Günümüzde internet kullanımı yaygınlaştıkça, alışverişlerin büyük bir çoğunluğu da e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı. Döviz kurlarının daimi bir yükselişte olması ve akabinde ülkedeki alım gücünün düşmesi ise kişileri uygun fiyatlı ürünler almaya teşvik ediyor. Bu yüzden karşımıza çıkan herhangi bir e-ticaret sitesinden, eğer bilinçli bir tüketici değilsek, kaynağını çok sorgulamadan ya da çeşitli kıyaslamalar yapmadan sırf ucuz diye bir ürünü satın alabiliyoruz. Üstelik bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın diğer ülkelerinde de sıkça karşımıza çıkıyor.
Geçtiğimiz günlerde halka arz edilen Çinli e-ticaret sitesi Pinduoduo, bu halka arzın sonucunda ise 1,6 milyar dolar topladı ve şirketin şu andaki değerlemesi 24 milyar dolar. Eski bir Google mühendisi olan Colin Huang tarafından hayata geçirilen platformun en önemli özelliği ise uygun fiyatlı ürünleriyle dikkat çekiyor olması. Örneğin; 32 ruloluk bir tuvalet kağıdını Pinduoduo'da 2 dolardan daha düşük bir fiyata almak mümkün ya da platformda, "gerçek deri" olduğu ileri sürülen bir makosen ayakkabıyı 15 dolar gibi bir fiyata bulabiliyorsunuz.
Ürünler bir kere bile kullanılmadan çöpe atılıyor
Her şey buraya kadar güzel görünürken, hiç şüphesiz bu fiyatların bu kadar uygun olmasının sebebin ne olduğunu merak edeceksiniz. The New York Times da bununla ilgili bir araştırma yaptı ve ürünlerin büyük bir kısmının gerçek anlamda kalitesiz olduğunu ortaya çıkardı. The New York Times'ın raporuna göre kullanıcıların büyük bir çoğunluğu Pinduoduo'dan herhangi bir ürün satın aldıktan sonra bir kere bile kullanmadan o ürünü çöpe atıyor.
Kullanıcılar tarafından gelen geri bildirimler arasında yırtık tişörtler, kalitesiz gardıroplar ve hatta iPhone gibi gösterilen sıradan akıllı telefonlar yer alıyor. Bunların yanında geçtiğimiz nisan ayında, Çinli bir dergide yer alan habere göre mango siparişi veren bir ailenin mangolarının yarısından fazlası da çürük çıktı.
Hatta Pinduoduo'nun sitesinde listelenen birçok ürün de yasal soruşturma ile karşı karşıya kaldı. Şirketin arzından kısa bir süre önce Daddy's Choice isimli bir bebek bezi şirketinin, marka ihlali iddiasıyla Pinduoduo'ya dava açtığı da bildirdi. Forbes'a göre, Daddy's Choice davası, şirkete karşı düzenlenmiş 200'den fazla davadan sadece biri. Bu da 2017'den bu yana gerçekleşen ticari anlaşmazlıkları açık bir şekilde gözler önüne seriyor diyebiliriz. Daddy's Choice son stok kayıtlarında ise sahte ürünlerin Pinduoduo'dan kaldırıldığını açıkladı.
Tüm bunlara rağmen Pinduoduo'nun halka arzı ile Huang'ın sitesinde listelenen ürünlerin kalitesini iyileştireceğine söz verdiğini de belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap