Japonya blockchain tabanlı oylama sistemini test ediyor

Japonya blockchain tabanlı oylama sistemini test ediyor

Blockchain teknolojisinin yayılmasıyla beraber herkesin ne zaman geleceğine dair merakla beklediği şeylerden biri de yeni bir oylama teknolojisi. Blockchain teknolojisi ile oylamanın yapıldığı bir dünyada hız, güvenlik ve kolaylık açısından oldukça önemli bir adım atılmış olurdu diyebiliriz, en azından yeni nesil açısından...

Herkesin aklında bu alanda bir şeyler yapmak var ve bir çok ülke bu alanda yatırımlar, ar-ge çalışmaları yapıyor ve hatta basit örnekler görülmeye başlandı bile. Örnek çalışma yapan ülkelerin sonuncusu Japonya oldu. Japonya'nın Tsukuba şehri -ki ülkenin bilimsel araştırmalarının yapıldığı ve ilk testlerinin yapıldığı şehri olarak tanınıyor- ülkenin blockchain tabanlı dijital oylama sistemine geçen ilk şehri oldu.

Kişilerin sosyal güvenlik numaralarıyla kimliklerini doğrulayacakları bu sistemde şehirde yapılması planlanan sosyal projelere yönelik oylama yapıldı. Blockchain tabanlı My Number sistemi, kimlik kartına eşdeğer bir sistem olarak kullanılıyordu ve bu defa da oylama için kullanıldı. Kişiler kart okuyucularına kartlarını okuttuktan sonra şifrelerini girerek oylarını kullanıyorlardı.

Japonya Times'a göre bu oylama sisteminde blockchain teknolojisinin kullanılmasının ana nedeni sisteminin güvenliğini sağlamak olacak.

Tsukuba Belediye Başkanı Tatsuo Igarashi, bu sistemi kullandıktan sonra yaptığı açıklamada "çok daha karmaşık prosedürler içereceğini düşünüyordum fakat çok daha minimal ve kolay olduğunu gördüm" dedi.

Bununla beraber vatandaşların bazıları şifrelerini hatırlayamadıkları için oy kullanamamış ve bir de kart okutan kişilerin kartın gerçek sahibi olup olmadıklarına dair bir önlem alınıp alınmadığı bilinmiyor. Tabi yapılan oylama hayati önem taşımadığı için bu detaylara ihtiyaç duyulmamış olabilir.

Henüz emekleme aşamasında olan bir teknoloji için önemli bir adım diyebiliriz, böyle teknolojiler deneme yanılma yöntemiyle en kusursuz hale getirilebilir bunun dışında efektif bir yol şimdilik görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.