Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlere aktardığımız TechCrunch Disrupt SF 2018′de Unity'nin CEO'su John Riccitiello, dünyanın en popüler oyun platformu hakkında yeni bilgiler paylaştı.
Oturuma oyun motorlarının ne olduğuna dair bir açıklama ve hatırlatma yaparak başlayan Riccitiello, geçmişte oyun geliştiricilerin çok fazla görsel bileşen, animasyon ve ses bileşeni yazmanın yanı sıra bir render sistemi, animasyon sistemi, ses sistemi ve fizik sistemi yazmak zorunda olduğunu belirtti.
Yazılan oyunu başka platformlara aktarmak için yeni baştan yazmak zorunda kalındığını hatırlatan Riccitiello, bu noktada Unity'nin Windows, iOS, Android, Nintendo Switch, Playstation 4 ve Oculus Rift dahil olmak üzere 30 platform üzerinde çalıştığını ifade etti.
Bu anlamda Unity'nin Epic'in Unreal Engine'ıyla rekabet ettiğini hatırlatmakta fayda var. Unity, Fortnite'ın ve PS4 ve Xbox One'daki birçok oyunun yazıldığı Unreal Engine'ın yanı sıra Valve ve Amazon gibi ismilerin bulunduğu bir pazarda yer alıyor. Üstelik Battlefield ve Assassin’s Creed gibi geniş kitlelere hitap eden oyunlar da kendi oyun motorlarını kullanmayı tercih ediyor.
Buna rağmen Riccitiello'nun paylaştığı verilere göre Unity pazardan büyük bir pay almayı başarıyor. Unity oyunlarının her ay 2 milyar indirme aldığını söyleyen Riccitiello, 3 milyardan fazla cihazda en az bir kere olmak üzere bir Unity oyununun denendiğini de ifade etti.
Şirket, geçmişte mobil oyunlarının yarısının Unity'de çalıştığını belirtmişti. Ancak görünen o ki; Unity oyun konsolları ve bilgisayarlar için üretilen oyunlara da destek veriyor.
Neredeyse tüm oyunların yarısının Unity'de hazırlandığını söyleyen Riccitiello, platform bazında farklı pazar paylarına sahip olduklarını da ifade etti. Tüm mobil oyunların yarısından fazlasının Unity'de yazıldığını belirten Riccitiello, VR, AR ve XR platformları için üretilen oyunların yüzde 60-70 aralığından fazla olduğunu sözlerine ekledi. Riccitiello, Nintendo'nun platformları için üretilen oyunların yarısından fazlasının da Unity'de üretildiğini söyledi.
Unity'nin bu başarıyı yakalamasındaki temel sebebin yazılımcı dostu ödeme planı olduğu söylenebilir. Zira oyun şirketleri Unity'ye gelirlerinden pay veren zorunda kalmıyor. Onun yerine abonelik prensibiyle ödeme yapıyor. Bu da Unity'nin elini diğer şirketler karşısında güçlendiriyor.
Bu noktada Riccitiello, Unity'nin rakamların ötesinde kullanıcılarına doğru araçları vermeyi önceliklendirdiğini belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap