Google çalışanları dünyanın birçok şehrinde cinsel tacize karşı yürüdü

Google çalışanları dünyanın birçok şehrinde cinsel tacize karşı yürüdü

Google'da yaşanan gelişmeleri bir süredir sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Google'ın CEO'su Sundar Pichai bir açıklama yapmış ve şirket içinde yaşanan cinsel taciz nedeniyle 2 yılda, 13'ü üst düzey yönetici olmak üzere 48 çalışanın işten çıkarıldığını söylemişti. Akabinde 200 Google çalışanı, tacize karşı protesto yürüyüşü gerçekleştireceklerini söylediler. Dün paylaştığımız haberde ise bu yürüşün 200 kişiyle sınırlı kalmayacağını, son açıklanan sayının 1500'e çıktığını belirttik.

Google'ın büyük protesto yürüyüşü dün gerçekleşti. Tüm Google ofislerinin yüzde 60'ından fazlası ve binlerce Google çalışanı, dünyanın dört bir yanında cinsel tacize karşı seslerini çıkarmak ve taleplerini üst düzey yetkililere kabul ettirmek için yürüdü. Dünkü haberimizde Google çalışanlarının taleplerini maddeler halinde sizlerle paylaşmıştık. İsterseniz maddeleri bir kere daha hatırlayalım:

  1. Mevcut ve gelecekteki tüm çalışanlar için taciz ve ayrımcılık durumlarında zorunlu tahkime son verilecek.
  2. Fırsat eşitliği ve eşit ödeme sözü verilecek.
  3. Cinsel taciz şeffaflık raporları açıklanacak.
  4. Cinsel suistimali güvenli ve anonim olarak bildiren açık, temiz, küresel olarak kapsayıcı bir süreç oluşturulacak.
  5. Chief Diversity Officer (Çeşitlilikten sorumlu başkan yardımcısı) CEO’ya bağlı ve doğrudan Yönetim Kurulu’na tavsiyelerde bulunabilecek şekilde görevlendirilecek. Ek olarak çalışanları temsil etmesi için bir kişi yönetim kuruluna dahil edilecek.

Yukarıdaki maddeler ışığında gerçekleştirilen yürüyüşün, şirketin CEO'su Sundar Pichai tarafından da desteklendiğini belirtelim. Pichai, salı günü çalışanlarına gönderdi e-postada planlanan faaliyetlerin farkında olduklarını ve çalışanların katılmak istedikleri takdirde destek alabileceklerini bilmelerini istediklerini açıkladı. Fakat yürüyüşü organize eden kadın Google çalışanları Claire Stapleton, Tanuja Gupta, Meredith Whittaker, Celie O'Neil-Hart, Stephanie Parker, Erica Anderson ve Amr Gaber ise bu olaydan sonra Silikon Vadisi'nde kendilerine bir yer bulup bulamayacağını merak ediyor.

Daha önceki haberlerde de belirttiğimiz gibi yukarıdaki maddelere baktığımızda olayın cinsel tacizden öteye geçtiğini anlayabiliyoruz. Zira şirketin çalışanları ve yöneticileri arasında bir iletişim kopukluğu olduğu açıkça belli oluyor. Sundar Pichai'nin tüm şirket çalışanlarına destekleyici bir e-posta göndermesi ve yürüyüşün dünya çapında büyük bir ses getirmesi Google'ın işleyişinde bir şeyleri değiştecek mi, bekleyip göreceğiz. Ayrıca kendi adıma belirtmem gerekir ki ülkemizde de bu yürüyüşün gerçekleşmemiş olması can sıkıcı bir detay olmaya devam ediyor.

Aşağıda tüm San Francisco'dan Dublin'e birçok şehirde gerçekleşen yürüyüşten bazı kesitler bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.