Facebook dört yıl önce mNectar öncülüğünde ortaya çıkan oynanabilir reklam modelini kendi platformunda yayına almaya hazırlanıyor. Gamerları hedefleyen bu reklam modelinin oyunları indirmeden önce oynayarak denemenizi sağladığını hatırlatalım. Facebook yaptığı test çalışmalarının ardından, oynanabilir reklamları kendi platformuna uygun hale getirerek yayına almaya karar verdi.
Artık reklam verenler Facebook'ta oyunlarını öne çıkarmak için bu interaktif reklam deneyimini kullanabilecek. Uygulama indirme reklamları çatısı altında yayınlanacak olan bu model, oyunculara oyunu keşfetme imkanı verdiği için oldukça etkin. Aynı zamanda bu reklamlar sayesinde oyun şirketleri, uygulamayı indiren kullanıcıların, oyunu oynayacağından da emin olabiliyor. Ne de olsa kullanıcılar öncesinde oyunu oynayıp beğendiği için indiriyor.
Üstelik Facebook Oyun Departmanı Başkan Yardımcısı Rick Kelley, uygulama marketlerinde 6 milyondan fazla uygulama olduğunu hatırlayarak bu alanda keşfedilmenin zor olduğunu belirtiyor. Böyle bakıldığında Facebook'un oynanabilir reklamları bu zorluğa bir çözüm getiriyor.
Oynanabilir reklamlara baktığımızda bu reklam modelinin deneyim içermesi nedeniyle daha fazla indirme oranı yakaladığını görüyoruz. Bu noktada interaktif reklam deneyiminin Facebook'un kullanıcı tabanı ve hedeflemesiyle birleşmesi, reklam verenlerin daha yüksek indirme oranları yakalamasını sağlayabilir.
Aslında Facebook'un oynanabilir reklam modelinin diğerlerinden biraz farklı olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılar reklamda ilk olarak oyunun videosunu görüyor sonrasında ise oyunu oynayabilir. Bu reklam modelinde HTML5 ve mobil web için lingua franca kullanıldığını da belirtelim.
Bu arada Kelly, Facebook'un oynanabilir reklam modeli için geç kaldığının farkında ancak Facebook 1 seneden fazladır bu reklam modelini betada test etmekle meşguldü. Bu sayede Kelly, sunulan deneyimin çok daha zengin olduğunu belirtiyor.
Bagelcode ve Rovio gibi oyun şirketleri oynanabilir reklam kullanımının sonuçlarını uzun süredir görüyor. Bagelcode Android reklam harcamasının geri dönüşünde 3.2 kat daha iyi sonuç alırken, iOS'ta bu rakam 1.4 kat olarak kendini gösteriyor. Rovio ise standart bir video reklam ile karşılaştırıldığında bu reklam modeli ile 6 kat daha fazla tık alıyor.
Facebook önümüdeki haftalarda herkese açılacak olan oynanabilir reklamlar kapsamında bir çok yeni ortağa da sahip. Bu ortaklar arasında Bidalgo, CrossInstall, ConsumerAcquisition, CyberAgent, Kaizen, Kenshoo, MakeMeReach, Nanigans, Septeni Original, Smartly.io, Soft-World, TreSensa ve Wisebirds yer alıyor.
Bu arada Facebook'un kullanıcıyı tutma (retention) oranı için bir optimizasyon çalışması yaptığını da belirtelim. Bu oran uygulamayı kullandıktan gün ya da hafta gibi belli bir süre sonra oyuna geri dönen kullanıcıları temsil ediyor. AppsFlyer'ın verilerine göre uygulamayı indirdikten 30 gün sonra kullanıcıların yalnızca yüzde 4 ya da 5'i oyuna geri geri dönüyor.
Bu durum indirme başına para ödeyen reklam verenler için hiç de elverişli değil. Bu nedenle Facebook, uygulamada kalma süresini optimize ederek reklam verenlerin daha fazla etkileşim kuran oyuncular bulmasını amaçlıyor.
Uygulamaları indirdikten sonra daha sık kullanan kişilerin hedeflenmesini sağlayan Facebook, reklam ücretlerini de bu kritere göre değiştirecek. Test sürecinde olan bu özellik, oyun şirketlerine daha fazla reklam ve abonelik geliri sağlayabilir. Bu özelliği test eden Beijing Fotoable günlük reklam harcamasının geri dönüşünün yüzde 30 oranında arttığını gözlemledi. Kullanıcıyı tutma özelliği Facebook, Instagram ve Audience Network'te bu yılın sonlarına doğru daha geniş bir kitleye açılacak.
Facebook'un oynanabilir reklamlar kapsamında tanıttığı bir diğer özellik ise değer optimizasyonu. Bu özellik sayesinde oyun şirketleri en değerli kullanıcılarını tespit edip ödüllendirebiliyor.
Örneğin uygulama içi satın alma yapan kullanıcılar, oyun şirketleri için oldukça değerli. Bunun nedeni ödeme yapan kullanıcıların oyuna aktif bir şekilde devam etmesi ve böylece oyunda geçirdiği zamanın artış göstermesi. AppsFlyer ve Facebook'un verilerine göre ABD'de bölgesinde ödeme yapan kullanıcılar oyunu indirdikten yedi gün sonra oyunda ortalama 20 dolarlık bir harcama yapabiliyor. Doksanıncı günde ise bu rakam 49.33 dolara kadar ulaşabiliyor. Değer optimizasyonunun bir kaç hafta sonra Facebook'ta yürütülüne reklam kampanyaları için yayına alınacağını da ekleyelim.
Görünen o ki; kullanıcı ve gelir büyümesinin yavaşlığı Facebook'u gün geçtikçe yeni reklam modellerine yönlendiriyor. Her ne kadar oynanabilir reklamlar 1 yıldan fazladır test sürecinde olsa da Facebook'un bu reklam modelini üretirken eklediği detaylarla reklam verenleri daha mutlu etmeyi amaçladığını söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap