Bylock benzeri bir mesajlaşma uygulamasını çözen Hollanda polisi suçluları yakaladı

Bylock benzeri bir mesajlaşma uygulamasını çözen Hollanda polisi suçluları yakaladı

Hollanda polisi pahalı bir mesajlaşma servisi üzerinden gönderilen 258 binden fazla mesajı deşifre etti. Ulusal Polis Birliği, yaptığı açıklamada bu operasyonla birlikte Hollanda'nın suçlular arasındaki şifrelenmiş iletişimi deşifre etmek ve dinlemek konusunda çığır açtığını belirtti.

Şüphelenilen sohbet servisinin BlackBox Security’nin IronChat uygulaması olduğu açıklandı. BlackBox IronPhone isimli bir cihazda çalışan bu sohbet uygulaması, mesajları karıştırmak için uçtan uca gizli bir şifreleme sisteminin özel bir yerleştirmesini kullandı. Şirketin bu hizmeti altı aylık abonelik karşılığında 1700 dolara sattığını da belirtelim.

Bu uygulamadan şüphelenen Hollanda polisi ise, savcılığın ve polisin suçluların hareketlerine imkan sağlayanlara karşı katı bir tutum sergileyerek bu hizmetin suçlular tarafından kullanıldığını öne sürdü.

Bir süre sonra BlackBox Security'nin kontrolüne el koyan yetkililer, IronChat üzerinden gönderilen mesajları nasıl okuduklarına dair bir açıklama yapmadı. Ancak akla gelen ilk senaryolardan biri şirketin müşterilerine uçta uca şifreleme hizmeti sunduğu konusunda yalan söyleme ihtimali. Zira eğer gerçek bir uçtan uca şifreleme sunulsaydı mesajların geçiş halinde okunması mümkün olmazdı. Bir diğer seçenek ise yapılan yerleştirmede bir hata bulunmaktaydı ve bu hata sayesinde polisler sisteme dahil edilebildi.

Hollanda basınında yer alan haberler ise yazılımda hatalar bulunduğunu öne sürüyor. Söylentilere göre IronChat uygulamasının bir versiyonunda yer alan bir çok ciddi zayıflıklar, polisin sisteme giriş yapmasını sağladı. Kullanıcıların bağlantılarının şifreleme anahtarları değiştiğinde gönderilen uyarı mesajları da bu zayıflıklardan biri olarak öne çıktı. Zira oluşturulan yeni bir anahtar ile üçüncü parti bir uygulamaya erişmesi söz konusu olabiliyordu. Polis kuvvetleri de oluşturdukları yeni anahtar sayesinde konuşmalara erişebildi ve mesajları deşifre edebildi.

Bu süreçte IronChat'in arkasındaki 46 ve 52 yaşındaki iki adam tutuklanırken, Almanya sınırına yakın bir şehir olan Enschede'de bir uyuşturucu laboratuvarına baskın düzenlendi. Bu baskında nakit 90 bin euro, otomatik silah ve oldukça fazla miktarda MDMA ve kokain ele geçirildi. Olaylar sonucunda BlackBox Security şirketi feshedilirken, IronChat uygulamsı da tedavülden kalktı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.