İlk olarak Mart ayında Instagram'ın kodunda gizli bir özellik olarak gündeme gelen Ad Etiketi, bugün tüm dünyadaki iOS ve Android kullanıcılarına açıldı. QR Snapcode'lara benzerliği dikkat çeken isim etiketi, teknik olarak bir QR kod değil. Yine de QR kodların çalışma prensibine benzer bir şekilde ad etiketlerinizi telefonunuzun kamerasıyla taramanız mümkün.
Aslında ad etiketi özelliğinin fiziksel dünyada tanıştığınız kişilerle Instagram'da kolayca takipleşmenizi sağladığını söyleyebiliriz. Kişiselleştirilebilen bu kodlara, Instagram profilinizin üst köşesindeki üç çizgi üzerinden erişebiliyorsunuz. Diğer kullanıcılar kodunuza basılı tutarak Instagram Hikayeler kamerası üzerinden ad etiketinizi tarayabiliyor. Aynı şekilde bunun için Ad Etiketi'nde yer alan Ad Etiketi Tara özelliği de kullanılabiliyor.
Bu arada ad etiketinizi renkler, ifade simgeleri ve filtrelere sahip selfieler ekleyebileceğinizi belirtelim. Üstelik oluşturduğunuz Ad Etiketini tanıştığınız kişilere göstermenin yanı sıra web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza da yerleştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda SMS, WhatsApp, Messenger ya da E-posta üzerinden de ad etiketlerini paylaşmanız mümkün.
İlk olarak 2015'te Snapchat'in Snapcode'larıyla tanıştığımızı düşünürsek, Instagram'ın bu özelliğinden bir yenilik olarak bahsetmemiz pek olası değil. Bu arada Facebook Messenger'ın da kendi QR kodlarını 2017'de yayına aldığını hatırlatalım.
https://twitter.com/instagram/status/1047900503047192576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1047900503047192576&ref_url=https%3A%2F%2Ftechcrunch.com%2F2018%2F10%2F04%2Finstagram-school-communities%2F
Yine de son yıllarda etkileşim oranı ve popülaritesiyle diğer sosyal ağlar arasından sıyrılan Instagram, işletmeler ve kullanıcılar için oldukça önem kazandı. Hatta öyle ki; kullanıcılar ve işletmeler, webdeki varlıklarını Instagram odağında değerlendirmeye başladı. Bu anlamda ad etiketlerinin işletmeler için fizikseli dijitale bağlayan bir pazarlama aracına dönüşebileceğini de belirtelim.
Instagram'ın bu güncellemeyle birlikte test sürecindeki Üniversiteleri kapsayan grup özelliğine yeni özellikler kazandırdı. Hatırlarsanız, Instagram’ın üniversiteleri kapsayan grup özelliği sadece üniversiteye kayıtlı öğrenciler tarafından kullanılabiliyordu. Gruba katılanlar, profillerine üniversitelerini ve mezuniyet yıllarını ekleyebiliyordu. Aynı zamanda kullanıcıların grup üyelerinin herkese açık Hikayelerini görüntüleyebiliyor ve onlara topluluk listeleri üzerinden özel mesaj gönderebiliyordu.
Özellikle gizli hesap kullananların pek tercih etmeyeceği bu özelliğe yeni güvenlik araçları eklendi. Artık bu sınıf tabanlı listeye eklenen ancak o listeye ait olmayan olan kullanıcıları, isimlerinin yan kısmında beliren üç noktaya basarak şikayet etmek mümkün.
Görünen o ki Instagram, aynı anda farklı alanlara hitap eden özelliklere odaklanıyor. Yavaş yavaş bir işletme aracına dönüşen Instagram'ın grup özellikleriyle ana şirketi Facebook'u örnek aldığı ise oldukça açık. Gelecek günlerde Instagram'ın küçük bir Facebook kopyasına dönüştüğünü görebiliriz. Ne de olsa artık Instagram'ın başında yıllardır Facebook'ta yöneticilik yapmış olan Adam Mosseri var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap