Açıklamalardan ilki, herhangi bir sayfa tarafından alınan reklamları kapsarken, diğeri şirketin geçtiğimiz ay duyurduğu siyasi içerikli reklamlar arşivinin genişletilmesiyle ilgiliydi.
Şirket, Facebook Sayfalarına daha fazla şeffaflık getirmek için Sayfalara yeni bir kısım ekleneceğini belirtti. Böylece kullancılar bu kısımdan Sayfalar hakkında yakın zamanda yapılan isim değişiklikleri, sayfanın oluşturulma tarihi gibi genel bilgilere erişebilecek. Aynı şekilde bu sistem sayesinde herhangi bir kullanıcının, bir Sayfanın yürüttüğü aktif reklamları görmesi de mümkün olacak.
Kullanıcılar bu kısımda görüntüledikleri reklamları tıpkı platformdaki diğer reklamlarda olduğu gibi şikayet etme seçeneğine sahip. Şikayet edilen reklamlar ise Facebook tarafından yeniden değerlendirme sürecine tabi tutulacak. Facebook Reklam Ekibinin Ürün Yönetim Direktörü Rob Leathern, bu yeni uygulamanın hali hazırda her reklama uygulanan ve yapay zeka ile insanlar tarafından yürütülen proaktif değerlendirmeye ek olarak geleceğini belirtti.
Şirketin COO'su Sheryl Sandberg ise bu açıklamaların yanı sıra Facebook'un siyasi içerikli reklamların değerlendirilmesi için daha fazla çalıştığını ve bunun reklamların platformda belirmesini geciktirdiğini söyledi.
Aslına bakarsanız Facebook'un attığı adımlar olumlu ancak yine de şirketin kullanıcılarla çok ciddi anlamda bir veri paylaşımı yaptığı söylenemez. Özellikle bu yeni geliştirmeler sonucunda sadece reklamın kendisini görüntüleyebildiğinizi belirtelim. Dolayısıyla hedefleme, harcanınan bütçe veya geçmişte yapılan reklamlar konusunda bir bilgilendirme söz konusu değil. Yapılan açıklamada Sandberg'e bu konuda sorular yöneltildiğinde ise Facebook'un alacağı çok yol olduğunu belirtti.
Bunun yanı sıra Sandberg Facebook'ta reklam harcamasını etkileyecek ilave bir şeffaflık aracı yayınlanmasını beklemediğini de belirtti. Sandberg, reklam verenlerin değişikliklerin farkında olduğunu ve bazı reklam verenlerin, rakiplerin reklamları görmesine dair endişelere sahip olduğunu ancak çoğunun bu aracı desteklediğini de sözlerine ekledi.
Sandberg, siyasi içerikli reklamlar arşivi konusunda ise gelecek aydan itibaren Brezilya'daki siyasi reklamcılardan kayıt almaya başlayacaklarını ifade etti. Bu arşivler reklamların verilmeye başlandığı tarihten itibaren kaydını tutuyor. Bu arşivde verilen 7 yıl boyunca tutulması da amaçlanıyor. Bu arşivde haber yayıncılarına ait siyasi içerik bulunduran makalelerin reklamlarına da yer verileceğini belirtelim.
Dün Twitter'ın da Reklam Şeffaflık Merkezi'ni duyurduğunu düşünürsek sosyal ağlar arasında reklam şeffaflığı konusunun ciddi olarak ele alındığını söylemek mümkün. Her ne kadar bu adım Facebook'un markalarla ilişkisinde pek bir fark yaratmayacak olsa da özellikle platformda 2016'da yaşanan ABD başkanlık seçimlerinin rusya tarafından manüpile edilmesine benzer bir olayın tekrar yaşanmasının önüne geçecektir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap