"Etsiz et" üreten Mosa Meat, 8,8 milyon dolar yatırım aldı

2013 yılında, bilim insanı Profesör Mark Post, dünyanın ilk hayvan kesilmeden yaptığı hamburger köftesini Londra'da gazetecilerin karşısında pişirdi. Burger, bütün bir hayvanı yetiştirmek ve kesmek yerine, doğrudan inek hücrelerinden toplanmıştı. Kültür eti ya da bilinen adıyla temiz et, bugün "Mosa Meat" adı altındaki food-tech girişimi ile sağlanmaya çalışılıyor. Hollanda merkezli girişimin üreteceği ikinci jenerasyon Burger ürünlerin birkaç yıl içinde market raflarında yerini alması bekleniyor.

Maastricht Üniversitesi'nde yıllarca süren araştırmalarının sonucu olan Mosa Meat, Wall Street Journal'ın haberine göre  8,8 milyon dolar yatırım aldı. Bu turda girişimin destekçileri Alman ilaç üreticisi Merck KGaAve lider İsviçreli et üreticisi Bell Food Group oldu. Alınan yatırım ile Mosa Meat üzerine yapılan çalışmaların hızlandırılması bekleniyor.

Hızlı büyüyen dünya nüfusunun gıda sorununu çözmede büyük fayda sağlayabilecek girişim, gerçek eti sağlıklı, hayvan ve çevre dostu bir yaklaşım ile masalara koymayı hedefliyor. Girişimin web sitesinde yer alan bilgilere göre eti üretmek 250 bin dolara mal oldu. Bu çalışma ise Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin tarafından finanse edildi.

Mosa Meat, market raflarında yerini ilk temiz et unvanı ile alacak olsa da, bu alanda yapılan çalışmalarda yalnız değil. ABD'nin tavuk üreticilerinden Tyson Foods,  Future Meat ve Memphis Meats'ı finanse etti. Kuzey Amerika'daki en büyük et üreticilerinden biri olan Cargill, aynı zamanda Memphis Meats'da da yatırımcı konumunda yer alıyor. Yine Alman kümes hayvanları üreticisi PHW Group, İsrail temiz et şirketi Supermeat'ı destekledi.

Temiz gıda sektörü her geçen gün biraz daha gelişirken, tüketiciler de bu yeni pazara dünden hazırlar aslında. Kimilerine göre bu bir akım gibi görünse de, bunu "bilinçlenmek" olarak değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olabilir. İşverenlerin sürdürülebilirlik stratejileri dahilinde attığı somut adımlar ise insanlığın bu konuda daha bilinçlenmesine vesile olacaktır umarım. Ofis paylaşım şirketi WeWork'ün de taze aldığı bir karar ise bir tarafta alkışlanırken, diğer tarafta eleştiri oklarının hedefi oldu. Şirket, 6 bin çalışanına geçtiğimiz cuma bir e-posta göndererek, tavuk, kırmızı et içeren öğünleri için ödeme yapılmayacağını bildirmişti. 

1915'de dünya nüfusunun sadece 1,8 milyar olduğu gezegenimizde, Birleşmiş Milletler'e göre nüfusun 2050'de 9,7 milyara ulaşması bekleniyor. Nüfus patlamasının ise yaşam standartlarının hızla yükselmeye başladığı, dünyanın en fakir ülkelerinde olacağı öngörülürken, bu patlama ile et ve süt ürünlerine olan talep daha da artacak. Mosa Meat ve bu alandaki diğer girişimlerin, talebi karşılamada şüphesiz büyük rolleri olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.