Araç paylaşım girişimi Shohoz 15 milyon dolar yatırım aldı

Araç paylaşım girişimi Shohoz 15 milyon dolar yatırım aldı

Araç paylaşım girişimlerinin küresel ismi Uber, yerel pazarlarda rakiplerini arttırıyor. 160 milyon nüfusa sahip olan Bangladeş'te Uber'in yerel rakibi Pathao, Go-Jek tarafından desteklenerek 10 milyon dolar yatırım alırken, bir diğer rakip Shohoz da yatırım turunu 15 milyon dolar ile kapattı.

Shohoz, Bengal Dili'nde "kolay" anlamına geliyor. Şirket, 2014 yılında çevrimiçi otobüs bileti satışıyla başladığı yolculuğuna feribot biletleri gibi diğer bilet türlerini de yelpazesine ekleyerek devam etti. Haziran ayında talep üzerine hizmetleri yayına alan girişim, önce motosikletleri sonra da özel araçları listesine ekledi. Girişimin CEO'su Maliha Quadir, Bangladeş'in başkenti Dhaka'da hayatı kolaylaştırmak için ayda 1 milyon yolculuk yapıldığını ve 18 milyon kullanıcıya ulaşım seçeneği sunulduğunu belirtti.

Otobüs biletlerinin işletmelerinin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Quadir, Dhaka'da metronun olmaması ve kötü alt yapıya sahip kalabalık bir nüfusa sahip olmasının araç paylaşımı açısından olumlu bir tablo çizdiğini de ifade etti. Shohoz'un yatırım turuna yakın zamanda Güney Doğu Asya'ya 100 milyon dolarlık yatım yapan Sigapur merkezli Golden Gate Ventures liderlik etti. Bu yatırım turuna Çin'den Linear VC, 500 Startups ve Singapurlu melek yatırımcı  Koh Boon Hwee katılım gösterdi.

Shohoz bu yeni yatırımın ardından araç paylaşım hizmetlerini Dhaka dışındaki şehirlerde de vermeyi planlıyor. Şirket aynı zamanda Doğu Asyanın unicornları Go-Jek ve Grab gibi bir "super app" olma hedefi de taşıyor. Shohoz ilk etapta ekleyebileceği bir hizmet olarak yemek servisini değerlendirse de finansal servis ve ürünlerin de uygulamada yerini alması konuşuluyor.

Bahsettiğimiz Güney Doğu Asya'lı diğer "super app"ler, yerel pazarın yanı sıra küresel pazarda da faaliyet gösteriyor. Ancak  Shohoz şimdilik küresel bir operasyon başlatmayı düşünmüyor.

Uber açısından bakacak olursak, şirketin araç paylaşımı konusunda iyi Güney Doğu Asya pazarında iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Uber Moto, bu pazarda yerel rakipler tarafından zorlanıyor. Güney Doğu Asya'daki "super app" alışkanlığı ise Uber'in bu pazardaki büyümesini zorlaştıran etmenlerden biri. Üstelik Grab, Didi Chuxing ve Patheo'nun kendilerini "super app" olarak konumlandırdıktan sonra başarıyı yakaladığını düşünürsek, Shohoz gibi ümit vaadeden girişimlerin benzer bir stratejiyle Uber'i daha fazla zorlayacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.