Türkiye’nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2018, Wyndham Grand İstanbul Levent’te son hız devam ediyor. Blockchain teknolojilerinden e-ticarete, mobilden yapay zekaya ve yatırım ekosistemine birçok konu, konferansımızda ele alınmaya devam ediyor.
İnternet devlerinin garajlarda kurulduğu, hızla milyonlarca dolar yatırımlar alabildiği ve her şeyin "toz pembe" olduğu düşünülen Silikon Vadisi'nde her şey dışardan göründüğü kadar toz pembe değil. 500 Startups İstanbul'dan Rina Onur'un moderatörlüğünde Avrupa Yatırım Fonu'ndan Duygu Öktem Clark, Commenics'den Fatih İşbecer ve Leoapp'ten Şahin Boydaş "Silikon Vadisi Mitleri ve Gerçeklerini" Webrazzi Summit katılımcılarıyla paylaştılar.
En popüler mitlerden birinin "kafede birkaç slayttan oluşan bir sunum ile yatırım bulabilirsiniz" olduğunu belirten Rina Onur'a tüm panelistler "bunun büyük bir mit olduğunu fakat bir bilinirlik sağladıktan sonra yeni yatırımların daha kolay olduğunu" belirttiler.
Daha önce San Francisco'da ciddi yatırımlar almayı başaran girişimcilerden Şahin Boydaş "45 dakikanın üzerinde hiç bir toplantıdan yatırım alamadık fakat 45 dakikanın altındaki biri çok toplantıdan yatırım alabildik" açıklamasıyla toplantıların ne kadar önemli olabileceğini belirtti.
Önemli mitlerden biri olan "Silikon Vadisi yatırımcılarının kendi ekosistemi dışında girişimcilere yatırım yapmadığı" mitinin %90 doğru olduğunu belirten Duygu Öktem Clark girişimcilerin ilk yatırımlarını kendi ekosistemindeki yatırımcılardan almasının ve daha sonra Silikon Vadisi kültürünü benimsemeye çalışarak yatırım almaya çalışmasının daha doğru bir strateji olduğunu belirtti.
Yatırımcıların birbirine nazının geçmesi ve ekosistemin kendi içinde güveni, her gün duyduğumuz satın almaların ve yatırımların ana nedenlerinden biri diyen Şahin Boydaş, "Sektör o kadar büyük ki, o kadar çok girişim yeni teknoloji kuruyor ki "Start-up satmak" için özelleşmiş şirketler var" dedi.
"Türkiye'de şirketlerin girişimlere yatırım yapmak yerine onu öldürüp "kendimiz yaparız" gibi bir mantaliteyle hareket ediyor olması yani kültürel bu farklılık Türkiye'de benzer bir sürecin yaşamasının önündeki en büyük engel" diyen Fatih İşbecer, zihniyet olarak ciddi bir değişime ihtiyacımız olduğuna değindi.
Silikon Vadisi yatırım ekosisteminde "FOMO" etkisine değinen Duygu Öktem Clark, büyük bir yatırımcı bir girişime yatırım yaptıysa diğer yatırımcılar büyük bir girişimi kaçırma korkusuyla yatırımlar yapabiliyor. Bu durum da bir çok klon girişimin bile çok fazla yatırım almasına neden oluyor.
Genel olarak Silikon Vadisi için de her şey toz pembe değil, girişimlerin yatırımlar toplaması ve bir çok farklı şirketin yaptığı satınalmaların arkasında çok daha farklı ilişkiler ve anlaşmalar olabiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap