Bir müziksever olarak yıllar önce Coachella'yı YouTube'dan canlı canlı izlediğimde ne kadar sevindiğimi hatırlıyorum. O zamanlar için gitme şansımın çok da yüksek olmadığı bir festivalde sahne alan, belki de hiçbir zaman canlı olarak dinleme fırsatı bulamayacağım müzik gruplarını ekran başında anbean dinlemiş ve odamdan bile olsa o anlara tanıklık etmiştim.
Teknolojinin ilerlemesiyle birçok mobil uygulama da kişinin bulunduğu yerden, kendi takipçilerine canlı yayın yapmasına olanak sağlıyor. Periscope, Instagram, YouTube, Facebook ve daha birçok sosyal medya platformunun yanında, tamamen müziği odağına alan yerli girişim Epiqur da müzisyenler ve müzikseverler için yeni bir canlı yayın platformu olarak faaliyet gösteriyor.
Epiqur ne yapıyor?
Müzisyenlerin evde, sokakta, sahnede kaydettikleri performansları herhangi bir prodüksiyona ihtiyaç duymadan canlı olarak kaydetmelerine yardımcı oluyor. Sanatçılar daha sonra bu kayıtları yüksek ses kalitesi ile yayınlayabiliyorlar ve dijital platformlarda paylaşabiliyorlar. Böylelikle hem sosyal mecralarda sanatçının görünürlüğü artmış oluyor hem de yaptıkları işten para kazanabilmenin önünü açmış oluyorlar.
Bugüne kadar 30'a yakın performansın yayınlandığı Epiqur'da, yayınlanan performanslardan 20 tanesi partilerden, 1 tanesi Lüksemburg hükümetinin de desteklediği bir festivalden oluşuyor. Platformda 2 adet de röportaj yer alıyor. Bugüne kadar izlenme sayısı en yüksek olan performans ise Lüksemburg'da gerçekleştirilen festivale ait. Festivalin yaklaşık bin tekil kullanıcı tarafından izlendiğini belirtelim.
Salim Cihan Acar ve Murat Alıravcı tarafından 2017'nin Aralık ayında fikir olarak doğan Epiqur için çalışmalara Mart ayında başlandı. Ağustos ayına gelindiğinde ise Epiqur Medya Teknolojileri A.Ş. kuruldu. Epiqur'un kendine rakip olarak Mixlr, YouNow gibi platformları görüyor. Fakat girişimi bu platformlardan ayıran en büyük özelliğin ise donanım ve yazılımsal altyapı olduğunu söyleyebiliriz.
EpiqurGear ile ses direkt olarak kaynağından alınıyor
Platform, EpiqurGear adlı hoparlöre benzeyen bir cihaz ile sesi direkt olarak kaynağından alarak iletiyor; yani ses, hiçbir dış ses, gürültü vs. olmadan mikserden çıktığı gibi son kullanıcıya ulaşıyor. Bunun yanında hiçbir fiziksel bağlantıya gerek kalmadan mobil uygulamalar üzerinden video yayını yapıldığında, platformun sunucularında bu farklı kanallardan gelen ses ve görüntü senkronlanarak son kullanıcıya sunuluyor. Kısacası müzisyenler de prodüksiyon maliyetlerinden kurtarılmış oluyor ve platform üzerinden yaptıkları bu performanslar ile para kazanmalarına olanak sağlanıyor. Son kullanıcı ise tıpkı Youtube, Spotify, SoundCloud gibi dijital platformlardan müzik dinler gibi bu performansları canlı veya talebe dayalı olarak dinleyebiliyorlar.
Şu anda müzik pazarından elde edilen tüm gelirin sadece yüzde 12'sini diğer müzisyenlere kaldığını söyleyen Epiqur, prodüktörlerin çeşitli kurum ve kuruluşlar icra edilen müzikten kazanılan gelirin büyük bir çoğunluğunu kestiğini söylüyor. Böylelikle performansı icra edene çok düşük miktarda bir para kalıyor. Epiqur ise öncelikli hedefini direkt olarak icraciyla dinleyiciyi buluşturmak olarak açıklıyor. Platform, dijital canlı müzik yayınında market lideri olmayı hedefliyor. Bununla birlikte müzisyenlerin üçüncü şahıslara bağlı kalmadan direkt olarak müşterileriyle buluşabilecekleri büyük bir dijital pazar yeri olmak da Epiqur'un hedefleri arasında yer alıyor.
Daha önce pre-seed yatırımlar alan ve şu anda 6 kişilik bir ekibi bulunan Epiqur'un gelir modeli ise premium üyeliklerden ve sistem üzerinden yapılan transaction'lardan alınan komisyonlardan oluşuyor. Gelecek dönemde EpiqurGear'ın perakende olarak satışının da girişimin önemli gelir kaynaklarından biri olacağını belirtelim.
Epiqur'da yer alan performansları bu linkten izleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap