İran hükümeti, yerel haber sitesi IBENA tarafından bildirildiği üzere, kripto para madenciliğini ayrı bir sektör olarak kabul etmeye karar verdi. Bu karar, İran Merkez Bankası, Komünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Ekonomi ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmiştir.
İran Siber Yüksek Kurulu’nun yöneticisi olan Abolhassan Firouzabadi, “Ulusal Siber Yüksek Kurulu’nun politikası, döviz alanında mütevellit olarak kripto paralar ve Merkez Bankası’nın örgütlenmesidir” dedi. Bir başka “söz sahibi yetkilinin” yapıyı, ticaret politikalarını ve kripto başlangıç katılımını Eylül sonuna kadar hazır hale getireceğini de ekledi. Hükümetin kripto para madenciliği endüstrisinin kurallarını ve sınırlarını daha tam anlamıyla sonuçlandırmadığını söylemek önemli.
İran Hükümeti aynı zamanda kendi ulusal kripto para birimini piyasaya sürmeyi planlıyor. Firouzabadi, bunun “gelecek vaat ettiğini ve İran’ın ticaret ortakları ve dost ülkeleriyle, ABD’nin yaptırımlarından doğan ekonomik baskılar arasında bir finansal işlem aracı olarak kullanılabileceğini” belirtti.
Geçen ay, ulusal kripto para birimi taslağının hazır olduğu duyurulmuştu. İran Cumhurbaşkanı Iran Hassan Rouhani’nin de taslağın tamamlanmasında payı vardı.
Venezuela da geçen sene İran gibi, geçen sene bir varil petrolün fiyatına endekslediği kendi kripto parası Petro’yu piyasaya sürmeyi planlamıştı. Şubat 2018’de Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Petro’nun satışa çıkarıldığı ilk gün 735 milyon dolar talep topladığını açıkladı. Bir sonraki ay, Maduro, toplam 127 ülkeden toplam 5 milyar dolar talep geldiğini söyledi.
Bununla birlikte, ABD vatandaşlarının Petro ticareti yapması yasaklandı. Reuters aynı zamanda Petro’nun hiçbir büyük kripto borsasında bulunmadığını bildirdi. Bu kripto para birimi, dünyadaki birçok blockchain ve kripto uzmanları tarafından eleştirildi. Elliptic’ten Tom Robinson Petro hakkında “Düşük işlem faaliyetleri göz önünde bulundurulursa, kesinlikle tipik bir ICO değil. Hiçbir şekilde birinin Petro aldığına veya herhangi bir borsada aktif olarak ticaretinin yapıldığına dair kanıt bulamadık.” dedi.
Kaynak: Bitrazzi
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap