Twitter'ın şüpheli hesapların erişimini ve görünürlüğünü kısıtlaması nedeniyle bu haftadan itibaren takipçi sayısınızda bir düşüş yaşayabilirsiniz.
Twitter dün paylaştığı bir blog gönderisinde hesap yönetiminde ani davranış değişikliği göstermesi nedeniyle kilitlediği hesapları, takipçi sayılarından da silmeye başlayacağını duyurdu. Şirket birçok kişinin dört ya da daha az takipçi kaybedeceğini belirtirken, çok takipçili hesapların, takipçi sayısında daha belirgin bir düşüş yaşayacağını ifade etti.
Şirket, açıklamasında bu durumun Twitter'ın aylık ve günlük aktif kullanıcı metriklerini etkilemeyeceğini de vurguladı. Zira Twitter'ın Mayıs ve Haziran aylarında 70 milyondan fazla hesabı askıya alması, bir süre önce Twitter'ın ikinci çeyrekte kullanıcı sayısında düşüş yaşayacağına dair korkuları tetikledi. Bu korkuların neticesinde Twitter'ın hisselerinin Pazartesi günü itibariyle Wall Street'te değer kaybetmeye başladığını da hatırlatalım.
Bunun üzerine Twitter CFO'su Ned Segal, yatırımcıları sakinleştirmek adına paylaştığı bir dizi tweet ile platformdan silinen hesapların, şimdiye kadar sunulan raporlara eklenmediğini aktardı. Segal, bu hesapların 30 gün ve daha fazla süre boyunca aktif olmaması nedeniyle raporlara dahil edilmediğini de belirtti.
Twitter'ın uzun yıllardır en büyük problemi olan trol, sahte ve bot hesaplar, platformda sağlıklı iletişimi öne çıkarmak adına son aylarda ciddi bir temizlenme sürecine tabi tutuldu. İlk olarak spam hesapları temizlemeye başlayan şirket, Mayıs ayında bir hafta içinde 9.9 milyondan fazla potansiyel spam hesap ile mücadele etti. Bu rakam Kasım 2017 ile karşılaştırıldığında 6.4 milyonluk bir artış göstermekteydi. Temizlikte ikinci sırada yer alan hesaplar ise trollerdi. Şirket bu dönem trol hesapların görünürlüğünü azaltmak üzerine çalıştı.
Bugün yapılan duyuru ise gerçek insanlar tarafından açılan ancak hesabı açan kişi tarafından yönetildiği onaylanamayan Twitter hesaplarını kapsıyor. Şirketin bu hesapların hacklendiği ya da hacklenme potansiyeline sahip olması yönünde endişelere sahip. Şirketin bu hesapları askıya alırken uyguladığı kriterlerden biri de e-posta ve şifre kombinasyonlarının başka bir yerde daha paylaşılmış olup olmadığı. Twitter bu paylaşma durumunun, hesapların güvenliğini ciddi anlamda riske attığını belirtiyor.
Twitter hesaplarının davranışlarındaki ani değişim ise istenmeyen cevapların veya bahsetmelerin ciddi oranda artması, yanıltıcı linklerin paylaşılması ya da bir çok hesabın, bir başka hesap tarafından mentionlandıktan sonra kapanması olarak tanımlanıyor. Bunun yanı sıra şirketin basına açıklamadığı başka tanımlamalar da mevcut.
Tüm bu çalışmaların 2016 ABD Başkanlık Seçimleri esnasında platformunda yanlış bilgiler yayan Rus botlarının ardından başladığını da hatırlamakta fayda var. Yine de platform içinde sürdürdüğü bu çalışmaya yeni katkılarda bulunan Twitter'ın, geçtiğimiz ay online tacizi ve spam’i durdurmak ve kullanıcı hesaplarını korumak için araçlar sunan Symte'ı satın aldığını düşünürsek, bu temizlik çabalarının bir rutin haline geleceğini söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap