Havhav: Köpek sahipleri için kutu abonelik girişimi

Havhav: Köpek sahipleri için kutu abonelik girişimi

Umut İlhan, Ömür Hızlı ve Caner Bayraktar tarafından kurulan Havhav.com.tr köpek sahiplerine aylık kutu abonelik modeli sunuyor. Bu yılın şubat ayında kurulan girişim, Mayıs 2018'de Abonelik A.Ş.'yi kurarak ortaklar hariç ekibe 4 kişiyi daha ekledi.

Abonelik sistemiyle çalışan HavHav'a köpek sahipleri yalnızca bir kez abone oluyor. Sonrasında ise her ayın 7’sinde  kredi kartlarından 39 TL çekiliyor. Kullanıcılar bunun karşılığında her ayın 15’in de en az 4 ürün içeren HavHav kutularına kavuşuyor. Bu hizmet esnasında kargo ücreti alınmadığını da belirtelim. Köpek sahiplerine ulaşan kutuda 1 ödül maması, 1 çiğneme, 1 köpek oyuncağı ve 1 sürpriz aksesuar bulunuyor. Bu arada hizmetten faydalananların diledikleri zaman aboneliklerini iptal etmesi de mümkün.

Havhav ekibi, hızlı hareket etmek ve iş modeline odaklanmak istediği için ortakların kendi şirketlerinde yazılım geliştirme imkanına sahip olmasına rağmen hazır bir abonelik servisiyle yola çıktıklarını belirtiyor. Üstelik ekip tıpkı servis tarafında olduğu gibi muhasebe alt yapısını da SaaS olarak kullanıyor. Bu noktada Havhav ekibinin sadece aldığı servisleri kendi kısmi geliştirmeleriyle optimize ettiğini ve birbirine bağladığını belirtelim.

Girişim temelde köpekler için aylık olarak sunduğu temalar kapsamında ürünler seçiyor ya da onları  üretiyor. Havhav ekibi için en önemli şey ise tüm diğer girişimlerde olduğu gibi büyüme. Yeni aboneler edinmeyi önceliklerinden girişim, ilk ay 35 abone ile işe başladıklarını belirtiyor. Şu anda 2000'e yakın aboneye sahip olan Havhav, bu süreçte ölçeklenmeyle ilgili hazırlıklarını tamamladı. Girişimin yöneticileri bu yüzden ilk aylarda kontrollü bir büyüme gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.  Girişimin abone edinme maliyeti, abonelikten vazgeçme oranı ve hayat boyu kazanç rakamları sağlıklı olduğu için, büyümesi de düzenli bir şekilde devam ediyor.

7 ay içinde her ay yaklaşık 2 kat büyüme kaydeden girişim, aboneliğin yanı sıra önceki aylarda sunulan ürünlerin yer aldığı e-mağaza üzerinden de gelir elde ediyor. Bu hızlı büyüme ile birlikte Havhav'ın, 2018 yılı sonunda 10 bin üyeye ulaşmayı hedeflediğini de söyleyelim.

Pazardaki diğer girişimlere ve rekabete baktığımızda ise Türkiye’de köpek sahipleri için mama ihtiyacı dışında abonelik bazlı çalışmalar gerçekleştirildiğini ancak bu girişimlerin doğru ölçeklerde hedeflerine ulaşamadığını görüyoruz. Üstelik Havhav, abonelerine köpeğin eğlence ve bakım ürünlerini sağladığı için mama kategorisine de girmiyor. Dolayısıyla girişimin mama alanındaki girişimlerle rekabet etmediği söylenebilir.

Mamanın dışına odaklanarak rekabet

Aslında Havhav'ın sunduğu hizmet, köpek sahiplerine yeni bir konfor alanı yaratıyor. Genellikle köpek sahipleri, köpeğin mamasını tedarik etmekte zorlanmazken onları mutlu edecek ödül maması, oyuncak gibi ürünleri ikinci plana atabiliyor. Bu noktada Havhav, köpek sahiplerinin köpeklerini daha mutlu edebilecek ve köpek bakımında ihtiyaç duyulabilecek ürünleri oldukça makul bir aylık abonelik ücretiyle sunmuş oluyor.

Yani aslında Havhav, Türkiye'de dolaylı olarak pet ürünleri satan internet siteleriyle rekabet ediyor. Bu noktada girişimin en büyük avantajı ise binlerce üyeye sahip olması. Böylece her ay toplu ürün alımı ve üretimi gerçekleştiren girişim, ürünleri abonelerine piyasa fiyatının %50-70 altında bir fiyat aralığı ile sunabiliyor. Girişimin bir başka avantajı ise ürün seçkisinin mevsim değişikliğinin gözetilerek belli temalar çerçevesinde yapılması.

Girişimin gelecek planlarında ise Avrupa'ya açılmak yer alıyor. Şu an İngiltere operasyonuna hazırlanan girişim, bu adımı Avrupa pazarına giriş olarak değerlendiriyor. Eylül ortasında Londra operasyonuna WufWuf markası ile açılacak olan Havhav, İngiltere'de edineceği deneyimleri Avrupa'da bölge bölge ilerleyerek genişletmek istiyor.

Bu arada Avrupa'da 80 milyon sahipli köpek olduğunu belirtelim. Bu rakamın yüzde 10'u yani 8 milyonu da İngiltere'de bulunuyor. 89,7 milyon köpek popülasyonuna sahip ABD'de ise büyümeye devam eden farklı abonelik modellerinin 1 milyona yakın abonesi var. Ancak Avrupa pazarında birçok farklı ülke bulunması, sertifika ve ülkesel hacim gibi zorluklar nedeniyle ABD'li girişimler, genellikle yerel pazarda kalmayı tercih ediyor. Havhav da orta ve uzun vadede tam olarak bu nedenle Avrupa'da konumlanıyor. Girişim 5 yıl içinde Avrupa'da 1 milyon köpek sahibine ulaşmayı hedefliyor.

Buradan bakıldığında Havhav'ın hedef kitlesini yakalayabildiği sürece geniş bir hareket alanına sahip olacağı söylenebilir. Ancak köpek sahiplerinin uzun vadede bu abonelik sisteminde kalması için ekibin her ay daha yaratıcı olması ve o ay kapsamında bir ihtiyaca cevap vermesi şart.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.