Dopigo e-ticaret görünüm araştırmasını yayınladı

Dopigo e-ticaret görünüm araştırmasını yayınladı

Pazar yerlerinde satış yapanların işini kolaylaştıran bir girişim olan Dopigo'yu sizlere geçtiğimiz yılın Şubat ayında tanıtmıştık. Bugün ise Türkiye çapında 150’den fazla e-ticaret girişimcisinin katılımı ile gerçekleştirdiği “E-Ticaret Görünüm Araştırması”nın ikincisini yayınlayan Dopigo, 2018 yılının ilk altı ayındaki sonuçları paylaştı.

Çoğunlukla fiziksel mağaza sahibi de olan araştırma katılımcılarının yüzde 83’ünün 5 yıldan daha az bir süredir e-ticaret ile uğraştıklarını da ekleyelim. Hepsiburada, n11.com ve Gittigidiyor.com gibi online pazar yerlerinde satış yapan katılımcıların yüzde 47’si ayrıca kendilerine özel bir e-ticaret web sitesine de sahip.

Araştırma raporuna göre katılımcılar, fiziksel, toptan ya da e-ticaret satış kanalları arasında kıyas yapıldığında en çok geliri e-ticaret üzerinden elde ettiklerini belirtiyor.

En çok gelir online pazar yerleri ve e-ticaret sitelerinden

Online pazar yerleri ve e-ticaret siteleri birlikte değerlendirildiğinde en çok geliri bu alandan elde ettiğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 71, fiziksel mağazalarından en çok gelir elde ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 18, toptan satış vasıtasıyla en çok geliri elde ettiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 11 seviyelerinde.

Rapora göre katılımcıların yüzde 76’sı geçtiğimiz 6 ayda yeni satış kanalları bularak, yüzde 54’ü ise yeni ürün fikirleri bularak genişlemeye gitti. Bu alanları yüzde 24 ile ofis, mağaza ve depo yatırımları, yüzde 18 ile yeni teknoloji satın alımları takip ediyor.

Ekonomik risklerin giderek arttığı geçtiğimiz altı ayda e-ticarete yaptıkları yatırımları değerlendirmeleri istendiğinde, katılımcıların yüzde 26’sı yaptığı yatırım kadar kazancı olduğunu, yüzde 40’ı yaptığı yatırımdan daha az kazanç elde ettiğini belirtirken, yüzde 7,4’ü yaptığı yatırımın beş katından fazla, yüzde 28’i ise yaptığı yatırımın iki katından fazla kazanç sağladığını belirtti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 55’i 2018 yılının ilk altı ayında e-ticaretteki ortalama faaliyet büyüklüğünün yüzde 10’dan fazla arttığını belirtti. Bunun yanı sıra tüm katılımcıların yüzde 80’i gelecek altı ayda tüm ekonomik koşullara rağmen e-ticaret faaliyetlerinde bir artış bekliyor.

Katılımcılar için Amazon'un Türkiye'de faaliyetlerine başlayacak olmasının önemli bir heyecan yarattığını da ekleyelim. Araştırma raporuna göre katılımcıların yüzde 87'si Amazon Türkiye’de mağaza açmayı hedefliyor. Rapor ile ilgili paylaşılan infografiği aşağıda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.