Sıkça Sorulan Sorular: Telefonumun hafızası neden hızlıca doluyor?

Geçtiğimiz hafta  Webrazzi TV'de yayınlamaya başladığımız Sıkça Sorulan Sorular programında bu hafta telefon hafızasının hızlıca dolmasının nedenlerini ve bu durumun çözümlerini anlattık.

Aileler ve Mobil Telefon Kullanımı

Ailelerimizden sıklıkla duyduğumuz şikayetlerden biri de mobil cihaz hafızalarının hızlıca dolması. Kimi zaman “Telefonum, yer kalmadığını söylüyor” ya da “Fotoğraf kaydedemiyorum” gibi cümlelerle ifade edilen bu problemi bu bölümde nasıl kolayca çözebileceğinizi anlatıyoruz.

WhatsApp ve Messenger’dan otomatik olarak inen fotoğraflar

Eğer telefon hafızanızın hızlıca dolmasını istemiyorsanız, WhatsApp ve Messenger gibi mesajlaşma uygulamalarının size gönderilen fotoğrafları telefonunuza otomatik olarak indirmesinin önüne geçmeniz şart. Ayarlar üzerinden yapılan bu değişiklik  ile telefonunuza otomatik olarak indirilen fotoğraf yükünden kolayca kurtulabilirsiniz. 

WhatsApp’ta Veri Kullanımı ve Depolama

WhatsApp'ın, fotoğraflarınızı hücresel bağlantınız üzerinden otomatik olarak indirecek şekilde ayarlandığını belirtelim.

Bu ayarı değiştirmek ve otomatik olarak indirilen fotoğraf, video ve seslerin önüne geçmek için  WhatsApp uygulamasının Menü Tuşu üzerinden Ayarlar'a gitmeniz gerekiyor. Bu kısımdan Veri Kullanımı başlığına gidin.Bu başlık üzerimden WhatsApp'ın ne zaman medyaları otomatik olarak indirebileceğini seçebilirsiniz.

Eğer fotoğrafların, videoların ve ses dosyalarının otomatik olarak inmesini istemiyorsanız bu kısımda yer alan Mobil Veri Kullanırken, Wi-Fi’ya Bağlıyken, Dolaşımdayken başlıkları altında yer alan dosya türlerinin yanındaki tik işaretini kaldırmanız yeterli. 

WhatsApp’ta eski konuşmalarınızda size gönderilen dosyaları yönetmek için ise yine Ayarlar'da yer alan Depolama Kullanımı bölümüne gitmeniz gerekiyor. Bu alandan yaptığınız konuşmalarda size gönderilen dosyaları topluca temizleyebiliyorsunuz. Her bir konuşmada size gönderilen dosyaların boyutunu gösteren bu alanda, Mesajları Yönet düğmesine basarak seçtiğiniz dosyaları silmeniz mümkün. 

Messenger’da Veri Kullanımı ve Depolama

Messenger’dan otomatik olarak indirilen fotoğraf ve dosyaların önüne geçmek ise WhatsApp’tan biraz daha kolay. Öncelikle tıpkı WhatsApp’ta da olduğu gibi Messenger’ın da Ayarlar kısmına giderek Fotoğraflar ve Medya başlığını ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu başlık altında göreceğiniz Fotoğrafları Kaydet ve Çekilenleri Kaydet bölümlerinin yanındaki düğmeyi kapatmanız yeterli. 

Eğer veri kullanımına dair endişeleriniz de varsa yine ayarlar kısmında yer alan veri tasarrufu başlığına giderek bu ayarı açabilirsiniz. Böylece mobil veri kullanırken otomatik indirmeyi devre dışı bırakmış olursunuz.

Depolama önerileri 

Bu ayarları yeniden düzenlemenin yanı sıra Google Fotoğraflar ve Apple iCloud kullanımıyla telefonunuzdaki fotoğrafları yedekleyebilir ve depolama alanında kolayca yer açabilirsiniz.

Mobil Cihazda yaşanan depolama problemleriyle ilgili aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Sorularınızı ve yer vermemizi istediğiniz konuları yorumlar kısmına yazarak bize iletmekten çekinmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.