BRAND SPEAK

E-İhracat yapan işletmeler için pazarlama önerileri

Toplumdan topluma beğenilerin değiştiği gibi pazarlama çalışmaları da değişiklik göstermektedir. E-İhracat yaparken, hedef pazar belirlediğiniz ülkelerdeki yurt içi satış ve yurt dışı satıştaki pazarlama tekniklerinin de farklı olabileceği göz ardı edilmemelidir.
E-İhracat yapan işletmeler için pazarlama önerileri

E-İhracat yapan işletmeler bir pazarlama planı oluştururken öncelikle satın alma davranışı gerçekleştirmesi beklenen hedef kitlenin kullandığı dilini, kültürünü, beğenilerini, yaşam biçimini öğrenmeli ve bu faktörleri dikkate alarak harekete geçmelidir. Bunların yanı sıra hangi ülkeye ihracat yapılacak ise o ülkenin kullandığı reklam mecralarının, ülkede aktif olarak kullanılan sosyal medya sitelerinin, insanların hangi zaman diliminde sosyal medya ve televizyon gibi reklam mecralarında aktif olduğunun araştırılıp incelenmesi faydalı olacaktır. E-ihracat işletmelerinin pazarlama planlarındaki önceliği online pazarlamaya vermeleri ve sonrasında offline pazarlama ile desteklemeleri uygun olacaktır.

Arama motoru pazarlaması

Arama motoru pazarlaması kampanyalarınızı başlatmadan önce hedef ülkenizde kullanılan arama motorlarının pazar paylarını araştırmanızı öneririz. Arama motoru pazarında dünya genelinde Google’ın liderliği söz konusu olmakla birlikte bazı ülkelerde Yandex, Yahoo, Bing gibi arama motorları da kullanılmaktadır. Eğer hedef aldığınız pazarlardaki potansiyel müşterilerin dillerini biliyorsanız Google Adwords, Yandex Direct vb. arama motoru reklam yönetim araçlarını kullanarak pazarlama kampanyalarınızı hedef ülkede ve bölgede kolaylıkla yapabilirsiniz. Ücretli bir online pazarlama yöntemi olan arama motoru pazarlamasında içerik, kullanıcı deneyimi ve fonksiyonellik anlamında kaliteli bir hizmet sunmanız, düşük bütçelerle dahi yüksek geri dönüş almanıza katkı sağlayacaktır.

Yukarıdaki grafikte 2017-2018 yılları arasında ülkelere göre arama motoru pazar payları verilmiştir. Grafikteki değerlere baktığımızda Almanya, Azerbaycan, Fransa, İtalya, Hollanda, Ukrayna, Kazakistan, Amerika ve İngiltere’de Google arama motorunun, Rusyada Google arama motorunun yanı sıra Yandex’in de aktif olarak kullanıldığı görülmektedir. Buna göre çoğu ülkede Google reklamlarını uygularken, Rusya’da iki ayrı arama motorunda reklam yapılmalıdır.

Sosyal medya pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması dünyada en sık kullanılan pazarlama yöntemlerinden biridir. Sosyal medya pazarlaması yapabilmek için öncelikle hedef ülkedeki potansiyel müşteri kitlesinin hangi sosyal medya mecralarında aktif olduklarını araştırmanız gerekmektedir. Hedef ülkenize göre işletmeniz için Facebook, Instagram, VKontakte, Youtube vb. sosyal medya mecralarına hesaplar açıp aktif olarak işletmenizle ilgili etkileşim oluşturacak paylaşımlar yapabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarında paylaştığınız gönderi ile bağlantılı olan popüler hashtagleri kullanarak kısa zamanda daha fazla kişinin hesabınıza erişmesine imkan sağlayabilirsiniz. Sosyal medya pazarlaması bu yönü itibariyle ücretsiz olmakla birlikte ücretli reklamlar yapmadan yeterli sayıda bir kitleye ulaşma imkanlarınız oldukça kısıtlıdır.

Aşağıda bulunan grafikte 2017-2018 yıllarında ülkelerin hangi sosyal medyada aktif olduklarını görebilirsiniz. Grafikte yer alan bütün ülkelerde Facebook en aktif kullanılan sosyal medya uygulamasıdır. Bu sebeple E-İhracat işletmeleri öncelikle Facebook reklamı vermeli ve daha sonrasında hedef ülkenin hangi sosyal medyayı tercih ettiğine göre reklamlar sürdürülmelidir.

Sosyal medya da daha fazla kitleye ulaşabilmek için ücretli reklam yapabilirsiniz. Facebook reklam alanında çok çeşitli kampanyalar oluşturma imkanınız bulunmaktadır Örnek olarak aşağıdaki tabloda E-İhracat işletmelerinin Facebook da ne tarz reklamlar yapabileceği belirtilmiştir.

