Bloomberg'ün iddiası: Çin'li casuslar Amazon ve Apple'dan mikroçiplerle veri çaldı

Bloomberg'ün iddiası: Çin'li casuslar Amazon ve Apple'dan mikroçiplerle veri çaldı

Bloomberg'ün paylaştığı bir habere göre ABD merkezli 30 şirket Çin'li casusların hedefi oldu. Söz konusu firmaların arasında Apple ve Amazon gibi günümüzün en önemli teknoloji firmalarından ikisi de yer alıyor. Bloomberg'in iddiasına göre Çin'li casuslar teknoloji şirketlerinin veri merkezlerinde yer alan anakartlara veri çalmak için küçük casus mikroçipleri yerleştirdi.

Bir pirinç tanesinden bile daha küçük olarak tanımlanan casus mikroçipleri dünyanın en büyük anakart üreticilerinden olan ABD merkezli Supermicro aracılığı ile yerleştirildi. Casuslar Supermicro tarafından üretilen anakartlara casus mikroçiplerini yerleştirerek ABD merkezli teknoloji firmalarına sızmış oldu.

Paylaşılan bilgilere göre Çin'li casusların amacı veri merkezlerine sızarak şirketlerin gizli bilgilerine erişmekti. Şu ana kadar herhangi bir kullanıcı verisinin çalınmadığını da ekleyelim. Aslında casus mikroçiplerinin fark edilmesi 2015 yılına kadar dayanıyor.

2015 yılında ABD merkezli Elemental firmasını satın alan Amazon, firmanın serverlarını incelemek için 3. parti bir firma ile anlaştı. Yapılan incelemelerde Supermicro tarafından anakartların üzerinde orijinal tasarımın parçası olmayan microçipler tespit edildi.

Amazon, Apple ve Supermicro iddialı reddetti

Tespit edilen microçipleri ABD yetkilileri ile paylaşan Amazon, 3 yıl boyunca sürecek gizli bir soruşturmayı da başlatmış oldu. 2015 yılında Apple'ın Supermicro tarafından üretilen anakartların üzerinde casus mikroçiplerini tespit ettiğin de ekleyelim. Mikroçiplerin tespit edilmesinin ardından Apple, Supermicro ile çalışmayı bıraktı.

Tabii ki bunların birer iddia olduğunu da belirtelim. Haberlerin ortaya çıkması ile birlikte Amazon, Apple ve Supermicro, tüm iddiaları yalanladı. Hem Amazon hem de Apple, veri merkezlerinde yer alan ve Supermicro tarafından üretilen anakartların üzerinde herhangi casus mikroçiplerine rastlamadıklarını açıkladılar.

Ortaya çıkan haberlerin en çok Supermicro firmasını etkilendiğini de belirtelim. Casus mikroçilerinin Supermicro tarafından üretilen anakartlara yerleştirildi iddiası bir gün içinde Supermicro hisselerini yüzde 53 oranında düşürerek hisse başına 9,95 dolar seviyelerine gelmesine neden oldu. Yürütülen araştırma ile ilgili detayları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.