IAB Türkiye 2018'in ilk yarısındaki dijital reklam yatırımlarını açıkladı

IAB Türkiye 2018'in ilk yarısındaki dijital reklam yatırımlarını açıkladı

2018’in ilk yarısındaki Dijital Reklam Yatırımları bugün IAB Türkiye tarafından açıklandı. Dijital yatırımlar 2018’in ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 büyürken, dijital reklam pazarının yılın ilk yarısında 1.213 milyon TL'lik bir büyüklüğe ulaşması dikkat çekti.

IAB Türkiye’nin yaptığı açıklamaya göre; display reklam yatırımları, 2018’nin ilk 6 ayında yüzde 14 büyüyerek 704 milyon TL'ye ulaştı. Gösterim ya da Tıklama Bazlı reklam yatırımları ise 500 milyon TL ile Display reklamlar kategorisindeki en büyük payı almayı başardı.

Video reklam yatırımları yüzde 27’lik büyümeyle 156 milyon TL olarak gerçekleşirken, Native ise 48 milyon TL’ye ulaştı. Bu arada Native reklam yatırımlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemi 35 Milyon TL olduğunu söyleyelim.

Rapora göre Ücretli Sıralama Yatırımlarını içeren Arama Motoru reklam yatırımlarının büyüklüğü 444 milyon TL'ye ulaşırken, İlan Sayfaları reklam yatırımları 55 milyon TL’ye yükseldi. Bu noktada raporda yer verilen İlan Sayfaları reklam yatırımlarına yaratıcı işlerin, mevcut müşterilere yapılan CRM çalışmalarının ve SEO yatırımlarının dahil olmadığını söylemekte fayda var.

Bu arada raporda geçtiğimiz dönemlerde küçülme gözlemlenen E-posta yatırımda bu sefer gerileme görülmedi. E-posta reklam yatırımları ilk 6 ayda yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla bir önceki dönemle aynı kaldı. 2017 yılının ilk 6 ayında 5 Milyon TL'nin üzerinde yatırım yapılan Oyun İçi reklamlar ise 7 milyon TL’lik bir büyüklüğe erişti.

Yayınlanan raporda, Mobil reklam yatırımları 454 milyon TL'den 621 milyon TL'ye ulaşarak yükseliş gösterirken, 205 milyon TL’lik büyüklüğe erişen Sosyal Medya reklamlarının yüzde 77’sinin mobil cihazlarda yer alması da dikkat çekti.

Programatik satın alma ise 2018’in ilk yarısında şimdiye kadar gösterdiği artışı sürdürdü. Böylece 2017'nin ilk altı ayında yatırım hacmi 625 milyon TL olan Programatik satın almanın büyüklüğü 809 milyon TL’ye çıktı.

2018 ilk yarı dijital reklam yatırımlarını değerlendiren IAB Türkiye Başkanı Dr. Mahmut Kurşun'un bu konudaki açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

2017’de küresel ölçekte dijitalin televizyonu geçerek en büyük mecra konumuna ulaştığını biliyoruz. Bu bağlamda ülkemizde ilk 6 ayda yine çift haneli büyüme elde edilmiş olması önemli. İkinci yarıda yaşanan dalgalanma nedeniyle biraz yavaşlama beklenebilir. Ancak bu tür dönemlerde reklam yatırımını durdurmayan markaların orta-uzun vadede kazançlı olacağı bilinen bir gerçek. Dijitalin bu bilince sahip markalar için ideal reklam mecrası olduğu da bir diğer gerçek. IAB Türkiye olarak tüm markaları veriye dayalı satın alma yapmaya, kampanya değerlendirmelerini veriye dayandırmaya, verimli yatırım yaparak ekonomiye katkı sağlamaya davet ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.