Arama motoru optimizasyonu - SEO

Hedef kitlenize online pazarlama ile ulaşmanın yollarından biri de sitenizin SEO çalışmasının yapılmasıdır. SEO çalışması ile sitenizin arama motorlarında işinizle alakalı aramalarda ilk sayfada ve üst sıralarda yer almasını sağlayarak ziyaretçi ve müşteri sayınızı artırabilirsiniz. Bunu başarmak için anahtar kelime analizi yaparak yerel dilde içerikler yazmanız en önemli işlerden biri olarak öne çıkıyor. Daha sonrasında yapacağınız backlink çalışmaları ile bu içeriği desteklemelisiniz. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları ile ücretsiz olarak organik trafiği arttırabilirsiniz.

E-posta pazarlaması

Çevrimiçi pazarlama yöntemlerinden biri olan e-posta pazarlaması ile gönderim izni vermiş kişilere e-posta göndererek indirimlerden, kampanyalardan ya da değişikliklerden haberdar edebilir ve böylece sitenize trafik sağlayabilirsiniz. E-posta pazarlaması maliyeti diğer kanallara göre düşük, geri dönüşümü en yüksek ve en önemli pazarlama kanallardan biridir. Ancak verimli ve yeterince büyük bir izinli e-posta veritabanı oluşturmak için zamana ve pazarlama çalışmalarına ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıdaki tabloda sık kullanılan e-posta pazarlama araçları verilmiştir. Bu araçları kullanarak e-posta pazarlaması yapabilirsiniz.

Görüntülü reklamlar

Sıklıkla uygulanan reklam türlerinden biri olan görüntülü reklamlar ile sitenize trafik çekebilirsiniz. E-İhracat işletmelerinin görüntülü reklam yapabilmeleri için hedef ülkedeki ziyaretçi sayısı çok olan siteleri araştırması ve bu sitelere uygun reklam görselleri hazırlayarak yayınlanmasını sağlaması gerekmektedir. Ücretli reklam türlerinden biri olan görüntülü reklamları daha çok markanızı tanıtmak için kullanabilirsiniz. Aşağıdaki grafikte görüntülü reklam payı açısından en yüksek trafiği alan ülkeleri görebilirsiniz.

Satış ortaklığı sistemi

Satış ortaklığı sistemi ile belirlediğiniz sitelere ücretsiz reklam verebilirsiniz ancak o reklam aracılığı ile siteye gelen kişiye herhangi bir satış gerçekleşmiş ise reklam yayınlanan siteye satıştan komisyon ödenmektedir. Satış ortaklığı yapan web siteleri ile çalışabilmek için bu iş modeline yönelik hizmet veren reklam networkleri ile görüşerek, onlar üzerinden kampanyalarınızı yönetebilirsiniz. Kazan-kazan modeline dayanan bu pazarlama mecrasını düşük maliyetli bir mecra olarak değerlendirebiliriz. Aşağıda satış ortaklığı sistemini uygulayan dünyada önde gelen siteler yer almaktadır.

Yönlendirme / tavsiye pazarlaması

Yönlendirme pazarlaması ile forum siteleri gibi hedef ülkede aktif bir şekilde kullanılan sitelerde sitenizle alakalı bölümlere, soru-cevap kısımlarına içerik ekleyebilir, link verebilir ve böylece sitenize yönlendirme alabilirsiniz. Sıklıkla kullanılan ücretsiz pazarlama yöntemlerinden biri olan yönlendirme pazarlaması ile sitenize ziyaretçi çekeceğiniz gibi SEO için backlink de sağlamış olursunuz

Global pazaryerleri ve reklam alanları

Ebay, Amazon, Etsy, Yandex.Market, Lamoda, Pigu, Souq vb. global pazaryerlerinde satış yapıyorsanız ürünlerinizi ön plana çıkarmak için bu sitelerin kendi ekosistemlerine sundukları özel pazarlama araçlarını kullanabilirsiniz. Bu pazarlama araçlarını kullanarak ürünlerinizin o sitede üst sıralarda yer almasını sağlayabilir ve böylelikle satışlarınızı artırabilirsiniz.

Website pazarlama

Web siteniz sizin için en önemli pazarlama aracıdır. Web sitenizi kaliteli içeriklerle doldurup aktif olarak kullandığınızda, zaman geçtikte insanların kafasında yer edecek ve direkt trafik kazanabilirsiniz. Direkt trafiğinizi artırabilmek için kullanıcı deneyimini üst düzeyde tutmanız gerekmektedir.

