Elon Musk’in istifası ile sonuçlanan dava sürecinin tüm detayları

Elon Musk’in istifası ile sonuçlanan dava sürecinin tüm detayları

Tesla'nın kurucusu ve CEO'su Elon Musk, hakkındaki yolsuzluk soruşturması kapsamında şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrılıyor. Kendisi ve şirketi adına toplam 40 milyon dolar ceza ödeyecek olan Musk, CEO pozisyonunda kalmaya devam edecek.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonunun (SEC) yaptığı açıklamaya göre Musk, 45 gün içinde şirketin yönetim kurulu başkanlığından istifa edecek. Aynı karar kapsamında Musk'ın gelecek 3 yıl boyunca bu pozisyona aday olamayacağını da belirtelim. Ancak bu durum Musk'ın, Tesla CEO'su ünvanını etkilemeyecek.

Yapılan açıklamada, Musk'ın, 'davadaki suçlamaları kabul ya da reddetmeden' kendisi ve şirketi adına 20'şer milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiği belirtiyor. Görünen o ki; Musk, uzun süren ve bu süre boyunca şirketin marka değerini zedeleyebilecek bir dava süreci yaşamak yerine anlaşma yapmaya karar verdi.

Elon Musk'a neden dava açıldı? 

Hatırlarsanız Elon Musk, 13 Ağustos'ta Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, Tesla'yı hisse başına 420 dolar teklifle New York borsasından çekme planını 2 Ağustos'ta şirketin yönetim kuruluyla paylaştığını belirtmişti.

Açıklamada aynı zamanda Suudi Arabistan varlık fonunun kendisiyle 2017'nin başından beri Tesla'yı borsadan çekme konusunda görüştüğünü de beyan etmişti.

24 Ağustos'ta şirketin yönetim kurulu ve hissedarlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından Musk, Tesla'nın borsadan çekilme kararının iptal edildiğini duyurdu.

Bu arada Tesla, 18 Ağustos'ta şirketin ABD Adalet Bakanlığı tarafından da soruşturulduğunu açıkladı.

Son olarak ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, perşembe günü, Musk'ın, Tesla hisselerini geri toplamak ve borsadan çekmek için mali kaynak bulduğuna ilişkin açıklamasının "doğru olmadığı ve yanlış yönlendirici olduğu" suçlamasıyla dava açtı.

Elon Musk'ı dava sürecine yaklaştıran olay

Hatırlarsanız, Elon Musk‘ın “berbat bir insan” olarak nitelendirdiği ve birçok kaynakta “ispiyoncu” olarak anılan eski Tesla çalışanı Martin Tripp'in Temmuz ayında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile görüşeceği ortaya çıkmıştı. Hatta görüşme haberi Tripp’in avukatı Stuart Meissner tarafından da doğrulandı.

Martin Tripp’in iddiaları arasında Tesla’nın yatırımcılara birçok “maddi eksiklik ve yanlış beyan” da bulunduğu da yer alıyordu.

Elon Musk'ın itibar kaybı ve Tesla hisselerinin düşüşü

Eylül ayında Elon Musk’ın internetten canlı yayınlanan bir radyo programı sırasında esrar kullanması ciddi bir itibar kaybına yol açtı. Bunun yanı sıra şirketin üst düzey iki yöneticisinin daha şirketten ayrılması hisselerin son 5 ayın en düşük seviyelerine gerilemesine neden olmuştu.

Elon Musk’ın Tesla’nın tüm hisselerini satın alarak tekrar özel bir şirket yapısına dönüşüm kararı aldığı 7 Ağustos tarihinden itibaren Tesla hisselerinin değerinin 3’te 1’ini kaybettiğini hatırlatalım.

Yaptığı açıklamadan 17 gün sonra bu kararından vazgeçse de Musk, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu tarafından açılan davalardan kurtulamadı.

Musk'ın ilk açıklamasından bugüne kadar Tesla'nın hisseleri yüzde 20 düştüğünü de belirtelim. Bu dönemde şirketin piyasa değerinin de yaklaşık 12.2 milyar dolar azalması dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.