Microsoft, 2019'un ilk çeyreğinin mali sonuçlarını yayınladı

Sonuçlara göre Microsoft'un 29,1 milyar dolarlık kazancı ve 8,8 milyar dolarlık net geliri bulunuyor. Şirketin kazancı geçen yıla göre yüzde 19 artarken, net geliri ise yüzde 34'lük artış gösterdi.
Microsoft, 2019'un ilk çeyreğinin mali sonuçlarını yayınladı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft, 2019'un ilk çeyreğinin mali sonuçlarını yayınladı. Yayınlanan rapora göre Microsoft'un 29,1 milyar dolarlık kazancı ve 8,8 milyar dolarlık net geliri bulunuyor. Şirketin kazancı geçen yıla göre yüzde 19 artarken, net geliri ise yüzde 34'lük artış gösterdi. Microsoft, bunun bir ilk çeyrek rekoru olduğunu, öncelikli olarak güçlü bulut büyümesine teşekkür ettiğini de belirtiyor.

Surface'in gelirleri 1,1 milyar dolar seviyesine ulaştı

Microsoft tarafından 26 Ekim 2012 tarihinde ilk modeli satışa sunulmuş olan masaüstü bilgisayar, laptop, tablet bilgisayarlar, 2'si 1 arada PC, etkileşimli tahta ürünlerinin ortak adı olan Surface'in hasılatı, bu çeyrekte yüzde 14 artışla 1,1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Surface'in yeni tableti Ağustos ayında piyasaya sunulduğundan beri açıklanan ilk mali sonuca göre Surface çoktan milyar dolarlık seviyelere ulaştı. Microsoft ayrıca, Surface ile son çeyrek dönemde ABD'de ilk beş PC üreticisinden biri olmayı başardı. Yatırımcılarla yapılan bir görüşmede Microsoft CFO'su Amy Hood, bu çeyrekte elde edilen Surface gelirlerinin Surface Book 2 ve Surface Go satışlarından kaynaklandığını açıkladı.

Microsoft ayrıca yeni Surface Pro 6 ve Surface Laptop 2 dizüstü bilgisayarlarını da tanıttı; ancak bu cihazlar Ekim ayına kadar satışa çıkmadığı için gelirleri önümüzdeki çeyreğin gelirleri olarak sayılacak. Benzer şekilde, yeni Surface Studio 2 ve Surface Headphones da gelecek ayın sonuna kadar mevcut olmayacak, bu yüzden Microsoft'un 2019'un ikinci çeyreğinin mali sonuçlarına etki edip etmeyeceğini söylemek için çok erken.

Oyun sektörü gelirleri yüzde 44 arttı

Microsoft'un oyun sektörü de son zamanlarda istikrarlı bir şekilde büyüyor ve bu çeyrekte gelir yüzde 44 arttı. Xbox One X lansmanının zamanlaması nedeniyle Xbox donanım geliri bu çeyrekte yüzde 94 büyüdü. Xbox Live aktif kullanıcılarının rakamı da son çeyrekte 57 milyona ulaştı. Yatırımcılarla yapılan bir açıklamada Microsoft CEO'su Satya Nadella Xbox oyununun PC'ye getirilmesinin Xbox hizmetleri açısından şirketin geleceğinin büyük bir parçası olduğunu söyledi. Microsoft, geçtiğimiz günlerde, 2019'da xCloud oyun akışı hizmetinin denemelerini başlatmayı planladığını açıkladı. Microsoft'un bulut oyunları, GeForce Now, PlayStation Now, Shadow ve Liquid Sky gibi hizmetlerle güçlü bir rekabete sahip olacak. Bu kapsamda Google'ın da oyuncuların dizüstü bilgisayardaki veya masaüstündeki Chrome tarayıcısı üzerinden Assassin's Creed Odyssey'i oynatabilecekleri Project Stream hizmetini test ettiğini hatırlatalım.

Geliri yüzde 36 artan Office 365'in aylık aktif kullanıcısı şu anda 155 milyonu aştı. Office tüketici geliri bile yüzde 16 büyüdü ve 32,5 milyon tüketici artık Office 365'e abone oluyor. Bulut ve sunucu tarafında, Microsoft'un Azure gelirleri bu çeyrekte yüzde 76 arttı. Sunucu ürünleri ve genel olarak bulut hizmetleri de yüzde 28'lik bir büyüme gösterdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.