Dünyanın en büyük e-ticaret siteleri nasıl online pazarlama yapıyor?

Dünyada e-ihracat yapan en güçlü e-ticaret sitelerine baktığımızda hepsinin online pazarlama yönünün oldukça kuvvetli olduğunu görüyoruz. Bu güçlü işletmeler online pazarlama yaparken öncelikle hedef kitlenin özelliklerini, beğenilerini ve davranışlarını inceliyorlar. Bu inceleme sonrasında hedef kitlenin özelliklerine yönelik reklam vererek doğru ve etkili kişilere ulaşıyorlar.

Online pazarlama yöntemlerini sıklıkla kullanan Amazon, pazarlama stratejisinde öncelikle konumlandırma ve doğru hedeflemeye önem veriyor. Pazarları segmentlere ayırmak için demografik ve psikografik özellikleri inceleyerek segmentasyon yapan Amazon, mevcut iletişim sistemlerinin hepsini kullanıyor. Sosyal medya reklamlarında oldukça aktif olan Amazon, genellikle evrensel davranışları ve zihniyetleri kullanarak reklam tasarımı yapıyor. 2017 yılında 10 milyar ABD Doları’nı aşan global pazarlama harcamasına sahip olan Amazon, doğru pazarlama stratejileri ile her geçen gün hedef kitlesini büyütüyor.

Pazarlama yöntemlerinde seçici olan Apple, reklamlarında mutlaka bir farklılaşma noktası arıyor. Pazarlama stratejisini tamamıyla ‘’farklılaşma’’ olarak yürüten Apple, basılı ve video reklamlarında her zaman ürün özelliklerini vurgulayan tek bir noktayı ön plana çıkarıyor. Reklam mesajlarında net ve açık olmaya özen gösteren Apple, görsel pazarlama yöntemini kullanıyor ise beyaz arka planlı ve mutlaka bir renk sıçramasının olmasına dikkat ediyor.

Lamoda reklam çalışması yapmadan önce değişen çevrimiçi davranışlara ayak uydurmak için detaylı bir inceleme yapıyor. Bu inceleme sonucunda reklam planlaması yapan Lamoda arama ağı reklamlarına önem vererek büyük bir harcama yapıyor. Online reklam yöntemlerini etkili biçimde kullanmaya dikkat eden Lamoda, sosyal medya reklamlarında da oldukça aktif.

Stratejileri ile kendisini en iyi çevrimiçi moda hedefi haline getiren Asos, online platformunu farklı markaların en iyi ürünlerini kombinleyerek aktif tutuyor. Paylaştığı içerikleri çok yüksek kalitede yayınlayarak dikkat çeken Asos, ürünlerini tanıtmak için en çok sosyal medyayı kullanılıyor. Belirli hashtaglerle kampanyalar üretip, sosyal medyada hedef kitlesiyle etkileşim kuruyor. Moda ilhamı veren Asos, farklı fikirlerle pazarlama çalışmaları yapmaya dikkat ediyor.

Demografik, psikografik ve davranışsal segmentasyon stratejilerinin bir karışımını kullanarak online pazarlama yapan Alibaba, aktif SEO çalışmaları ile ilk sırada yer almaktadır. Kendini ‘’arama motoru’’ olarak nitelendiren Alibaba, güncel reklam yöntemlerini takip etmekte, bir ürünün tüketicinin zihninde durduğu yeri anlamakta ve ona göre güçlü reklam çalışmaları yapmaktadır.

Müşteri kazandıran pazarlama taktikleri ve promosyon yöntemleri

E-İhracat yapan E-Ticaret siteleri, hedef kitleleri ile sürekli etkileşim içerisinde kalabilmek ve var olan satışlarını artırabilmek için farklı pazarlama yöntemlerini uygulaması gerekmektedir. Parapuan, promosyon, kupon, indirim günü, kargo bedava ve özel gün kampanyaları gibi farklı pazarlama yöntemleri kullanılabilir.

