ABD denizaltısı Xbox 360 kontrolörü kullanacak

ABD donanmasına bu sene katılan yeni denizaltının periskopu, askerler tarafından Xbox 360 kumandası aracılığıyla yönlendirilecek. Bu yeniliğin sebebi ise hem askerlerin daha kolay yönetim isteği ve eski sistemin yüksek maliyeti.
ABD denizaltısı Xbox 360 kontrolörü kullanacak

ABD donanmasının nükleer enerji ile çalışan en yeni denizaltılarından biri olan USS Colorado (SSN-788) son dönemde pek çok oyun sitesine haber oldu. Bunun sebebi ise artık bu denizaltının periskopunu kontrol etmek için Amerikalı bahriyelerin birer Xbox 360 kontrolörü kullanmaya başlaması.

Çok yüksek çözünürlüklü kameralar aracılığıyla birden fazla monitöre görüntü sağlayan periskoplar artık Xbox 360 kontrolörü ile yönetilecek. Denizaltı görevde olduğu esnada 360 derece görüntü verebilen teleskobik kollu periskop daha önce oldukça ağır araçlarla kontrol ediliyordu. Şimdi ise gelişen teknoloji sayesinde ABD askerleri tıpkı bir oyun oynar gibi periskobu kontrolör vasıtası ile yönlendirebilecek.

Bu yeniliğin denizaltılarında kullanılmaya başlanmasının hikayesi de oldukça ilgi çekici. Donanmada görev alan genç subaylar ve denizciler, periskoplarının kontrollerinin oldukça ağır ve rahatsız edici oldukları geri bildiriminde bulunuyor. Bunun yanında hantal olan eski teknoloji kontrol paneli daha pahalıya mal oluyor. Bu panelin maliyetinin 38 bin dolar olduğu söylenirken, bir diğer yandan 20 dolar değerindeki bir Xbox 360 kontrolörü aynı ihtiyaca yönelik cevap veriyor. Kısacası bu durum maliyeti milyar dolarlarla ölçülen denizaltında bile önemli bir maliyet avantajı yaratabiliyor.

Periskopların Xbox 360 kontrolleri ile çalışabiliyor olması eğitim konusunda da önemli bir fayda sağlıyor. Farklı denizaltılarda periskopları yöneten askerlerin aylar süren eğitim alması gerekirken, Xbox 360 kolu ile yönetilen bir periskopun nasıl yönlendirileceği sadece birkaç dakika sürüyor. Bu da denizcilere büyük kolaylık sağlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.