Elektrikli araç dünyasına Mercedes-Benz imzası: EQC

Elektrikli araç dünyasına Mercedes-Benz imzası: EQC

Mercedes-Benz elektromobiliteye yönelik yeni ürün ve teknolojilerini sunduğu yeni EQ markasını, ilk kez 2016 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıttığını sizlere aktarmıştık. O gün tanıtılan konsept araca oldukça yakın bir aracı Mercedes bugün Stockholm'de tanıttı. 2010'da Avrupa Yeşil Başkent'i seçilen Stockholm'un inovasyonda da ön planda olması ile görünen o ki Mercedes lansmanı burada yapmaya karar vermiş.

Mercedes-Benz Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche'nin konuşması ile yaplan lansmanda dikkat çeken bir detay da Stockholm'den çıkan unicorn girişimlere değinmesi oldu. Sadece girişim yarışması düzenlemenin ötesinde kendi içinden Car2Go gibi girişimler çıkarmış ve MyTaxi'nin de aralarında bulunduğu girişim satın almalarına imza atmış Mercedes-Benz görünen o ki en üst yöneticide dahil olmak üzere girişim ekosistemini özümsemiş.

Markanın teknoloji odağında yaptığı en önemli değişiklik ve yatırımsa bugün tanıttığı EQC. İçten yanmalı motorla giden araçların mucidi olan marka şüphesiz lüksün de simgesi oldu. Bugünse Progressive Luxury adını verdiği yeni bir dönemin ilk aracını bizlerle paylaştı.

Elektrikli araca Mercedes imzasını atan marka kalite, güvenlik ve konfordan taviz vermeden yeni bir dünyaya adım atıyor. Ön ve arka aksta birer tane olmak üzere toplam iki elektromotorun ürettiği 300 kW (408 BG) güce sahip EQC'nin menzili 450 kilometre. Günümüz şartlarında oldukça yeterli bir menzil sunan aracın ızgaraları dikkat çekiyor. Mercedes-Benz yöneticisinin bunun bir statü sembolü olduğunu ve aracın büyüklüğünü göstermek için kullanıldığını söyledi. Konsept araçta olduğu gibi tamamen dijital görünüm sağlanabilir miydi? Evet ama Mercedes için bu bir başlangıç. Yıllarca statünün markası olmuş Mercedes iç tasarımda da radikal bir değişikliğe gitmiyor.

A serisi ile tanıtımını yaptığı ve sesli komut dahil olmak üzere dikkat çeken özelliklere sahip, oldukça yenilikçi ürünü MBUX'i EQC'de de kullanan marka içeride de daha fazla ekran yerine lüks tasarım dilini tercih etmiş. EQC'ye özel olarak MBUX'te menzil, şarj durumu ve enerji akışı olmak üzere EQ için optimize edilmiş olan navigasyon, sürüş modları, şarj süresi ve hareket saati gibi bilgiler kontrol edilebiliyor ve ayarlanabiliyor.

Standart geniş ekranlı dijital kokpitinin sol tarafındaki gösterge panelinde, EQC sürücüyü bir EQ karşılama animasyonuyla karşılıyor. Soldaki gösterge hızı ve hemen altındaki bölgede ise şarj durumu ve menzil gösteriliyor. Sağdaki ekranda ise güç üretimini ve enerji geri kazanım seviyesi gösteriliyor.

Ekranlar hızlanma anında araç ile doğru orantılı bir dinamizm ile hareket ediyor. Her iki göstergede beyaz bir bant, EQC'nin hız ve gücüne ilişkin görsel bir canlandırma yapılıyor. Ekranda ayrıca şarj durumu ile ilgili bir bölüm bulunuyor.

Geniş ekranlı dijital kokpitin sağ tarafındaki multimedya ekranının ana menüsünde belirli ekran ve ayarlara erişim sağlamak üzere özel bir EQ bölümü bulunuyor. Burada şarj akımı, hareket saati, enerji akışı ve tüketim bilgisi yer alıyor. EQ için özel olarak optimize edilen navigasyon ve Mercedes me şarj fonksiyonları ve sürüş programları multimedya ekranı üzerinden kontrol edilebiliyor.

Navigasyon ekranı şarj istasyonlarının yerini ve internet bağlantısı varsa, bunların kullanılabilirlik durumu ve açılış saatleri gibi dinamik ek bilgileri gösteriyor. MBUX, öngörü özelliği ile kullanıcının hangi zamanda ne isteyeceğini tahmin edebiliyor. Örneğin; sürücü her hafta Salı günü annesini arıyorsa artık Salı günlerinde annesinin telefon numarası otomatik olarak ekranda gösteriliyor. Belirli bir zamanda haberleri dinlemek üzere düzenli olarak bir radyo istasyonuna geçiş yapan sürücü için ise, bu kanal artık ilgili saatte kendisine bir öneri olarak sunuluyor.

