IBM, Red Hat'e 34 milyar dolar ödeyerek en büyük yazılım satın almasını gerçekleştirdi

IBM, Red Hat'e 34 milyar dolar ödeyerek en büyük yazılım satın almasını gerçekleştirdi

IBM açık kaynaklı bulut yazılım işletmesi olan Red Hat'i hisse başına nakit 190 dolar ödeyerek satın aldığını açıkladı. Böylece IBM, Red Hat'i almak için nakit olarak 34 milyar dolar ödedi. Hem IBM hem de Red Hat'in yönetim kurulu tarafından onaylanan anlaşma hala Red Hat hissedarları tarafından verilecek olan ve mevzuata ilişkin onayları bekliyor. Her şey planladığı gibi gittiği takdirde satın alma 2019 yılının ikinci yarısında tamamlanacak.

Aslına bakarsanız bu anlaşma, IBM'in bulut sistemleri üzerinde daha fazla çalışma yapacağının bir göstergesi. Şimdiye kadar eski sunucu işletmelerine güvenen IBM, bu hamlesiyle birlikte aynı lokasyonda/binada bulunan depolama hizmetlerini bulut temelli mimari ile birleştiren bulut hizmetlerine de adım atıyor. Zira bu yılın Mayıs ayından itibaren Red Hat ve IBM, bu proje üzerinde çalışmaya başlamıştı. Görünen o ki; bu çalışma, satın alma süreci öncesinde gerçekleştirilen bir deneme sürüşü olarak tasarlandı.

IBM CEO'su Ginni Rometty ve Red Hat CEO'Su Jim Whitehurst

Satın almayla birlikte Red Hat, IBM’in Hybrid Cloud ekibinin içinde bağımsız bir ekip olarak çalışacak ve açık kaynaklı bir yazılıma odaklanmaya devam edecek. IBM'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ginni Rometty ise bu satın alma hakkındaki görüşlerini şu cümlelerle paylaşıyor: 

Red Hat satın alması ezber bozuyor. Bulut pazarındaki her şeyi değiştiriyor. IBM, şirketlere, işletmeleri için bulutun tam değerini ortaya çıkaran tek açık bulut çözümünü sunarak dünyanın bir numaralı hybrid bulut sağlayıcısı olacak.

IBM bu satın almayla, IBM Bulut ile birlikte AWS, Microsoft Azure, Google Cloud ve Alibaba dahil olmak üzere birden çok bulut sağlayıcıyla ortaklıklar kurmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Bu arada bu satın almanın şimdiye kadar gerçekleşen en büyük yazılım satın almalarından biri olduğunu belirtelim. Şimdiye kadar bu kada büyük bir satın almayı Dell'in 67 milyon dolar'lık EMC satın almasında görmüştük. Yine de EMC sadece yazılım tarafında değil aynı zamanda donanım ve depolama tarafında da faaliyet gösteriyordu.

Son olarak Red Hat satın almasının IBM'i Rometty'nin de belirttiği gibi bulut pazarında çok daha farklı bir noktaya taşıyacağını söylemek mümkün. Amazon ve Microsoft gibi şirketlerin karşısında rekabet edecek olan IBM, açık kaynaklı yeni hybrid bulut hizmetiyle işletmelerin tedarikten satış zincirlerine kadar olan tüm süreçlerini yönetmeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.