STM, yerli ve milli siber güvenlik karar destek sistemi CyDecSys'i tanıttı

STM, bugün gerçekleştirdiği etkinlikle birlikte siber güvenlik alanında önemli bir yenilik olan yerli ve milli bütünleşik siber güvenlik karar destek sistemi CyDecSys'i tanıttı.
STM, yerli ve milli siber güvenlik karar destek sistemi CyDecSys'i tanıttı

Başkent Ankara'da bugün gerçekleştirilen ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte STM, yerli ve milli siber güvenlik karar destek sistemi CyDecSys'i tanıttı.

CyDecSys nedir?

Türkiye’nin yanı sıra uluslararası pazarlarda da rekabet edecek özelliklere sahip olan CyDecSys, ağ topolojisi oluşturma, zafiyet tespit etme, riske göre sınıflandırma ve saldırı ağacı o-luşturma gibi işlemleri otomatik hale getirerek, siber güvenlik süreçlerinin yönetimine destek oluyor.

STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut tarafından tanıtılan ve sahnede de bir demosu gerçekleştirilen yeni ürün, kurumların siber güvenlik risklerini yönetilebilir hale getirmeye yardımcı oluyor. Normal şartlarda bilgisayar ağlarında binlerle ifade edilen zafiyetlerin sayısı, CyDecSys Siber Güvenlik Karar Destek sistemi sayesinde tüm bu zafiyetlerin tespitini ve risk analizlerini gerçekleştiriyor.

Hem kamu kuruluşları hem de özel sektör tarafından tercih edilebilecek olan yazılım, sistemler üzerindeki zafiyetleri tespit etmekle kalmıyor, alınacak önlemleri simüle ederek etkin risk yönetimi de gerçekleştiriyor. CyDecSys'in bu yetenekleriyle bilişim güvenliği birimlerinin verimliliğini de önemli ölçüde artırılması hedefleniyor.

CyDecSys'in en önemli artı yanlarından birisi, yabancı rakiplerin tespit etmesinin mümkün olmadığı yerli sistemler ve yerli sistemlerin açıklarının da farkında olması olarak dikkat çekiyor. CyDecSys milli zafiyet veri tabanı kurulmasına da destek olurken, böylece yerli yazılımların zafiyet detayları da tespit edilebilecek. Siber Füzyon Merkezi kapsamında Siber Tehdit İstihbaratı, Siber Operasyon ve Zararlı Yazılım Analizi hizmetleri sunan STM, bunlardan bağımsız CyDecSys’i siber güvenlik portföyünde tamamlayıcı bir ürün olarak sunuluyor.

Ürünün şu anda müşteri hedef kitlesi gerek kamu kuruluşları gerek özel sektör. Ancak STM'nin ileride bu ürünü ithal bir yazılım olarak ihraç etmesi de olasılıklar dahilinde olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

Etkinlik gününde aynı zamanda CTF Bayrağı Yakala Siber Güvenlik Yarışması da gerçekleştirildi. STM’nin dördüncü kez düzenlediği CTF yarışması bu yıl iki aşamalı olarak 28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.  36 saat süren yaklaşık 130 takım ve 500 kişinin yarıştığı online ön eleme sonrasında başarılı olan takımlar, bugünkü final yarışmasına katılarak siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için birbirleriyle mücadele etti. Yarışma sonunda birinci olan beyaz şapkalı hacker takımı 20.000 TL, ikinci olan takım 15.000 TL ve üçüncü olan takım ise 10.000 TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.