Dropbox'ın kurucu ortağı ve CEO'su Drew Houston Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlere aktardığımız TechCrunch Disrupt SF 2018'de özel şirketten anonim şirkete dönüşme yolculuğunu paylaştı.
TechCrunch 2008'deki Dropbox girişim sunumu videosuyla açılan oturumda Drew Houston'a 2018'de şirketi nasıl tanımladığı soruldu. Houston Dropbox'ın evrim geçirdiğini söyleyerek TechCrunch 50'de çok gergin olduğunu ve o gün amacının insanları buluta taşımak olduğunu belirtti.
Dropbox ile bir çok şirketin bu hedefi hayata geçirdiğini söyleyen Houston, bu süreçte milyonlarca işletmeye hizmet verdiklerini ifade etti. Şu anki amaçlarının ise insanların çalışmasına ışık tutmak olduğunu belirtti.
Çocukken babasının çalışma esnasında bilgisayarında office ve e-posta kullandığını söyleyen Houston, 15 yıl sonra da bilgisiyarlarda office ve e-mail kullanıldığının altını çizdi. Bu noktada artık daha fazla araç kullanıldığını da sözlerine ekleyen Houston, farklı jenerasyondan araçların yanı sıra geçtmişte alınan e-posta sayısının da günde 5'ten 5 bin'e çıktığını söyledi.
Şirketlerin en fazla yatırım ve harcamayı insanlara yaptığını vurgulayan Houston, insanların daha organize olmasını ve dikkat dağınıklığından uzaklaşmasını sağlamak istediklerini de belirtti.
Bu konuda kullanıcı tabanını nasıl geliştirecekleri sorusuna ise hali hazırda milyonlarca müşteriye sahip olduğu ve Dropbox'da bir dosya ile başlayan sürecin Dropbox'ın bir ana sayfa olarak konumlanmasıyla tamamladığını ifade etti.
Halka arz ile ilgili sorulara da yanıt veren Houston, ilk olarak Google Docs rekabetine değindi. Rekabet etmek yerine yeni problemler çözmeye odaklandıklarını belirten Houston, bu konuda Dropbox Paper ürününü örnek gösterdi. 2008'de olmayan formatlar tasarladıklarını söyleyen Houston, bir dosya formatından yaşayan bir çalışma alanına dönüştüklerini de sözlerine ekledi.
Toplanan veriler ile neler yaptıkları sorusuna ise bilgilerden çok davranış paternleriyle ilgilendiklerini belirtti. Farklı davranış şekilleri üzerinden ürünlere odaklandıklarını belirten Houston, bu konuda docs scanner ürününden örnekler verdi. İnsanların dosyaların fotoğraflarını yüklediğini gören Dropbox ekibi, Docs Scanner ile tek tıkla taranabilir PDF formatını ortaya çıkardı.
Özel şirketten anonim şirkete dönüşme sürecini de izleyicilerle paylaşan Houston her iki yapının da farklı eksi ve artıları olduğunu belirtti. Özel şirkette çeyreklerin ve yatırımcı beklentilerinin olmadığını söyleyen Houston, halka arzı üç yıllık çalışmanın sonrasında gelen bir mezuniyet olarak tanımladı.
Yatırımcıların kar oranı ve nakit akışına odaklandığını belirten Houston, anonim şirkette kontrolün CEO'da olmadığını vurguladı. İyi bir iş kurmanın her zaman önemli olduğunu söyleyen Houston, borsadaki değerlerin değişkenliğinin kişiyi etkilememsi gerektiğini de ifade etti. Bu noktada hem işin ana faaliyet alanının beklentileri karşılaması gerektiğini hem de gelecek için yatırım yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Houston, ikinci çeyrek verileri hakkındaki sorulara ise piyasa değerlerinde her bir iniş öncesinde çıkış yaşandığına dikkat çekerek, kısa vadeli yükselişlerden çok uzun vadeli yükselişlere önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak "Google'ı rakip olarak konumlandırıyor musun?" sorusuna ise hareket alanlarında çok fazla rakip olduğunu söyleyerek cevap verdi. Google ve Microsoft ile hem ortak hem de rakip olduklarını belirten Houston, "Başlangıçtan beri tüm müşterilerin diğer ürünleri kullandığının farkındayız." dedi. Google ve Microsoft ile birlikte hareket ettiklerini belirten Houston, bu nedenle bir çok farklı aracı birbirine bağladıklarını da sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap