Twitter, Instagram gibi sosyal medya siteleri bazılarımız için sadece vakit öldürdüğümüz alanlar olsa da birçok kullanıcı bu platformlardan gelir elde ediyor. Fenomenliğin bir meslek haline dönüştüğü günümüzde, birçok marka da dijitaldeki görünürlüklerini artırmak için bu kişiler üzerinden kendi reklamlarını yapıyorlar.
Dijital reklamcılığın belki de en çok karşımıza çıktığı yer olan Instagram'da, herhangi bir fenomenin paylaşımına verilmesi gereken sponsorlu içerik ücreti de şirketlerin bütçeleri açısından merak konusu olmaya devam ediyor. Bu ücretler her ne kadar öznel olsa ve kişiden kişiye değişse de belirli kriterler paylaşımların görünürlüğünü artırdığı için, çeşitli algoritmalar yardımıyla ortalama bir fiyat çıkarmak da mümkün olabiliyor.
++ buzzweb, San Francisco merkezli web sitesi, Instagram paylaşımlarına ödenmesi gereken ortalama ücreti çeşitli kategoriler yardımıyla tanımlıyor. Kullanıcı kitlesinin büyüklüğü, kitlenin kalitesi -ki bunu satın alınan takipçi ile ilişkilendirmek mümkün-, sayfanın aldığı etkileşim, takipçi kitlesinin lokasyonu ve benzer beklentiler gibi kriterleri baz olarak olarak alan platform, hepsini tek bir potada eriterek o Instagram sayfasının bir paylaşımı için ödenmesi gereken fiyatı ortaya çıkarıyor. Birkaç örnek denediğimde ortalama 10 bin takipçisi olan sayfaların tek bir paylaşımının değerinin 45 ila 55 dolar arasında değiştiğini gördüm. Organik takipçisi olduğunu bildiğim 13 bin takipçili bir sayfanın ederinin ise 155 dolar olduğunu görünce, diğer sayfaların aslında takipçi satın aldıklarını anlamak pek zor olmuyor. Tabii ki bunda algoritmanın yanılma payını da göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtmem lazım.
Sistem organik takipçi ve satın alınmış takipçiyi nasıl ayırıyor?
Bundaki en büyük etken hiç şüphesiz, takipçi ve paylaşımları beğenen kişi sayısının oranı oluyor. Örneğin; 13 bin takipçili sayfada bir paylaşım 500'e yakın beğeni alırken, 10 bin takipçili sayfadaki bir paylaşımın beğenisi ise maksimum 100 oluyor. Ayrıca satın alınan takipçilerde -özellikle ülkemizi düşündüğümüzde- gelen kitlenin konumu da bu noktada etkili oluyor. 13 bin takipçisi olan ve Türkiye'de yaşayan birinin takipçilerinin büyük bir çoğunluğu aynı ülkede yaşayan insanlarken, diğer sayfaların takipçilerinin Malezya, Endonezya gibi ülkelerden geldiğini görüyorsunuz.
Kısacası ++ buzzweb kullanıcılara sunduğu bu platform ile sadece bir paylaşımın değerini ölçmüyor, aynı zamanda merak ettiğiniz fenomenleri kıyaslamanıza ve reklam vereceğiniz kişinin takipçilerinin niteliğini anlamanıza da yardımcı oluyor.
Merak edenler kendi paylaşımlarının değerlerini bu linkten öğrenebilirler.
Görsel Kaynak: Deposit Photos
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap