Laws of UX: Kullanıcı deneyimi tasarımcılarının bilmesi gereken 17 yasa

Laws of UX: Kullanıcı deneyimi tasarımcılarının bilmesi gereken 17 yasa

"Kullanıcı deneyiminin yasaları" demek her ne kadar kulağa itici geliyor olsa da hayatımızın hemen her alanında oldukça büyük etkisi bulunan bu olgunun da belli başlı prensiplerinin olmaması şaşırtıcı olurdu.

Kendini "Interaction Designer" olarak tanımlayan Jon Yablonski tarafından hazırlanan LawsofUX.org geçmişi 50'li yıllara dayanan, dünyanın önde gelen tasarımcıları tarafından söylenmiş özlü sözleri ve artık yasa diyeceğimiz kadar kabul görmüş pransipleri listeleyen bir internet sitesi.

Şu anda 17 yasanın bulunduğu bu sitenin bir diğer özelliği ise her bir yasaya özel bir poster hazırlamış olması. Özellikle tasarım ajanslarının işine yarayacağını düşündüğüm bu posterler üzerinde yasalar da yer alıyor. Çalışanlarınızın bu yasaları sürekli hatırlaması için güzel bir yöntem olmaz mı?

17 yasanın her birine girdiğiniz zaman sizi birkaç farklı detay karşılıyor. Öncelikle temel yasaya bir göz atıyorsunuz ardından işinize yarayacak ipuçları yer alıyor. Hemen altında o yasaya özel posteri indirme linki yer alıyor ve onun altında da bu yasanın nereden geldiğine dair bir açıklama yer alıyor.

Yasanın kendisine, nereden geldiğine ve diğer detaylara göz attıysanız ve konu çok ilginizi çektiyse farklı kaynaklardan daha fazla bilgi sahibi olabilmeniz için okuma listesi de bulunuyor. Özellikle her bir yasayı özümseyebilmeniz için bu okumalar oldukça değerli.

Prensipleri incelediğim zaman 50'li, 70'li ve hatta 1910'lu yıllarda IBM, Nielsen gibi büyük kuruluşlarda çalışan kişilerin, psikologların ve hatta avukatların bu alanda yaptığı katkıları görmek oldukça ilginç.

Tasarım dünyasına herhangi bir yerden dokunuyorsanız bu prensipleri öğrenmeniz ve uygulamanız kariyerinize oldukça büyük katkı sağlayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.