Facebook kendi AR gözlüklerini üretiyor

Oculus satın alması dahil şimdiye kadar artırılmış gerçekliğe oldukça fazla yatırım yapan Facebook, artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerine çalıştığını doğruladı. Facebook'un Artırılmış Gerçeklik Yöneticisi Ficus Kirkpatrick, bu konudaki söylentileri doğrulayan bir açıklama yaptı.

Kirkpatrick bu konuda kendisine yöneltilen soruya şu cümlelerle yanıt verdi:

Evet! Tabii ki bunun üzerinde çalışıyoruz. Donanım ürünleri üretiyoruz. Bu konuda ileri gideceğiz. Bu gözlüklerin gerçeğe dönüşmesini görmek istiyoruz ve bence onları buraya getirmeye yardımcı olmak için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz.

Aslına bakarsanız Facebook'ta yakın zamanda yaşanan ve milyonlarca kullanıcının etkilendiğini güvenlik ihlallerini düşündüğümüzde şirketin donanım tarafında üretime yönelmesi oldukça ilgi çekici. Belki de şirket, kullanıcıların güvenini sarsan ve platformdan çekilmesine neden olayların ardından tekrar onların kalbini kazanacağından emin.

Buna rağmen Facebook'un ilk donanım cihazı olan Facebook Portal'ın, teknoloji dünyası tarafından soğuk bir yaklaşımla karşılandığını söylemekte fayda var. Açıkçası özellikle güvenlik ihlalleri ve Cambridge Analytica gibi olayların sonucunda kullanıcıların evlerine Facebook'a ait bir kamera yerleştirmekten çekindiğini söyleyebiliriz.

Her ne kadar Facebook  paylaştığı bir blog gönderisinde gizlilik kaygılarını gidermek üzere açıklamalar yapmış olsa da kullanıcılar evlerinde kendilerini takip edebilen bir kamera istemiyor olabilir.Yaptığı açıklamada Facebook’un Portal video aramalarının içeriğini saklamadığını belirten şirketin, bu konuşmaları görüntülemediğini ve dinlemediğini de sözlerine eklediğini hatırlatım.

Bu noktada şu an üzerinde çalışılan artırılmış gerçeklik gözlüklerinin, Portal'dan çok daha kişisel bir ürün olacağını söylemekte fayda var. Eğer Facebook bu gözlüklerin kullanılmasını arzu ediyorsa, kullanıcıların güvenini kazanmak için daha fazla çaba göstermek durumunda kalacaktır.

Bu arada artırılmış gerçeklik gözlükleri yapmanın Facebook uzun süredir hedefleri arasında yer aldığını söyleyelim. 2016 yılında düzenlenen F8 konferansında CEO Mark Zuckerberg, şirketin VR üzerinde yaptığı çalışmaların onları AR'a yönlendireceğini açıklamıştı. Konferansta yaptığı konuşmaya göre Zuckerberg'in gelecek planları tam olarak şöyle:

Önümüzdeki 10 yıl içinde, biçim katsayısı giderek küçülmeye devam edecek ve en sonunda normal görünen gözlüklere benzeyen hem sanal hem de artırılmış gerçekliği destekleyen gözlüklere sahip olacağız. Ve artırılmış gerçeklik dünyayı görmenizi sağlayacağı gibi bunun üzerinde bir katman olarak dijital objeleri de görmenizi sağlayacak.

Bu da günümüzde şu anlama geliyor; eğer arkadaşlarımla bir fotoğraf paylaşmak istiyorsam, telefonumu çıkarıyorum ve fotoğrafın küçük bir versiyonun bende mevcut. Gelecekte, parmaklarınızı şıklattığınızda bir fotoğraf çıkarabilecek ve onu istediğiniz kadar büyütebilecek, AR gözlüklerinizle bu fotoğrafı insanlara gösterebileceksiniz.

Hatta bu teknolojiyi bu dünyaya getirdiğimizde, bir görsel oynatan TV gibi bugün fiziksel obje olarak düşündüğümüz pek çok şey, AR app store'da 1 dolarlık uygulamalara dönüşecek. Dolayısıyla bunun hayata geçmesi çok zaman alacak. Fakat vizyonumuz bu ve gelecek 10 yıl içinde yapmaya çalışacağımız bu.

Şimdilik üzerinde çalışılan AR gözlüğün hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. Ancak Zuckerberg'in söylediklerini dikkate alırsak; bahsedilen AR gözlüğü teknolojisinin hayata geçtiğini görmemiz için 8 yıl daha beklememiz mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.