H&M finansman ve ödeme servisleri için Klarna'ya 20 milyon dolar fon ayırdı

H&M hem fiziksel mağazalarındaki hem de e-ticaret ayağındaki finansman ve ödeme servisleri deneyimini geliştirmek üzere 20 milyon dolarlık bir fon ayırdı. Bu konuda Klarna'ya güvenen H&M, böylece bir fintech'e yatırım yapmış oldu.
H&M finansman ve ödeme servisleri için Klarna'ya 20 milyon dolar fon ayırdı

Dünya genelinde 70 farklı ülkede ve 4 bin 800'den fazla mağaza ile var olan, moda devi H&M, fintech şirketi Klarna'ya 20 milyon dolar yatırım yaptı. H&M'in amacı hem fiziksel mağazalarındaki ödeme deneyimini geliştirmek hem de e-ticaret çağında geldiğimiz yüksek rekabet noktasında kendi online satış deneyimini iyileştirmek olacak.

Klarna ile H&M arasındaki bu yakın çalışma, ödeme servislerinin geliştirilmesini sağlayacak. H&M'in fiziksel mağazalarının gücü kullanılarak, e-ticaret tarafındaki rolü geliştirilecek. Deneyimin kusursuzlaştırılması hedefiyle yola çıkılan işbirliğinde, mağaza, mobil ve online ödeme deneyimleri birbirine benzeyecek. H&M, çok daha iyi bir gönderim ve geri iade süreci elde edecek, farklı ödeme seçenekleri sunacak, "satın almadan önce dene" konsepti ile diğer online mağazaların sunamayacağı ve geniş mağaza ağının avantajlarını geliştirecek. İşbirliğinin önce H&M'in ana pazarı İsveç'ten başlaması bekleniyor. Bu arada Klarna'nın da İsveç merkezli bir girişim olduğunun altını çizelim. Ortaklığın ilk fazını ve gelişmeleri ise 2019 yılında göreceğiz.

2005 yılında Stockholm'de kurulan ödeme sistemleri girişimi Klarna, Avrupa'nın en büyük bankalarına ödeme hizmeti sundu. Bugüne kadar 60 milyondan fazla müşterinin kullandığı Klarna, 90 bin üye işyerinde ve 14 farklı ülkede geçerli. Değerlemesinin geçtiğimiz yıl aldığı yatırımla 2,5 milyar doların üzerine çıktığı biliniyor.

Yatırım sonrasında şirket yetkilileri Klarna'nın değerlemesiyle ilgili herhangi bir bilgi sunmazken, 20 milyon dolarlık yatırımın şirketin yüzde 1'lik hissesinden daha az bir rakam ettiği tahmin ediliyor. Kısacası H&M'in hamlesinin daha çok stratejik bir yatırım olduğunu, H&M'in girişimlere yatırım yapmaya başladığını söylememiz yanlış olur. H&M bu hamlesiyle birlikte Klarna ile stratejik bir ortaklık kuruyor.

Klarna'nın deneyimiyle H&M'e yardımcı olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, Klarna da bir güvenoyu toplamış oldu. Çünkü Klarna'nın da yakın gelecekte bir halka arz (IPO) yapmaya hazırlandığı gelen söylentiler arasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.