SAP, halka arz öncesi Qualtrics'i nakit 8 Milyar dolara satın aldı

SAP, halka arz öncesi Qualtrics'i nakit 8 Milyar dolara satın aldı

İşletmeler için yazılım çözümleri sunan SAP, bugün 8 milyar dolar nakit karşılığında halka arza hazırlanan anket ve araştırma yazılımı şirketi Qualtrics'i satın almaya karar verdi. Satın almanın 2019'un ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

Bu arada Qualtrics'in 2016'da gerçekleşen son girişim sermayesi yatırımında 180 milyon dolar toplayarak 2.5 milyar dolar değerlemeye ulaştığını hatırlatalım. SAP'nin Qualtrics satın alması aslında en büyük ikinci SaaS şirketi satın alması olarak tarihe geçiyor. İlk sırada ise Oracle'ın 2016 yılında gerçekleştirdiği 9.3 milyar dolarlık Netsuite satın alması yer alıyor.

SAP CEO'su Bill McDermott, Qualtrics halka arzının fazla ilgi gördüğünü ve iki şirketin satın alma görüşmelerine bir kaç ay önce başladığını belirtti. SAP ürettiği yazılımın, dünyadaki ticari işlemlerden gelirlerinin yüzde 77'ine dokunduğunu belirtirken, Qualtrics’in ürünleri, anket yazılımı da dahil olmak üzere 9 bin işletme tarafından müşteri hassasiyeti ve çalışan bağlılığını ölçmek için kullanılıyor.

McDermott SAP'nin operasyonel verisinin Qualtrics’in müşteri ve kullanıcı verisiyle birleştireceklerini belirterek bu satın almayı Facebook'un Instagram'ın satın almasına benzetiyor. Görünen o ki; SAP bu satın almayla rakipleri Oracle, Salesforce.com, Microsoft ve IBM'e meydan okumaya hazırlanıyor.

Bununla birlikte finansal detayları paylaşan McDermott, satın alma maliyetlerini ve şirketin fiyatını göz önünde bulundurarak toplam 7 milyar Euro nakdi bu işe ayırdığını belirtiyor. Bu bütçeye çalışan bonuslarının ve satın alma kapanışında bilançoda görünecek olan nakdin de dahil olduğunu belirtelim.

Bu arada 2002'de Qualtrics'i kuran kurucu ortak Ryan Smith'in CEO olarak görevine devam edeceğini ekleyelim. Satın alma tamamlandıktan sonra şirket, SAP’de Cloud Business Group'un bir parçası olarak faaliyete devam edecek. Ancak Provo, Utah ve Seattle'daki merkezlerini aktif tutacak olan Qualtrics, işten çıkarma olmaksızın markasını da devam ettirecek.

Qualtrics'in şimdiye kadar Accel, Sequoia ve Insight Ventures dahil olmak üzere yatırımcılardan 400 milyon dolar girişim sermayesi aldığını da belirtelim. 20.5 milyon hisseyi, hisse başına 18 ile 21 dolar arasında bir rakama satmaya niyetlenen girişim, yatırımını 495 milyon dolara yükseltebilirdi. Bu noktada şirketin de değeri 3.9 milyar ile 4.5 milyar dolar arası bir rakama yükselecekti.

Gelirlerini yüzde 8.5 oranında büyüten şirket, ikinci çeyrekte 97.1 milyon dolar olan gelirini, üçüncü çeyrekte 105.4 milyon dolara çıkarmayı başardı. Aynı zamanda 2018'in ilk 9 ayında nakit akışını büyüterek 52.5 milyon dolara ulaştıran Qualtrics, 2017'nin aynı döneminde 36.1 milyon dolar nakit akışı elde etmişti.  Bugün gerçekleşen duyuruyla birlikte Qualtrics 2018'deki toplam gelirin 400 milyon dolara ulaşmasını bekliyor. Üstelik SAP satın almasının potansiyel etkilerini işe dahil etmeden yıl sonu büyüme oranının da yüzde 40 oranında olacağını ön görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.