iyileştirmeler gerekiyor, bu da yazılım mühendisliği çalışmaları sayesinde mümkün olabiliyor. Bütün ekibin bu çalışmalara sahip olması gerektiğinin altını çizen Coşkuner, Hepsiburada'nın da bu konuda hassas olduğunu söylüyor. Kısacası Gürkan Coşkuner, başarının yazılım mühendisliği çalışmalarının uygulanmasıyla mümkün olabileceğini açıklıyor. Fakat bu çalışmalar baştan itibaren sıkı tutulmazsa süreçte aksamalar oluyor ve şirket içinde birbirine düşman ekipler oluşmaya başlıyor. Bu da tüm şirket işleyişini engelliyor ve bütün süreci birkaç yıl geriye götürebiliyor.

Gürkan Coşkuner'in değindiği bir diğer konu ise DevOps, yani yazılımın gelişmesinden sorumlu ekip. Coşkuner DevOps'un görevinin sadece kodu yazıp birine devretmek olmaması gerektiğini, geliştiricinin kendi kodunu yazıp devam ettirmesi gerektiğini söylüyor. DevOps'un bir diğer rolünün ise tüm ekibe bu kültürü yaymak olduğunu belirtiyor.

Agile Delivery'i üçüncü sıraya alan Coşkuner, tek bir ekibin yönettiği yapının tüm ekipler arasında anlaşılması gerektiğinin altını çiziyor. Temeldeki sorunun "Ne zaman biter?" olduğunu ve Agile'ın teslim konusunda tahmin edilebilirliği sağladığını söylüyor. Böylelikle ekipler daha sağlıklı olarak hizmet verebiliyorlar. Onboarding ve delivery, aynı ekipten beklendiğinde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor, fakat agile bunu çözüyor. Coşkuner, Lean Product Organisation başlığında ise ise en alttaki problem en üstteki problemi direkt olarak etkileyebildiğini ve bunun ciddi bir sıkıntıya dönüşmeden önce çözülmesi gerektiğini açıklıyor.

Gürkan Coşkuner konuşmasını, ekibin doğru seçilmesi gerektiğini, başarının bu şekilde sağlanabileceğini söyleyerek tamamladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.