Sıkça Sorulan Sorular: WhatsApp'ta sahte mesajlara karşı ne yapabilirim?

Gün içinde WhatsApp üzerinden bir çok mesaj alıyoruz. Hatta bazen ailelerimiz gerçekçi olmayan mesajları bizlerle paylaşabiliyor. O nedenle Webrazzi TV'de yayınlanan Sıkça Sorulan Sorular'ın bu bölümünde yetkisiz bir üçüncü parti tarafından WhatsApp üzerinden gönderilen spam yani istenmeyen mesajlardan bahsediyoruz.

Aslında WhatsApp web sitesinde bu konu üzerinde çalıştığını belirtiyor. Ancak, tıpkı SMS ve telefon aramalarında olduğu gibi, telefon numaranıza sahip olan diğer WhatsApp kullanıcılarının sizinle iletişime geçmesi mümkün. Bu nedenle, bu tür mesajları belirleyerek ayrıştırmanızda fayda var.

Öncelikle bu istenmeyen mesajların; spam, söylenti veya dolandırıcılık gibi pek çok değişik şekilde size gönderilebileceğini söyleyelim. Aynı şekilde bu tip mesajlar, sizi belirli bir fikre inandırmayı ve bu konuda harekete sizi geçirmeyi de amaçlıyor. 

Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse;   

  • Mesajı gönderen kişi WhatsApp'la bir bağlantısı olduğunu iddia edebilir. 
  • Mesaj içeriğinde bu mesajı nasıl başka kişilere iletebileceğiniz yazıyor olabilir. 
  • Mesaj içeriğinde eğer bu mesajı başkalarına iletirseniz hesabınızın bloke edilmesi gibi cezaları önleyebileceğiniz yazabilir. 
  • Mesaj içeriğinde WhatsApp veya başka bir kişiden bir ödül veya hediye kazandığınız bilgisi yer alıyor olabilir. 

Eğer WhatsApp veya e-posta yoluyla aldığınız bir mesaj, yukarıda belirttiğimiz gibi ifadeler içeriyorsa bir aldatmacaya maruz kalmış olabilirsiniz.

WhatsApp'ta ve diğer platformlarda bu mesajları alırsam ne yapmalıyım?

Bu tip mesajlarla sadece WhatsApp'ta değil bir çok farklı platformda karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda mesajı gönderen kişiyi engellemenizi ve mesajı dikkate almayarak silmenizi öneriyoruz.

Aynı şekilde WhatsApp'ta ekli olan arkadaşlarınızın ve bağlantılarınızın olası bir zarara maruz kalmaması için, bu tip mesajları asla onlara iletmeyin.

Bu arada söylenti mesajlarla ilgili bilgi için WhatsApp’ın blogunu ziyaret ederek hali hazırda söylenti olduğu saptanmış mesajları da görmeniz de mümkün.

Bu konuda aklınıza takılan soruları ve yer vermemizi istediğiniz konuları yorumlara yazarak bize iletebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.