Gözler aracın göğsünde aşağı doğru inen geniş ekranı arasa da Mercedes kendi tasarım dilini korumuş. Birbirine zıt dijital ve analog öğelerin bir arada kullanıldığı EQC'de farklı bir hisse kapılmak mümkün.

Hatları ile GLC'yi andırmasına karşılık ızgara bölgesi farklı bir duruş sergileyen EQC Crossover SUV olarak sınıflandırılıyor. Geniş tavan çizgisi, yüksek omuz çizgisine sahip dar yan camlar ve arkaya doğru eğimli tavan çizgisinin ortaya çıkarttığı coupé benzeri arka kısmıyla görsel olarak SUV ile SUV Coupé arasında bir görünüm sunuyor.

Ön kısma daha detaylı bakacak olursa ön farları ve ön ızgarayı çevreleyen siyah panel yüzey dikkat çekiyor. Bir ilk olarak siyah panelin üst kenarı fiber optik bir hat ile dolduruluyor. Söz konusu hat, gündüz farlarını birbirine bağlaması karakteristik bir Mercedes-Benz özelliği olarak öne çıkıyor. Bu yapı karanlıkta neredeyse kesintisiz bir ışık bandı oluşturuyor. Standart olarak sunulan led ön farların iç yuvaları ve tüpleri çok parlak bir siyah renge sahip. Beyaz zemin üzerine mavi şeritler ve mavi tonlardaki vurguları dikkat çekici.

Lüksle birlikte gelen yakıt ekonomisi ve güç

765 Nm tork üreten ve 300 kW güce sahip iki motora sahip EQC'nin yakıt tüketimi ise oldukça dikkat çekici. 100 kilometrede 22.2 kWh yakıt tüketen EQC, 100 kilometrede Türkiye şartlarında yaklaşık 7 TL yakıt tüketmiş olacak. Az önce belirttiğim gibi iki motora sahip EQC'de her bir aksta birer adet olmak üzere iki adet kompakt elektromotordan oluşuyor, böylece dört tekerlekten çekişli bir aracın sürüş karakteristiğini sunabiliyor.

Henüz otopilot seviyesinde olmayan EQC, ECO Assist sistemi sürücüye öngörülü sürüş noktasında önemli bir destek sağlıyor. Sistem örneğin hız sınırı bölgesine yaklaşma veya enerji geri kazanım sistemini daha da iyileştirme gibi durumlarda sürücüyü ayağını gazdan çekmeye yönlendiriyor. Bu amaçla, navigasyon verileri, trafik işareti tanımlama sistemi ve akıllı güvenlik yardımcılarından gelen bilgiler (radar ve stereo kamera) birbirine bağlanıyor ve işleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=1iT3TKHLq90

40 dakikada kolay ve hızlı şarj

EQC standart olarak su soğutmalı 7,4 kW kapasiteli bir batarya ile donatılıyor. Bu batarya evde ve halka açık alanlarda AC tipi prizden şarj etme imkânı sunuyor. Bir Mercedes-Benz Wallbox kullanarak şarj etmek, şarj süresini yerel güç kaynağına oranla üç kat hızlandırıyor. EQC’de standart olan DC tipi şarj ile, örneğin Avrupa’da CCS ile şarj süresi daha da kısalıyor. EQC, şarj tipine bağlı olarak maksimum 110 kW’a kadar güç çıkışına sahip herhangi bir şarj noktasında şarj edilebiliyor. Batarya yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 40 dakikada doluyor.

2019 yılı ortalarında Batı Avrupa’da satışa sunulacak EQ markasının altında tanıtılan ilk otomobili EQC modelinin, Türkiye’de ise 2020 yılında yollarda olması planlanıyor.

Teknik Özellikler CO2 emisyon salınımı 0 g/km Güç tüketimi (NEDC) (ortalama) 22.2* kWh/100 km Menzil (NEDC) 450* km Güç ünitesi 2 adet senkron olmayan elektromotor, dört tekerlekten çekiş Güç üretimi 300 kW (408 BG) Maksimum tork üretimi 765 Nm Maksimum hız 180 km/sa (sınırlandırılmış) Hızlanma 0-100 km/sa 5,1 sn Batarya Lityum-iyon Batarya kapasitesi 80 kWh Batarya ağırlığı 650* kg Uzunluk/genişlik(aynalar dahil)/yükseklik 4.761/1.884 (2.096)/1.324 mm İz genişliği (ön/arka) 1.625/1.615 mm Dingil mesafesi 2.873 mm Bagaj kapasitesi (opsiyonel donanıma bağlı) ca. 500 l Boş ağırlık/maksimum ağırlık /yükleme kapasitesi 2.425*/2.915/515 kg Römork çekme kapasitesi/%12 1.800 kg *yaklaşık değerler

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.