  • Var olan müşterilerin sürekliliğini sağlamak amacı ile parapuan tanımlanarak, her yapılan alışverişte belirli bir miktarda parapuan kazanacakları ve bunları bir sonraki alışverişlerinde kullanabilecekleri bir sistem oluşturabilir. Örneğin müşteri siteden alışveriş yapıp 20$ değerinde parapuan kazandıysa bu parapuanı bir sonraki 100$ ve üzeri değerdeki alışverişte kullanabilecektir.
  • Satışları artırmak için uygulanan promosyon yöntemi ile sitenizden alışveriş yapan birinin daha fazla ürün almasını sağlayabilirsiniz. Sitenizdeki ürünleri paket olarak satışa çıkarabilir ya da kişi birbiri ile bağlantılı ürünler satın aldığında indirim uygulayabilirsiniz. Örneğin birbiri ile uyumlu gömlek ve ceketi bir paket halinde birlikte satabilir ya da kişi gömleği alışveriş sepetine eklediğinde ‘’bu gömleği satın aldığınız için ceket %30 indirimli’’ gibi bir bildirim almasını sağlayabilirsiniz.
  • E-İhracat yapan işletmeler sitelerine ilk kez giriş yapan kişilere belirli miktarlarda indirim kuponu tanımlayarak kişinin sitede daha uzun süre vakit geçirmesini ve alışveriş yapmasını sağlayabilir. Bunun için siteye ilk giriş yapan kişilerin önüne pop-up şeklinde indirim kuponunun çıkması ayarlanabilir. Örneğin siteden yapılan 100$ değerindeki alışverişe 10$ indirim kuponu tanımlanabilir.

  • Haftalık olarak indirim günü ayarlayıp, o günde belirli ürünlerin indirime girmesini sağlayarak hedef kitlenin sitenizi sürekli takip etmesini, indirim günlerinde sitenizin trafiğinin artmasını sağlayabilirsiniz. İndirim günlerini sosyal medya hesaplarınızdan duyurabilir ve öncesinden etkileşim yaratabilirsiniz. Örneğin her hafta çarşamba gününü indirim günü olarak belirleyebilir ve çarşamba günü belirlediğiniz ürünlerin satışını indirimli olarak yapabilirsiniz.
  • Hedef ülkenin özel günlerini araştırıp, özel günlere uygun indirimler uygulayabilir ya da sitenize üye olan kullanıcıların doğum günlerinde kişiye özel indirimler uygulayabilirsiniz. Örneğin yılbaşına özel indirimler yapabilir veya kişinin doğum gününde kişiye özel %50 indirim tanımlayabilir ve kişiyi mail, sms yoluyla bilgilendirebilirsiniz.
  • ‘’Kargo bedava’’ yazısı her ülkede her müşteriyi memnun etmektedir. Belirli bir limitin üzerinde kargo bedava yapabilir ya da satılmasını istediğiniz bir ürün var ise sepete onuda eklediklerinde kargo bedava olacağını belirten bir bilgilendirme yapabilirsiniz. Örneğin ‘’50$ ve üzerindeki alışverişlerde kargo bedava’’ ya da ‘’bu ürünü alırsan kargo bedava’’ şeklinde bir promosyon yöntemi oluşturabilirsiniz.

Tüm bu reklam kampanyalarını ve pazarlama yöntemlerini doğru bir şekilde uyguladığınızda, yeni müşterilere erişmek ve satışlarınızı arttırmak kaçınılmaz olacaktır. Daha sonra yapmanız gereken siparişlerinizi hızlı, güvenli ve daha az maliyetle müşterilerinize ulaştırmaktır. B2CDirect, reklam ve pazarlama yatırımlarınıza zarar vermeden, 230+ farklı ülkeye ekonomik teslimat yapmanız için çözümler üretiyor. Gerçekleştirilen başarılı reklam kampanyaları sonucunda elde edilen alıcılara ulaşmak için B2CDirect’in tüm lojistik ihtiyaçlar için geliştirilmiş çözümü olan GOB2C, e-ihracatın her noktasında kolaylık sağlıyor. GOB2C teknolojik altyapısı sayesinde ürünlerinizin sipariş edilmesinden teslimat sürecine kadar bütün aşamalarını kontrol edebilirsiniz. Bu platform üzerinden kargo ücreti ve gümrük vergisi hesabı yaparak, müşteriniz için olası maliyetlerin önüne geçebilirsiniz. Premium, Ekonomik ve Süper Hesaplı paketlerinden size en uygun olan gönderi seçeneğini kullanabilirsiniz.

GOB2C’de müşteri kazandıran pazarlama taktiklerini uygulayabilmeniz için gönderileri ekonomik bir şekilde ulaştırmanın bir çok yolu var. Bu sayede ‘’kargo bedava’’ pazarlama yöntemini zarar etmeden rahatlıkla uygulayarak müşteri memnuniyeti sağlayabilirsiniz. Reklam ve pazarlama kampanyalarının başarısı ile aldığınız siparişler, GOB2C’nin uçtan uca teslimat çözümleriyle müşterilere ulaşıyor. GOB2C platformuna ücretsiz olarak üye olup hizmet ve fiyatları detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Ücretsiz üyelik için tıklayın ve Türkiye’nin E-İhracat Uzmanı ile e-ihracatın kapılarını aralayın..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.