IHS Markit'in tahminlerine göre, 2040 yılında otonom araç satışlarının 33 milyonu aşması bekleniyor. Otonom araç test ve dağıtımına ilişkin yönetmeliklere bugünlerde adapte olan Çin'in bu zaman diliminde 14,5 milyon otonom araç satışına ulaşması öngörülüyor. ABD'nin ise 7,4 milyon otonom araç satışı ile ikinci büyük pazar olacağı tahmin ediliyor.
Nihai satış hacmi bu kadar cezbedici olsa da otomotiv dünyası henüz istenilen aşama olan Seviye 5'e gelebilmiş değil. Çoğunlukla halka kapalı alanlarda test aşamasında olan bu araçların trafikte yerlerini alabilmeleri için ise insanlığın bir süre daha beklemesi gerekiyor. Bu zamana kadar ise hükümetlerin yeni trafik kurallarını ve yasaları netleştirmeleri, araç üreticilerinin ise güvenli ve emniyetli bir sürüş için gerekli tüm teknolojiyi sağlamaları gerekiyor.
Maliyeti yüksek bu teknolojinin en güçlü isimlerinin ise araç üreticilerinden öte teknoloji şirketleri ve girişimler olduğu belirtiliyor. Ancak mali kaynakları kısıtlı olan bu girişimlerin, arkalarına yatırım almadan ilerlemeleri neredeyse imkansız. 2016 yılında 1 milyar dolara General Motors'un (GM) satın aldığı otonom teknolojileri üzerine odaklanan Cruise ise bugünlerde yapılan yatırımlar ile adından daha fazla söz ettiriyor.
Geçtiğimiz Mayıs sonunda Japon yatırım şirketi SoftBank'ın teknolojiye yönelik yatırım fonu Vision Fund'dan 2,25 milyar dolar yatırım alan Cruise, 1 milyar dolarlık bir yatırım da GM'den aldı. Değerlemesi 11,5 milyar dolara ulaşan Cruise'nın yüzde 20'lik bir kısmını alan SoftBank'ın yatırımı 3 taraf için de önemli. Zira, anlaşma tamamlandıktan sonra, GM artık otonom araç girişiminin tek sahibi olmayacak.
"Birleşmenin çok sağlam bir temeli var"
Business Insider'a konuşan GM Başkanı Dan Ammann yatırıma yönelik ilginç açıklamalarda bulundu. Konuyu SoftBank ile uzunca bir süredir masaya yatırdıklarını söyleyen Ammann,“Otonom araç alanında çok fazla iş yapmışlardı ve bizim için de çok çalıştılar, bu birleşmenin çok sağlam bir temeli var.” dedi.
SoftBank'ın yatırımı ABD'deki otomobil endüstrisindeki daralmanın yaşadığı bir dönemde gelmesi önemli. Ammann, otonom araçları ticari olarak piyasaya sürdükleri bir dönemde, şirket olarak maksimum ölçeğe gitmek istedikleri bir durumda sonuçlandırmak istemediklerini söyledi.
Öte yandan Ammann, SoftBank'ın GM sınırlarından içeri girmesini de bir fırsat olarak değerlendirdi. Ammann, Softbank'ın 11 milyar dolarlık bir değerlemenin 13 milyar dolara ulaştığını görmek için yatırım yapmadığını söylerken, yatırım Cruise'ı da yapısal olarak farklı bir boyuta taşıdı. Cruise'un arkasında nakit infüzyonu, özellikle Waymo gibi büyük rakiplere karşı konumunu güçlendirecektir. Öte yandan GM, Cruise ve CEO'su Kyle Vogt'a bolca özerklik verdi. Cruise'un gelişimini yönetmek için ilişkinin her iki tarafına da doğru insanları yerleştirdi.
Cruise kurulduktan 3 yıl sonra 600 milyon dolara GM tarafından satın alınmıştı. 2016'da 40 kişilik bir ekiple satın alınan Cruise, bugün ekibini 800 kişinin üzerine çıkardı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap